Gi

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

#512 Geplogenheden

25 juni 2024 - 14:43

Utrecht heeft zijn Domtoren, het Belgische Lier zijn Zimmertoren en in Zwolle staat een toren die zijn bijnaam dankt aan de punt van een peperdoos: de peperbus. Dat brengt mij naadloos bij het radioprogramma uit de oude doos met dezelfde naam. In dat programma vertelde de komiek Romain Deconinck dagelijks een grappig verhaal in zijn smeuïg Gents dialect, wat opnieuw naadloos leidt naar een ander gepeperd verhaal.

Na een loopbaan in diverse bedrijven maak ik een jeugdwens waar en geef Nederlandse les aan anderstaligen, meestal één op één maar soms aan groepen van een tiental personen.

Die middag is diversiteit troef in de klas, een bonte verzameling van jonge vrouwen en mannen met roots in verre Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. Een zwartharige juffrouw met dreadlocks, wiens voorouders duidelijk leefden op een eilandengroep ergens in de Pacific, stormt net op tijd het leslokaal binnen. Samen met haar medestudenten kijk ik nieuwsgierig naar een doosje dat ze naast haar cursus en pennenzak uit een rugzak tevoorschijn tovert.

Deze jongelui krijgen, wegens ‘besparingen’ van hun werkgever, soms opleidingen tijdens lunchpauzes  en hebben amper tijd om iets te eten. Ik stem toe op de vraag van het meisje om haar lunch tijdens de les te mogen nuttigen. 

Ze opent het mysterieuze doosje. Het is gevuld met kleurrijk tropisch fruit. Tot ieders grote verbazing neemt ze uit haar pennenzak een builtje peper. Tijdens lesuren gaat het er soms gekruid aan toe, maar dit is nieuw. Ze strooit de peper rijkelijk over de vruchten. Ik kijk haar met grote ogen aan en vraag: “Peper?”
“Jazeker”, probeert ze in het Nederlands maar legt dan verder in het Engels uit dat bijvoorbeeld een rijpe mango met peper nog veel meer smaak krijgt.

Ik stel mij ernstig de vraag wie er het meeste bijleert tijdens mijn lessen.

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 juni 2024 - 21:27

Ik dacht dat je ook over de boekentoren zou beginnen, de zuidertoeren, de financiëntoren, de rogiertoren enzovoort. Toch niet, een typische getuigenis in Gi-stijl over een dame die haar doos met tropisch fruit bestrooid met peper. Zeer te appreciëren!

GG!

 

Gi

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
25 juni 2024 - 23:40

Tony, ik heb getwijfeld, maar dan zou ik van onze NL vrienden weer te horen krijgen dat ze die torens niet kennen. Met de Zimmertoren lukte dat nog net, alhoewel de OLV-toren in Antwerpen ook veel kans maakte en het moet niet altijd in het gat zijn dat de peper gestrooid wordt. 

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
1 juli 2024 - 22:56

Hebben de torens nog een symbolische betekenis of zijn ze jouw rijke associatie met les aan anderstaligen? In ieder geval is het onvoorstelbaar hoeveel jij in 300 woorden kunt doen. Knap!

Oh nog even: ik was benieuwd hoe je aan deze titel kwam.

Gi

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
2 juli 2024 - 0:20

Hi Odile, neen er schuilt geen symboliek achter de vermelding van de torens enkel de peperbus die naar de rest van het verhaal leidt. Geplogenheden verwijst naar de gebruiken die mensen van andere afkomst kunnen hebben zoals peper strooien op fruit. Het kan evengoed zijn: een kruisteken maken nadat je het voetbalveld hebt aangeraakt voor je een match begint, wat we tegenwoordig meermaals te zien krijgen op het EK voetbal. 

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 juli 2024 - 0:37

Hoi Gi, ik zie nu pas dat ik nog niet op je verhaal gereageerd heb. Excuus daarvoor. De overweging in de laatste zin is mooi gevonden. Graag gelezen. 

Gi

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
2 juli 2024 - 8:37

Dank je Fief. Meer nog dan de coaches kan iedereen hier telkens van jouw uitvoerige feed back genieten. Dan valt het natuurlijk nog meer op wanneer er eens geen reactie komt. Maar daar hoef je je niet voor te excuseren. Ik lees steeds alle bijdragen en de reacties erop, maar verkies bij sommige teksten om er geen commentaar bij te geven. Het is niet altijd makkelijk om de goede woorden te vinden en juist begrepen te worden.