Lid sinds

1 maand 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

#518 De beek

7 augustus 2024 - 20:25

 

Ik moet de houten pin drie gaatjes omhoog verplaatsen. Het water van de beek is bijna drie centimeter gestegen de afgelopen dagen. Wervelingen draaien om een tak. Op het verweerde hout van papa's schuur staan streepjes gekerfd van de hoogste waterstanden in de afgelopen twintig jaar. In het jaar voordat ik geboren werd, stond het water bijna net zo hoog als de werkbank binnen. Tenminste, dat vertelde hij elk najaar als ik hier bezig was met meten. Nu moet ik het mezelf vertellen.

Ik loop terug over de brug. De leuning is glad van de honderden handen die het hout gepolijst hadden. Aan de andere kant van de beek ligt de weg. Een onverharde weg die links over de berg omhoog slingert. De weg die ons huis verbindt met het dorp. Als je de weg niet volgt maar het pad rechts volgt, kom je langs een bosrand en kan je de heuvel aan de overkant op. Ik ben nooit verder geweest dan het hek waar het weiland begint. Daar ging ik vorig jaar herten kijken met papa. Ik staar nog even in het stromende water. Dan ren ik over de vlakke stenen naar de voordeur. 'Mam, hoe is het met Lenny?' Mama komt naast me staan. Ze ruikt naar deeg, bloemen en zoute tranen. 'Lenny slaapt nog steeds.' Ik hoor haar zucht wel. Lenny is oud. Zijn ruwe vacht kriebelt in mijn neus en even piept hij. Gelukkig, hij leeft nog.

'Vergeet niet zo thee te komen drinken!' Ik knik alleen maar terwijl ik alweer naar buiten ren. Buiten kies ik een steen, zo groot als mijn vuist en gooi die in de beek. Papa zei altijd dat je de loop van het water verandert als je er een steen in gooit. Hoe klein ook.

 

Lid sinds

1 maand 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker
7 augustus 2024 - 20:38

Hoi, ik ben nieuw hier. Ik heb al wel het één en ander geschreven, variërend van een (niet uitgegeven) boek, en enkele kortere verhalen. De opdrachten zijn voor mij een leuke nieuwe uitdaging om te experimenteren met verschillende stijlen en dwingen me ertoe om op andere facetten van het schrijven te focussen. Hopelijk hebben jullie tips, als ik ze voor anderen heb zal ik ze zeker delen.

Alvast bedankt en hopelijk spreek/schrijf ik jullie vaker

Met vriendelijke groet

Matthijs

Lid sinds

1 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
7 augustus 2024 - 21:13

Dag Matthijs. Dank voor je verhaal. Je deelt een ws. dierbare herinnering of dit is daar tenminste op gebaseerd. En dat merk ik. De genegenheid voor de plek, de overleden vader, het gezin en de hond is duidelijk. De eerste drie zinnen moest ik een paar keer lezen om precies te snappen wat er gebeurde (aha: pinnetjes geven waterstand aan, tak hangt in het water). Daar is weglaten wel tricky, vind ik. Wat me heel erg aanspreekt is dat je geen actie, cliffhanger of verrassing aan het einde invlecht. Dit is gewoon wat het is. Die cleanheid vind ik fijn.

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 augustus 2024 - 11:59

Hoi Sonnema, welkom op het forum. Mooie beschrijving en mooie herinnering. Graag gelezen. Ik kijk uit naar volgende inzendingen.

Het water van de beek was bijna drie centimeter gestegen de afgelopen dagen.  ---> "was" moet "is" zijn. 

Voor de duidelijkheid schrijven we gesproken zinnen doorgaans op een nieuwe regel. 

De weg die ons huis verbind met het dorp. ---> verbindt

Als je de weg niet volgt maar aan de overkant het pad rechts volgt, kom je langs een bosrand en kan je de heuvel aan de overkant op. --> dit is een vrij ingewikkelde zin. Misschien duidelijker:
Als je rechts van de weg het pad volgt, kom je langs een bosrand en ...

Papa zei altijd dat je de loop van het water veranderd als je er een steen in gooit. --> verandert

Lid sinds

1 maand 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker
9 augustus 2024 - 21:16

Dank voor de tips en het warme welkom. Het is geen persoonlijke herinnering, hoewel er wel stukken van herinneringen zijn gebruikt als inspiratie. Daarnaast moest ik bij de opdracht denken aan "a painted house" van John Grisham, voor mij een fantastisch voorbeeld van hoe het decor bijna belangrijker wordt dan de personages en wilde ik proberen in 300 woorden ongeveer hetzelfde te bereiken. 

Lid sinds

1 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
12 augustus 2024 - 11:58

Een oude setting in een nieuw jasje. Het leest aangenaam. Mooie zinnen gebruik je. Met deze sleutelzin als voorbeeld: Nu moet ik het mezelf vertellen.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
12 augustus 2024 - 21:14

Prachtig aan de opdracht voldaan met mooie zinnen waar ik meteen een beeld bij heb. De omgeving vertelt mede het leven van de mensen. Het markeren van de waterstand zet onze verbeelding aan het werk. Graag gelezen.