Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#518 Logeerkamer

11 augustus 2024 - 7:21

 

Plukken stof dwarrelen rond op de eikenhouten vloer. Er moet hier nodig een keer gestoft worden. De laatste keer dat ik een logé had is weken geleden. Sindsdien ben ik niet meer in deze kamer geweest. Ik staar naar een punt van het dekbed die over de bedrand hangt. Dan besef ik dat ik in de haast niet goed na heb gedacht. Ik lig met mijn benen naar de deur toe. Shit! Ik durf me niet meer om te draaien, straks hoort hij mij. 

Voorzichtig schuif ik mijn lichaam naar achteren om in een iets betere positie te komen. De zwarte spiraalbodem van het logeerbed gebruik ik als oriëntatiepunt. Zodra ik voorbij de tweede dwarslat ben raken mijn voeten de gipsen muur. Eigenlijk is dit nog niet eens zo slecht. Mijn voeten rusten nu tegen de wand naast de slaapkamerdeur. Nu kan ik me afduwen zodat ik meer kracht kan zetten. Het keukenmes verplaats ik naar mijn linkerhand, het zwarte handvat zo stevig omklemd dat mijn knokkels er wit van worden. Vanaf het raam tegenover het bed schijnt een streep zonlicht over de vloer tot onder het bed. Ik dek met mijn onderarm het lemmet af zodat deze het licht niet weerkaatst.

Ik hoor een kraak van de één na laatste trede van de trap. Hij is bijna boven. Ik rol op mijn rechterzij en hou het mes met twee handen vast. Mijn ogen focussen op het raampje in de paneeldeur. Ik zie een schaduw voorbij flitsen en hoor wat gestommel. Na een paar minuten zie ik de deurklink bewegen. Ik zet mij schrap. Twee Adidas sneakers onder een lila trainingsbroek stappen de ruimte binnen. Met alle macht haal ik uit met het mes.

 

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 augustus 2024 - 14:28

Hoi Jurrit, je verhaal doet vermoeden dat de logeerkamer vaker voor dit soort acties wordt gebruikt. Dat zou de verklaring kunnen zijn waarom jouw personage onder het bed ligt. Naast het stof zou je op het eind misschien ook nog een verdwaalde spetter kunnen ontdekken op een plint. 

Bij verhaal als dit moet alles wel kloppen, dit verhaal roept vragen op:
Waarom lig je onder het bed? Hoe kom je als gastheer ongezien onder dat bed?
Wat wil je met dat mes? Is het ter bescherming of heeft je personage kwade intenties? Het zal dan hooguit verwonden worden, vanonder een bed iemand doden lijkt me erg lastig.

Naar achteren schuiven. Voor mijn gevoel schuif je dan eerder in de richting van je hoofd. In een liggende positie zeg je volgens mij dat je naar boven schuift. In een bed ga je hoger in bed liggen.  

tegen de wand waar de slaapkamerdeur in zit. ---> dit leest niet lekker. Misschien: tegen de wand naast de slaapkamerdeur.

Je gebruikt veel zinnen die beginnen met ik+werkwoord. Mooier is om te variëren met een ander beging. Bijvoorbeeld de volgende drie zinnen:
Ik kan mij nu afduwen zodat ik meer kracht kan zetten. Ik verplaats het keukenmes naar mijn linkerhand. Ik omklem het zwarte handvat zo stevig dat mijn knokkels er wit van worden.
Een andere volgorde zou kunnen zijn:
Nu kan ik me afduwen zodat ik meer kracht kan zetten. Het keukenmes verplaats ik naar mijn linkerhand, het zwarte handvat zo stevig omklemd dat mijn knokkels er wit van worden.

Ik hoor een kraak, dat is de één na laatste trede van de trap. ---> "dat is" zou je weg kunnen laten.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 augustus 2024 - 15:02

Hoi Fief,

Dankjewel voor je zeer nuttige en uitgebreide commentaar. Ik heb jouw verbeterpunten verwerkt. 

Over de wand met de slaapkamerdeur was ik ook niet tevreden, jouw suggestie is een mooie oplossing.

Als ik schrijf vanuit de eerste persoon dan begin ik inderdaad nogal vaak met 'ik'. Ook hier heb je een mooie uitweg bedacht. Hier ga ik beter op letten (of niet meer in de eerste persoon schrijven ;)). 

Je geeft aan dat het niet duidelijk is of de hp slechte bedoelingen heeft of bedreigd wordt. Het laatste is het geval. Helaas heb ik dat binnen de limiet van 300 woorden niet goed over kunnen brengen.

Lid sinds

1 maand 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker
11 augustus 2024 - 15:56

Goed verhaal; onder het bed is ook een hele specifieke setting, slim bedacht.

Vooral in "ik" vorm blijven schrijven; je krijgt er vanzelf handigheid in. Zinnen zoals "Shit!" hou ik wel van; je bent echt in de schoenen van de HP. 

 

Hmm, als je duidelijk wil maken dat het HP zelf niet veilig is kan het misschien in deze zin:

"Dan besef ik dat ik in de haast niet goed na heb gedacht." 

Als het woord "haast" wordt vervangen door bijvoorbeeld 'paniek' of 'angst' leest het hele verhaal anders. 

 

Lid sinds

1 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
12 augustus 2024 - 11:44

Psycho 2.0 (maar dan zonder moedercomplex). Bijzondere crimi. Het roept vragen op. Missie geslaagd. Wie is het volgende slachtoffer, of beter gezegd dader? Rollen mooi omgedraaid in deze setting.

Gi

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 augustus 2024 - 12:40

Spannend Jurrit, maar voor mij ietwat verwarrend verhaal.
Gezeur: het dekbed, dat (niet die): raar dat Nederlandse forumleden dit soort fouten nooit opmerkt of verbetert
sneukers --->sneakers

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 augustus 2024 - 12:50

Gezeur: het dekbed, dat (niet die): raar dat Nederlandse forumleden dit soort fouten nooit opmerkt of verbetert

Beste Gi, we laten graag nog wat te zeuren over voor jou ;-)

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
12 augustus 2024 - 21:05

Reuze spannend geschreven en veel beeld terwijl je hem maar een beetje beschrijft met zijn sneakers. Werkt het voor jou om de setting heel belangrijk te maken? Ik had de indruk van wel. Maar je mag wel ook gedachten aan jouw personage geven.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 augustus 2024 - 7:56

Hoi Gi,

Bedankt voor je commentaar. Ik was mij bewust van het woord die. Ik bent uitgegaan van de punt (van het dekbed) die naar beneden hangt. 

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 augustus 2024 - 7:58

Hoi Odile,

Dankjewel. Ik heb mij inderdaad op de setting gericht en het personage wat minder prominent in beeld gebracht. Ik ben matig tevreden over het eindresultaat. 

Gi

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 augustus 2024 - 10:53

Juritt, ik zou dan nog steeds dat hebben geschreven want er staat 'een' punt en punt heeft twee lidwoorden: het of de. In Vlaanderen geven wij de voorkeur aan het punt.