Opdracht #474 ik heb geen (goede) zin
Waar blijft die zin?
Gisteren vlogen de zinnen van mijn nieuwe boek uit m’n pen, nou ja toetsenbord en vandaag…. Pff ik zit al 2 uur achter de computer en ben ik al een zin verder dan gister, nou zo te zien niet.. Ik dacht vandaag weer een heel eind te komen met het verhaal, maar ik heb bijna alleen maar de delete knop ingedrukt, tsja dan blijven er weinig zinnen over. Er zijn wel genoeg andere dingen voorbij gekomen, zoals het opzoeken van de zomervakantie, was in de wasmachine doen, afspraak bij de huisarts, koffer van mijn dochter ingepakt… Maar een zin op papier zetten ho maar.
Ik kan hier op mijn supermooie design bureaustoel blijven zitten, of gewoon iets anders gaan doen. Maar hé je kan toch niet zomaar opgeven, dit is tenslotte mijn baan. Dan kan je toch ook wel even een verhaal afmaken, wat is dit nu. Zo gaat het al een poos in mijn hoofd….. zal ik wel, zal ik niet.
Ik klap mijn laptop dicht, nee toch niet, snel weer open, nee dicht. Ben helemaal klaar met dat getwijfel, wat nu wel of niet goed is voor me. Heb ik het nu alleen over het wel of niet iets op papier krijgen vandaag?
Ik doe mijn tuinlaarzen aan en fiets naar mijn volkstuin, vaak helpt dat om mijn hoofd leeg te maken en zo weer nieuwe dingen in mijn hoofd toe laten. Maar echt waar, ik zie alleen maar bende op mijn tuin. Omgewaaide zonnebloemen, aangevreten bonen, duiven die op mijn sla zitten en waar zijn mijn bessen die gisteren nog aan de struik zaten? Nee dit helpt echt om relaxt te worden. Maar ineens zie ik iemand die mijn hulp nodig heeft, ik zie een egel zo mijn vijvertje in wandelen en er met geen mogelijkheid uitkomen. Ik pak wat stenen en wat takken en maak zo een bruggetje, waardoor hij zichzelf in veiligheid kan brengen. Well done, een egel gered van de verdrinkingsdood. Op dit moment ben ik heel even blij dat er geen zin uit mijn handen kwam vandaag.
Welkom op het forum. Als…
Lid sinds
8 jaar 3 maandenRol
Welkom op het forum. Als alias kan dat tellen: nobelprijswinnaar! Deel van de opdracht is een originele titel verzinnen voor je stukje en niet de titel van de opdracht zelf. Maar ja, als je al geen eerste zin op papier krijgt, hoe ga je dan een titel verzinnen? :-)
Als 'Waar blijft die zin' jouw originele titel is, zet hem dan achter het nummer van de opdracht.
Kijk ook eens hoe de andere forumleden het doen en becommentarieer ook hun bijdragen, zo leren we van elkaar. Jouw tekst is vlot geschreven. Hier en daar ontbreekt een komma, maar wij hebben op dit forum een specialiste in de kommawetenschap, die je zonder twijfel snel zal helpen op dit vlak. In het begin van het verhaal heb je het over de delete knop. Dat is een goed begin, schrappen wat er niet toe doet. Maar iemand met groene vingers én een dierenliefhebster, daar kunnen wij vandaag geen kritiek op hebben.
Hoi Nobelprijswinnaar, Gi…
Lid sinds
5 jaar 9 maandenRol
Hoi Nobelprijswinnaar, Gi noemt je een dierenliefhebster, ik kan uit je naam of de tekst niet opmaken of je een mannelijke of vrouwelijke schrijver bent. Doet er verder ook niet toe.
Welkom op het forum. Je pseudoniem voorspelt grootse plannen; voor het zover is, moet er naar mijn idee nog wel iets gebeuren. Je debuut op dit forum is een gezellig verhaaltje waarin je de strijd om de juiste zin duidelijk beschrijft, maar het mist voor mij nog wat spanning. Het kabbelt, maar wordt nergens echt interessant. Dat is uiteraard mijn persoonlijke opvatting en zoveel forumleden, zoveel verschillende meningen. Ongetwijfeld gaan er leden reageren die een andere mening zijn toegedaan. Doe ermee wat jou het beste past.
Ik denk dat je met wat herschrijven er iets boeienders van kunt maken.
De tekst zelf verdient ook wat aandacht. Kijk voor het gebruik van interpunctie eens op de sites als Onze Taal of Taaladvies.nl
Laat je vooral niet afschrikken door mijn reactie. Ik ben benieuwd naar wat je nog meer in petto hebt voor ons. Morgen volgt de nieuwe weekopdracht.
Pff ik zit al 2 uur achter de computer --> achter Pff zou ik een komma zetten om de pauze duidelijker te maken. Getallen schrijf je doorgaans voluit: twee uur
maar ik heb bijna alleen maar de delete knop ingedrukt / Maar echt waar, ik zie alleen maar bende op mijn tuin. ---> twee keer maar in een zin leest niet lekker.
vandaag…. / nou zo te zien niet.. / Zo gaat het al een poos in mijn hoofd….. ---> een beletselteken bestaat uit drie puntjes. In het tweede geval denk ik dat het ook alleen een punt kan zijn. Gebruik het beletselteken niet te pas en te onpas. In het laatste geval zou ik echter geen beletselteken zetten als wel een dubbele punt.
Zo gaat het al een poos in mijn hoofd: zal ik wel, zal ik niet.
Zo gaat het al een poos in mijn hoofd….. zal ik wel, zal ik niet. --> ook hier maar drie puntjes nodig, hoewel ik hier geen beletselteken zou zetten als wel een dubbele punt.
Zo gaat het al een poos in mijn hoofd: zal ik wel, zal ik niet.
Ben helemaal klaar met dat getwijfel, wat nu wel of niet goed is voor me. --> de komma mag hier weg.
Maar hé je kan toch niet zomaar opgeven ---> achter hé zou ik ook een komma zetten. Maar en zomaar in een zin vind ik ook niet lekker lezen, dat is natuurlijk ook een kwestie van smaak.
wat is dit nu. ---> dit is een vragende zin en vraagt om een vraagteken.
duiven die op mijn sla zitten ---> ik zie een duif niet meteen op een slakrop zitten. Ik zou eerder denken aan slakken of konijnen die eraan knabbelen.
Maar ineens zie ik iemand die mijn hulp nodig heeft, ik zie een egel zo mijn vijvertje in wandelen en er met geen mogelijkheid uitkomen. ---> Het woordje "maar" zou je zo min mogelijk moeten gebruiken. In veel gevallen kun je het probleemloos weglaten.
In deze zin schrijf je twee keer "ik zie", dat leest niet lekker.
... hulp nodig heeft: een egel wandelt zo mijn vijvertje in en kan er met geen mogelijkheid uitkomen.
maak zo een bruggetje, waardoor hij zichzelf in veiligheid kan brengen. ---> de komma hoeft hier ook niet.
Well done --> buitenlandse teksten schrijven we doorgaans cursief.
Dag Nobelprijswinnaar, …
Lid sinds
4 jaar 3 maandenRol
Dag Nobelprijswinnaar,
Wees welkom. Ik ben benieuwd naar je verhalen en je reacties op de verhalen van anderen. Veel plezier bij het lezen en schrijven.
Fief heeft je al wat tips gegeven en ik sluit me bij de meeste punten aan, al blijf ik graag van mening verschillen over het maar-gebruik, maar dat is een smaakkwestie.
Waar ik mij in elk geval zeker bij aansluit, is dat het interpunctiegebruik wat aandacht behoeft. Ook moet je waken voor de Engelse ziekte die hier bij jou (al dan niet toevallig) bij Engelse woorden toeslaat: delete knop en design bureaustoel. Dit moet toch echt aaneen geschreven worden.
Over Engels woorden gesproken: dat mag van mij wel wat minder, maar ook dat is een kwestie van smaak.
Het verhaal kabbelt, dat vind ik ook, maar kabbelende verhalen zijn niet per definitie fout of saai. Ik vind dit verhaal onderhoudend en het heeft zijn charme. Het heeft wat weg van een monologue intérieur.
Dank voor de reacties tot…
Lid sinds
1 jaar 2 maandenRol
Dank voor de reacties tot dusver. Ik heb ook al andere verhalen gelezen, maar vind het nog lastig om daar wat van te vinden. Ik heb nog een beetje zoiets, wie ben ik om daar iets van te vinden.
Hoi Nobelprijswinnaar, Je…
Lid sinds
4 jaar 6 maandenRol
Hoi Nobelprijswinnaar,
Je verhaal is vlot en dat heeft vooral te maken met de stijl. Het gebruik van een ritme dat veel wegheeft van spreektaal, zorgt ervoor dat je eerder een luisteraar dan een lezer bent. Dat is te danken aan korte zinnen en tussenwerpsels die je relatief vaak gebruikt: 'Pfff.' 'Wat is dit nu?' 'nou ja..' enzovoorts.
Inhoudelijk gebeurt er niet veel in het verhaal, maar gezien de stijl is dat niet erg: je wordt als lezer wel in het verhaal meegenomen. Waak er wel voor dat als een verhaal langer wordt, of als je een andere vertelstijl zou gebruiken, je daar wel voor moet zorgen.
Een klein voorbeeld: ik vind het egeltje op het randje. Het hele verhaal gaat over het vinden van de zin en in laatste regels is daar ineens een hopeloos diertje. Het past in het ritme, maar het komt ook wel een beetje op de valreep. Als je uit een gedachtestroom van een personage wil breken, kan je als 'inleiding' of 'omslag' ook de sfeer van de omgeving omschrijven. Niet alleen naar wat het personage ziet, maar ook hoe die de andere zintuigen gebruikt.
Maar dat is een tip voor een volgende keer. Dit verhaal op zich zichzelf is al heel aardig!
Groet,
Nadine