Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

#511 Het beste voor Peter

18 juni 2024 - 23:22

 

'Een vegaburger voor mevrouw.'
Vader, geheel in het oranje, zegt het iets minder cynisch dan gebruikelijk. De knakworsten legt hij zonder aankondiging op Peter's plastic bord. Broerlief zit net zoals vroeger weer veel te dicht bij het scherm, om zoals hij zelf zegt 'de bal te kunnen zien'. Armen die zoals altijd fladderen, met handen die oranje vlaggetjes vasthouden.
'Depaaaay, hoofdband koppen,' kraait hij uit. Hij heeft een oranje haarband om, maar is verder geheel in het zwart. Een debiele stem in mijn hoofd zegt dat hij dat bewust voor mij gedaan heeft. Hij heeft dan wel het mentale vermogen van een kleuter, maar kon toch inschatten dat ik me hier ongemakkelijk zou gaan voelen in mijn gebruikelijke zwarte jurk. Het voelt goed om naar de gestoorde stem te luisteren.

Mama komt na het fluitsignaal binnengelopen met oranje tompouchen. Hoewel ze geen seconde van de wedstrijd heeft gezien, is ook zij geheel in het oranje gekleed. Haar ernstige blik benadrukt nog meer de rimpels. Ze heeft er veel bij gekregen de laatste paar maanden.
'Julia,' zegt ze glimlachend, terwijl ze de afstandsbediening pakt. Zonder ook maar een peilende blik richting Peter zet ze de televisie een stuk zachter. Een oorlogsverklaring aan zijn adres, zelfs de reclames mogen niet onderbroken worden. Maar hij zegt niets, en kijkt zelfs eventjes van het scherm af in mijn richting.

'We moeten even praten.' Ze neemt plaats tussen Peter en mij op de rode kringloopwinkelbank, die daardoor goed gevuld is.
'Je weet dat het niet altijd even gemakkelijk is om op Peter te letten.'
Peter kijkt me nu strak aan. Hij knikt bij elk woord dat zijn moeder zegt, alsof hij het kracht wil geven.
'En je weet ook dat we ook wat ouder worden, en steeds meer fysieke ongemakken beginnen te krijgen.'
Vader houdt de ronde tafel krampachtig vast, alsof hij bang is in het tapijt weg te zakken. Ook hij is inmiddels op moeders woorden mee beginnen te knikken. Nu twijfel ik niet meer dat dit gerepeteerd is.
'Plus we zien hoe leuk jij met Peter omgaat. Jij bent er echt voor hem als hij het nodig heeft. Hij is weg van je. En je wordt er ook gewoon een beter mens van, dat zien we gewoon aan je.'
Peter's ogen beginnen te glinsteren.
'Daarom willen we vragen of Peter bij jou kan intrekken. Dan kun jij eens goed je talent om mensen te helpen inzetten, zoals je zo graag wilt. Peter krijgt de zorg die hij verdient en wij kunnen serieus van ons pensioen genieten.'
Drie knikkebollende hoofden, drie paar smeekoogjes. Het bidden tot de grote zus is begonnen. Nee is verraad, ja is een valse belofte. Geen antwoord geven levert een reminder op. Ik voel me in de zachte bank wegzakken, op zoek naar een luikje om geruisloos te verdwijnen. Al mijn vezels wensen dat de tweede helft snel begint. Alleen dat stomme voetbal kan me nog een excuses geven om blanco te blijven.

 

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Stagiair
  • Redacteur
  • Uitgever
19 juni 2024 - 9:42

Erg mooi verhaal Virtuoso. Er gebeurt veel onderhuids. Ik zat op het puntje van mijn stoel tijdens het lezen. Fijne 'ik' die in een onmogelijke positie is gemanoeuvreerd. Heel invoelbaar beschreven.

Twee zinnen doorbraken voor mij een beetje de magie. 

- 'Dan kun jij eens goed je talent om mensen te helpen inzetten, zoals je zo graag wilt.' Dit zegt moeder, maar voor mij klinkt het meer als schrijftaal dan als dialoog.

- 'Geen antwoord geven levert een reminder op.' Je bent op dit punt bijna bij het eind van je verhaal en deze zin haalde me er een beetje uit.

Maar dat zijn details. Goed gedaan.

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 juni 2024 - 14:34

Hoi Virtuosu, de ouders kiezen wel een bijzonder moment uit om hun dochter op te zadelen met een gehandicapte zoon. Indringend verhaal met een enorme vraag voor de zus. Of ze zoiets onder een voetbalwedstrijd zouden vragen, weet ik niet, maar het dilemma beschrijf je heel mooi.
De laatste zin begrijp ik niet zo goed. Hoezo "blanco blijven"? Bedoel je hier dat ze dan nog even uitstel van antwoorden krijgt doordat het voetbal weer alle aandacht opeist?

En je wordt er ook gewoon een beter mens van, dat zien we gewoon aan je.' ---> twee keer gewoon in de zin leest niet lekker. Je zou ze ook allebei weg kunnen laten.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
21 juni 2024 - 17:56

Ik weet ook niet zeker of het een passend moment is, maar ieder mens heeft zijn eigen fratsen. Dus deze ouders waarschijnlijk ook. 

Ik blijf wat hangen op de debiele stem in het hoofd van de verteller. 'Debiel' is geen gangbare term meer en daarnaast weet ik niet goed of deze stem hetzelfde klinkt als de gestoorde stem van de broer.

Verder goed verteld. 

Als vader van een kind met andere uitdagingen, heb ik altijd het principe gehuldigd dat onze andere twee kinderen moeten kunnen emigreren als ze dat willen en dat het niet automatisch hun taak is om later de zorg op zich te nemen. Daarom raakt het verhaal me ook wel, mede door de goede schrijfstijl.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
24 juni 2024 - 19:40

@FrankNoe

Dank voor je feedback, fijn om te horen dat je kon meeleven met het verhaal. Begrijp ook je opmerkingen, die twee zinnen konden beter.

@Fief

Dank voor het lezen en je feedback. Eens met je taalkundige opmerking. Blanco eigenlijk letterlijk bedoeld; een wit vel, onbeschreven blad. Geen antwoord hoeven geven, voetbal als afleiding.

@Hadeke

Dank voor het lezen en je feedback. Ben blij dat dit verhaal je raakt, mooie persoonlijke noot. Denk in dit geval dat de ouders niet zozeer niet meer wilden, maar vooral niet meer konden. Timing van het zeggen onder de wedstrijd, komt vooral doordat ze moment wilden hebben waarbij iedereen aanwezig was en gefocust. Aangezien voetbal alles voor Peter is, was dit het ultieme 'lokkertje'. 

De term debiel hoor ik overigens geregeld in mijn omgeving, zou daaruit afleiden dat het wel een gangbare term is. Of het ABN is, is anders.