Lid sinds

6 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

#505 Feestelijk

10 mei 2024 - 20:42

 

Feestelijk

Op de tafel, met haar benen in de houders, wacht Ellen ongemakkelijk op de arts die haar zal onderzoeken. Wat een onvriendelijke man. Zo afstandelijk, heel anders dan haar vriendelijke huisarts door wie ze verwezen is, omdat haar uitstrijkje niet helemaal in orde was geweest. ’Geen zorgen hoor’, had hij gezegd, ’Het is vooral voor de zekerheid dat ik je even naar het ziekenhuis stuur’.

Maar de gynaecoloog had haar zojuist ernstig aangekeken, alsof hij al wist dat het foute boel was, en had haar kortaf naar de tafel gedirigeerd.

’Even ontspannen nu, mevrouw!’  zegt hij streng, terwijl hij tussen haar benen komt staan.

’Zo, even kijken…ach, hoe feestelijk’, mompelt hij.

’Wat?’, denkt Ellen, ‘Wat zei ie nou; feestelijk?’. Ze durft het niet te vragen, want de arts is geconcentreerd bezig de eendenbek bij haar naar binnen te werken. Ze richt haar aandacht op haar ademhaling,  en probeert zo goed mogelijk te ontspannen.  

’Zo. Dat is klaar’. Ze voelt het gladde metaal naar buiten glippen. ‘Kleed u zich maar weer aan’. 

Als ze aangekleed tegenover de gynaecoloog aan zijn tafel zit, zegt hij: ’Het ziet er allemaal goed uit. Over zes maanden een herhaling uitstrijkje bij de huisarts.’

Verbouwereerd en ook opgelucht staat Ellen een paar seconden later alweer op de gang.

Terug in de auto denkt ze plotseling weer aan dat woord, feestelijk... Vreemd, dat zeg je toch niet, als arts, op zo’n  moment?  Of had ze hem niet goed verstaan? Daar houdt ze het maar op.  

’s Avonds voor ze naar bed gaat, en haar tanden poetst, valt haar oog op de badhanddoek van haar dochter die over de rand van de wastafel ligt.  Als ze de handdoek oppakt om in de wasmand te gooien, ziet ze een glinsterend stofwolkje op de grond vallen. Ellen glimlacht, het zijn de glitters uit het haar van haar dochter. De hele handdoek zit er vol mee.  Opeens krijgt ze het warm en ziet in de spiegel hoe rood haar wangen kleuren, want nu wordt het haar duidelijk! Vlak voor vertrek naar het ziekenhuis had ze vanmiddag nog even snel haar kruis gewassen, en met deze handdoek afgedroogd... Met een angstig vermoeden trekt ze aan het elastiek van haar slipje, en inderdaad: haar schaamhaar zit vol met vrolijk glimmende glittertjes. Had ze het toch goed verstaan; feestelijk!

 

Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 mei 2024 - 14:44

Hoi LiaV55,

Als je het hebt over verwarring... Leuk bedacht! 
Je had hier een keuze om tussen 

’Zo. Dat is klaar’. Ze voelt het gladde metaal naar buiten glippen. ‘Kleed u zich maar weer aan’. 

Als ze aangekleed (...)

Nog een blik uit te laten wisselen tussen arts en patiënt, om zo de verwarring wat zichtbaarder te maken. Feestelijk is een héél raar woord om te gebruiken in deze context. De arts had zich kunnen verklaren, nog kunnen grinniken als een soort 'aanloopje' naar de onthulling. Maar je hebt dat niet gedaan en in dit geval werkt dat goed. Het is niet belangrijk, als de uitslag goed is en daar gaat de lezer ook in mee. Net als bij het personage komt dat woord pas later weer terug als: 'wacht even, er was nog wat...'

Daardoor werkt het einde erg goed. 

Goed gedaan! 

Groet, 

Nadine

 

Lid sinds

6 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker
12 mei 2024 - 21:33

Dank voor de reacties. Ja, helemaal waar van dat aankleden/ aangekleed. Niet gezien zelf. 

Het is overigens een waar gebeurd verhaal, gehoord jaren geleden van een vriendin..