Lid sinds

10 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

#509 - Het modderspoor versie #2

7 juni 2024 - 11:59

VERSIE #2

Op de verkiezingsdag moet Joost zijn baas, Bert Benin, de onverschrokken leider van de linkse partij, op een ongebruikelijke plek oppikken. Het is de dag van de verkiezingen en de partij van meneer Benin staat nek aan nek met de extreemrechtse concurrent, geleid door de charismatische Elliott Fry.

Joost stopt precies op tijd op de afgesproken plek aan de rand van het bos. 'Goedemiddag, meneer Benin,' begint hij. 
‘Goedemiddag, Joost’, bromt Bert en stapt in. 'Heeft u het al gehoord meneer,’ vraagt Joost, zoekend naar oogcontact via het achteruitkijkspiegeltje. 
Zijn baas kijkt hem vanaf de achterbank vragend aan. 
‘Elliott Fry is spoorloos! Hij is altijd punctueel, maar is vandaag kort voor sluitingstijd niet bij het stembureau verschenen.’ 
Terwijl Bert een pluk haar van zijn bezwete voorhoofd veegt, gaat Joost verder: ‘De hashtag #waarisElliottFry gaat viraal en het hele land speculeert.’ 
Zonder iets te zeggen pakt zijn baas zijn iPhone en doorzoekt het nieuws.
Hij scrolt door de nieuwskoppen en tikt een bericht naar zijn partijwoordvoerder.

‘Meneer?’ vraag Joost voorzichtig. ‘Wanneer Elliot Fry niet komt opdagen, is dat dan voor u een kans om uw partij naar een overwinning te leiden?
‘Als dat zo is, moet ik snel handelen,’ zegt Bert zonder van zijn smartphone op te kijken.

Joost is gewend dat zijn passagier niet erg spraakzaam is maar vandaag is hij wel erg kort van stof. Schouderophalend stopt hij bij het stembureau en stapt uit om voor meneer Benin de deur open te doen. Bert dept nogmaals zijn voorhoofd en schuift het knoopje van zijn stropdas recht.

Wanneer meneer Benin zich, door een haag van journalisten, een weg baant naar het stembureau waar hij traditiegetrouw als allerlaatste zijn stem gaat uitbrengen, valt Joost zijn oog op de modderige voetafdrukken op de automat. Hij schaamt zich dat hij zijn auto zo slordig heeft schoongemaakt en hoopt dat meneer Benin het niet gezien heeft. 

Joost draait de auto om en rijdt naar de parkeerplaats om de zojuist aangekondigde persconferentie via zijn smartphone te volgen. De media heeft zich verzameld voor het persmoment over de verdwijning van Elliott Fly en Joost ziet dat meneer Benin vastberaden naar het podium loopt. Ineens ziet Joost iets wat voor anderen waarschijnlijk onopgemerkt is gebleven, aan de schoenen van Bert zitten een paar kleine moddersporen. Er loopt een koude rilling over zijn rug en ineens valt alles op zijn plek: de ongewone opstapplek, zijn bezwete voorhoofd, zijn norse reactie op de verdwijning van Elliott Fry en de modderschoenen. 

Bart Benin staat zelfverzekerd met beide handen op het uiteinde achter het spreektafeltje, klaar om de vragen te beantwoorden en misschien, heel misschien, de waarheid te onthullen.

 

VERSIE #1

Bert Benin, de onverschrokken leider van de linkse partij, gooit de laatste schep aarde op het graf en stampt het met zijn schoenen aan. Met een blik op zijn horloge stelt hij vast dat er geen tijd meer is om  zich op te frissen en hoopt dat zijn chauffeur de ongebruikelijke opstapplek heeft kunnen vinden. De verkiezingen vandaag zijn cruciaal - zijn partij staat nek aan nek met de extreemrechtse concurrent, geleid door de charismatische Elliott Fry.

De auto stopte precies op tijd op de afgesproken plek. 'Goedemiddag, meneer Benin' begint zijn chauffeur. ‘Goedemiddag, Joost’, bromt Bert en stapte in. 
'Heeft u het al gehoord meneer?’ vraagt Joost, zoekend naar oogcontact via het achteruitkijkspiegeltje. Bert kijkt hem vanaf de achterbank vragend aan. 
‘Elliott Fry is spoorloos! Hij is altijd punctueel, maar is vandaag kort voor sluitingstijd niet bij het stembureau verschenen.’ Terwijl Bert  een pluk haar van zijn bezwete voorhoofd veegt, gaat Joost verder: ‘De hashtag #waarisElliottFry gaat viraal en het hele land speculeert.’ Zonder iets te zeggen pakt Bert zijn Iphone en doorzoekt het nieuws. Hij scrollt door de nieuwskoppen en tikt een bericht naar zijn partijwoordvoerder.

Joost is gewend dat zijn passagier niet erg spraakzaam is maar vandaag is hij wel erg kort van stof. Schouderophalend stopt hij bij het stembureau en stapt uit om voor meneer Benin de deur open te doen. Wanneer Bert zich, door een haag van journalisten een weg baant naar het stembureau waar hij traditiegetrouw als allerlaatste zijn stem gaat uitbrengen, valt Joost zijn oog op de modderige voetafdrukken op de automat. Hij schaamt zich en hoopt dat meneer Benin het niet gezien heeft. 

Aangekomen op zijn partijkantoor checkt Bert zijn uiterlijk, dept het laatste zweet van zijn gezicht en probeert kalm te blijven. Het is een chaos op kantoor en iedereen praat door elkaar heen. De spindokter komt op hem af en stelt hem op de hoogte van de persconferentie over de verdwijning van Elliott Fly. Ze speculeren erop of dit zijn kans kan zijn om zijn partij naar de overwinning te leiden zonder tegenstand. Als dat zo is, moet hij snel handelen. 

Joost draait de auto om en rijdt naar de parkeerplaats om het laatste nieuws via zijn smartphone te volgen. De media heeft zich verzameld voor de persconferentie en Joost ziet meneer Benin vastberaden naar het podium lopen. Ineens ziet Joost iets wat voor anderen waarschijnlijk onopgemerkt is gebleven, aan de schoenen van Bert zitten moddersporen. Er loopt een koude rilling over zijn rug en ineens valt alles op zijn plek, de ongewone opstapplek, zijn bezwete voorhoofd, zijn norse reactie op de verdwijning van Elliott Fry en de modderschoenen. 

Bart Benin staat zelfverzekerd met beide handen op het uiteinde achter het spreektafeltje, klaar om de vragen te beantwoorden en misschien, heel misschien, de waarheid te onthullen.

 

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 juni 2024 - 14:46

 

Hoi Sandra, Bert had iets zorgvuldiger moeten zijn met het opruimen van zijn tegenstander. Je verhaal vormt een prima basis voor een detective. Jammer dat je de clou al in de eerste alinea weggeeft. Het verhaal is daardoor niet verrassend meer.
Je wisselt in je verhaal steeds van perspectief. Je schrijft zowel vanuit Benin als de chauffeur. Ik zou het vanuit één perspectief doen en in dit verhaal kiezen voor de chauffeur. In de eerste alinea zou je dan vanuit de chauffeur de informatie kunnen geven over zowel Benin als de tegenstander. Dan vallen de observaties van het bezweet zijn, de vuile schoenen en de opmerkelijke opstapplaats geleidelijk op zijn plek. Voor de lezer iets spannender om te lezen en je verraadt niet meteen de clou.
In plaats van steeds de namen herhalen, kun je ook afwisselen met hem of hij als duidelijk is om wie het gaat. 

'Goedemiddag meneer Benin.' begint zijn chauffeur. ---> voor een aanspreking hoort een komma. De punt achter Benin moet ook een komma zijn.
‘Goedemiddag Joost’, ---> idem komma achter goedemiddag

doorzoekt het nieuws.Hij scrollt ---> spatie 

Wanneer Bert zich, door een haag van journalisten, een weg baant naar het stembureau waar hij traditiegetrouw als allerlaatste zijn stem gaat uitbrengen, valt Joost zijn oog op de modderige voetafdrukken op de automat. ---> hoop moet hoopt zijn. Waarom schaamt hij zich? Juist hier moet hij zich afvragen waarom die moddervlekken er zijn.
De komma achter zich en journalisten mag weg. Achter stembureau zou een komma mogen maar hoeft niet.
automat ---> moet dat niet een vloermat zijn of voetmat?

 

Lid sinds

10 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker
7 juni 2024 - 20:57

Hoi Fief,

Ik wilde twee dingen proberen; schrijven vanuit de 3e persoon en iets in de richting van een detective.  

Eerst wilde ik het stukje niet uploaden omdat ik het zelf ook iets miste. Omdat ik voor de derde persoon heb gekozen heb ik niet goed opgelet dat ik tussen de lijsttrekker en de chauffeur wissel. Als ik het inderdaad alleen vanuit de chauffeur had geschreven was het spannender geweest. 

Dank je wel voor het lezen en je feedback.

 

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2024 - 9:57

Hoi Sandra,

Ik heb het verhaal met plezier gelezen. Je begint de tweede alinea in de verleden tijd (stopte en stapte), dat zou ik aanpassen zodat het aansluit bij de rest. En 'de het persmoment' zou ik dan ook gelijk aanpassen. Verder heb je het commentaar goed verwerkt in versie 2. 

Gi

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2024 - 10:15

Zoals Jurrit schreef, stop en stap aanpassen en 'de' verwijderen want het is 'het' moment. Verder een originele interpretatie van de opdracht. Wat voor het instappen gebeurde kan je bijvoorbeeld aan Taco overlaten, die daar vast inspiratie in zou vinden. Graag gelezen. 

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2024 - 12:03

Hoi Sandra, je hebt er nu een boeiender verhaal van gemaakt. Graag gelezen. 

'Goedemiddag, meneer Benin.' begint hij.   ---> de punt achter Benin moet een komma zijn.
‘Als dat zo is, moet ik snel handelen.’ zegt Bert  --> de punt moet nog steeds een komma zijn.
https://onzetaal.nl/taalloket/aanhalingstekens-en-leestekens

'Heeft u het al gehoord meneer?’ ---> achter gehoord hoort ook nog een komma. 

Iphone ---> iPhone

 Hij schaamt zich omdat hij zijn auto zo slordig heeft schoongemaakt  ---> omdat is een voegwoord en hoort achter een komma. "Omdat" kun je in veel gevallen keer weglaten. Mooier lezen, vind ik: Hij schaamt zich dat hij zijn auto zo slordig heeft schoongemaakt. 

Joost draait de auto om en rijdt naar de parkeerplaats ---> Volgens mij keer je een auto. 

Er loopt een koude rilling over zijn rug en ineens valt alles op zijn plek, de ongewone opstapplek,  ---> van de komma achter plek is een dubbele punt meer op zijn plek. Het geeft even een pauze aan en het brengt spanning in de zin. Je geeft daarna namelijk een verklaring voor die koude rilling en dat alles op zijn plek valt. Bovendien wordt de lange zin er beter leesbaar door. 

... en misschien, heel misschien, de waarheid te onthullen.  ---> dit zou ik weglaten. Iemand die zijn tegenstander uit de weg heeft geruimd, gaat dat niet onthullen. Nog niet eens heel misschien. Ik zou het logischer vinden als je daar nog zou beschrijven dat er bijvoorbeeld vuil onder zijn vingernagels zit, of zoiets. Nu vul je het voor de lezer in. Laat die maar gissen of Benin inderdaad iets gedaan heeft met zijn tegenstander.

Lid sinds

10 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2024 - 13:01

Jurrit en Gi, dank jullie wel voor je feedback en de correctie op mijn slordige fouten. En goed gezien Gi ik wil de Taco skils meer uitproberen. 

Fief ik wil het einde inderdaad open laten (want wie weet heeft hij z'n hond wel begraven) en geef ik teveel weg. De aanvulling van de vuile vingernagels is een hele goeie die meer jouw creativiteit toekomt dan de mijne daarom laat ik het zo. Dank je wel nogmaals. 

Lid sinds

6 maanden 1 week

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2024 - 14:10

Erg graag gelezen! Maar het onthullen van de waarheid lijkt me onwaarschijnlijk: dan kan hij zijn politieke carriere verder wel vergeten. Maar verder echt een leuk verhaal.
Versie 1 is inderdaad spannender dan versie 2, goed de feedback toegepast!

 

Lid sinds

5 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 juni 2024 - 10:00

Goedemorgen Zijvanhetkasteel,

 

Ik en diagonaal door de eerste versie gegaan en versie 2 is inderdaad een stevige herwerking daarvan. Je verhaal leest vlot en is absoluut origineel, een tegenstander laten verdwijnen op verkiezingsdag is ook een manier ....

Je bouwt de spanning fijn op een laat een open einde, waardoor de lezer verder kan gissen.

Graag gelezen, je schrijfstijl is meer dan vlot.

Johanna