Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#510 Waarschuwing

13 juni 2024 - 17:16

“Sorry”, zegt de trektang tegen het touw. De groenarbeider gebruikt de tang om er een stuk van te knippen. 

Het witgelakt bankje leunt tegen de muisgrijze muur, langs weerzijden geflankeerd door  twee frêle iepjes. De man spant het touw tussen de boompjes, stapt  in zijn elektrisch wagentje en schrijft iets op een wit karton. 

De tang kijkt naar twee wasknijpers naast hem. “Beter die elektrische autootjes, minder lawaai, toch mis ik het gezellige geronk van de motor”, zegt hij aan de knijpers die enthousiast knikken terwijl de arbeider ze vastgrijpt en er het karton mee aan het touw hangt.

“Die leuke tang zien we nooit terug, vrees ik”, zegt een knijper. De natte lente hield wandelaars binnen. Vandaag zijn de opklaringen breed genoeg om zich buiten te wagen.

“Over tangen gesproken”, lacht de andere knijper. Een oudere dame loopt voorbij het bankje met de boompjes. De knijpers horen de vrouw murmelen: "Hmm, mooie compositie, is dit een kunstinstallatie? Even van dichterbij bekijken." De dame is nu dicht genaderd en kijkt verwonderd naar het kartonnetje dat precies in het midden tussen de twee boompjes hangt. Dan twijfelt ze en kijkt om zich heen. Er is niemand in de buurt. Snel haalt ze het karton van de knijpers. Ze vlijt zich neer op de bank en leest op de achterkant: PAS OP VOOR DE VERF!
Met een ruk staat ze weer op en zegt boos: "Links of rechts, boven of onder, voor of achter. Er zijn van die lieden die moeite hebben met deze begrippen." De knijpers proesten het uit.

Voor ze het schilderachtige stadstuintje verlaat hangt de vrouw het bericht terug. Met de tekst naar de muur of wat dacht je? Kunstkenners horen respect te tonen voor het concept van de ontwerper.

“Loopt daar nu een zebra?” grinnikt een wasknijper.

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 juni 2024 - 22:46

Ook jij hebt gekozen voor de letterlijke betekenis van tang en knijper. Ik hoop dat er ook verhalen komen waarin de tang en de knijper een andere betekenis hebben. Ze vormen in jouw verhaal wel personages.

Je vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de knijpers en de tang, het leest dan wat vreemd als je de gedachten van de vrouw weergeeft. Ik zou het dan meer met beschrijvingen doen waardoor de knijpers en de tang zien wat er gebeurt. Dat ze verschrikt kijkt als ze de tekst leest. Ik neem aan dat ze dan wel snapt dat ze op een pas geverfde bank is gaan zitten. Die gezichtsuitdrukking zou ik dan liever beschreven hebben. Verder wel grappig verhaal.

Hmm, mooie compositie, is dit een kunstinstallatie?  Even van dichterbij bekijken,  murmelt  ze. ---> als ze dit murmelt (en het is te horen), moet het tussen aanhalingstekens. 

denk ze boos.  ---> denkt 

“Loopt daar nu geen zebra?” grinnikt een wasknijper. ---> volgens mij moet geen een zijn.
“Loopt daar nu een zebra?”

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 juni 2024 - 23:45

Dank je, Fief, voor de reactie. Je hebt gelijk dat het perspectief niet helemaal klopte. Ik heb de tekst aangepast en ben er niet zonder moeite in geslaagd toch binnen de woordenlimiet te blijven. 

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juni 2024 - 13:57

Ja, zo leest het beter en inderdaad binnen de 300 woorden gebleven. Kostte mij ook moeite, maar ik vind het altijd wel een leuke uitdaging.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
17 juni 2024 - 15:08

Je hebt gekozen voor sprekende voorwerpen en een beetje joviale gereedschappen, wat een vrolijke toon geeft aan het verhaal en de mensen vanuit een ander perspectief laat zien, waardoor een gewoonlijk saaie situatie tot leven komt. Ook goed: hoewel je meer dan drie personages hebt, is het gemakkelijk te volgen wie wie is.