#454 Op glad ijs
Op het hoofdkwartier van de Nederlandse schaatsbond is een verzoek uit België toegekomen.
“Wat denk jij, Jaap, gaan wij die Belgskes opnemen in de groep?”
“Ze zijn wel harstikke goed hoor. Volgens mij kunnen zij ver geraken.”
“Dan doen wij het toch. Maak jij de contracten op?”
“Komt voor mekaar.”
Bart, Hanne en Stijn zijn inmiddels uitgegroeid tot toppers in de schaatssport. Niet enkel zij, maar ook andere buitenlandse topsporters kregen toegang tot de perfecte infrastructuur in Heerenveen. Nederland, het schaatsland bij uitstek, bood hen zo de gelegenheid om deel uit te maken van hun voortreffelijke ploegen in het snelschaatsen en shorttracken.
“Dit kunnen ze niet maken!” is de eerste reactie van de Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie wanneer die te horen krijgt dat de samenwerking met de Belgen wordt opgezegd. Nederland wil buitenlandse toppers niet meer helpen om medailles te halen die het liever naar Oranje ziet gaan.
Dit is je reinste boycot, melden de sportredacties.
Het blijft niet bij verontwaardiging. Al snel gaan andere stemmen op die beweren dat deze beslissing veel zegt over de enorme vooruitgang van de Belgische schaatsers. Een Belg die olympisch kampioen wordt in het schaatsen spreekt boekdelen. Na de succesvolle samenwerking met Nederland is het betreurenswaardig dat wij dit moeten meemaken. Wij kunnen het ook positief bekijken en het zien als een reuze compliment. In alle onderdelen doen we ondertussen mee aan de wereldtop.
De sporters en hun coaches zijn niet bij de pakken blijven zitten en al snel raakte bekend dat een nieuwe samenwerking met de Verenigde Staten en mogelijk later met Canada op het programma staan.
Ooit was de huidige evenementenhal ‘Het sportpaleis’ in Antwerpen de plaats waar duizenden kijklustigen naar de Wiener Eisrevue trokken. Fernand Huts, een Belgisch ondernemer kocht onlangs de Boerentoren om er een cultuurtempel van te maken. Wat als hij zijn oog zou laten vallen op het Sportpaleis en er een sporttempel van zou maken met een infrastructuur voor schaatsers om Heerenveen een poepje te laten ruiken?
Hoi Schmetterling, Ik word…
Lid sinds
4 jaar 7 maandenRol
Hoi Schmetterling,
Ik word met de inleiding van je tekst naar mijn gevoel een beetje op het verkeerde been gezet. Je opent met een dialoog tussen personages, om die niet meer terug te laten komen. Het lijkt alsof je gaat lezen over hoe Jaap, Bart, Hanne en Stijn hun schaatscarrière gaan beleven of hebben beleefd en daarna gaat verhaal verder als een betoog over de beste schaatshal en hoe Nederland en België binnen die sport al dan niet elkaars rivalen zijn. Schaatsfederaties, sporthallen, er wordt van alles en nog wat genoemd, maar de personages komen niet terug.
Als het bij een observatie of betoogachtige tekst mag blijven, dan zou je de dialoog beter later in het verhaal kunnen plaatsen en dat ook melden vanuit een algemene observatie. Dus niet in dialoogvorm, maar iets als: zoals topsporters Bart, Hanne en Stijn eerder lieten weten, vinden zijn Heerenveen inmiddels beladen. Hun status als topschaatsers zou kunnen helpen om het idee voor een schaatshal in het Sportpaleis serieuze aandacht te geven.
Het zou ook interessant zijn om direct te lezen over de persoonlijke belevingen van deze topsporters, dat brengt het standpunt net iets meer tot leven.
Ik zie een mooi verhaal in je tekst, maar het leest nu nog iets te veel als een verslag. Een verslag dat, als je het in die vorm leest, prettig leesbaar is.
Groet,
Nadine
Hoi Schmetterling, je…
Lid sinds
5 jaar 9 maandenRol
Hoi Schmetterling, je verhaal leest voor mij meer als een column. De eerste alinea voegt voor mij ook niets toe, tenzij je het - zoals Nadine oppert - in het verhaal verweeft. Ik ben niet bekend met de schaatswereld, dus de namen die je noemt zijn mij onbekend. Ik vind het lastig om dan een oordeel te vormen over het hoe of waarom van je betoog en of ik het met je betoog eens kan zijn. Je schrijfstijl is wel vlot om te lezen.
zijn niet bij de pakken blijven zitten ---> de juiste uitdrukking is: niet bij de pakken neerzitten. Hier zou het dan moeten zijn: ... zijn niet bij de pakken neer blijven zitten.
Wat als de heer Huts, die de Boerentoren kocht om er een cultuurtempel van te maken zijn oog zou laten vallen op het Sportpaleis en er opnieuw een sporttempel van zou maken met een infrastructuur voor schaatsers, waar men in Heerenveen een poepje kan van ruiken? ---> dit is een erg lange zin. Achter de eerste "maken" hoort in ieder geval nog een komma.
Poepje moet volgens mij poepie zijn. De uitdrukking is ook: iemand een poepie laten ruiken.
Voor de leesbaarheid zou ik er twee zinnen van maakt. Bijvoorbeeld:
Wat als de heer Huts, die de Boerentoren kocht om er een cultuurtempel van te maken, zijn oog zou laten vallen op het Sportpaleis? Hij zou er opnieuw een sporttempel van kunnen maken met een infrastructuur voor schaatsers om Heerenveen een poepie te laten ruiken.
Dankjewel Nadine en Fief. Ik…
Lid sinds
2 jaar 10 maandenRol
Dankjewel Nadine en Fief. Ik heb wat wijzigingen aangebracht. Akkoord dat dit meer de vorm van een column aanneemt, waarbij verondersteld wordt dat de lezer de namen meteen herkend en weet wat zij recentelijk in de pers hebben verklaard. Dat men in België dacht: dit menen ze niet, staat m.i. buiten kijf.
Hi Schmetterling, het is een…
Lid sinds
4 jaar 4 maandenRol
Hi Schmetterling, het is een interessant uitgangspunt, de ongelijkwaardige strijd tussen de Belgische en Nederlandse sportbonden. Daarom vind ik de verontwaardiging van de Belgische equipe een tikkeltje ongeloofwaardig. Als ze snel kunnen aanhaken bij de Canadese en US-sportploegen is de Nederlandse weigering niet meer dan een storm in een glas water.
Je hebt een prettige…
Lid sinds
4 jaar 4 maandenRol
Je hebt een prettige schrijfstijl en ik sluit me aan bij de commentaren dat dit leest als een column. Het onderwerp is mij niet zo aan het hart gelegen, dus het verhaal raakt mij niet zo. Desondanks graag gelezen.
In de commentaren wordt er…
Lid sinds
2 jaar 10 maandenRol
In de commentaren wordt er warm en koud geblazen en de koude wind komt, hoe anders, uit Nederland. Op veel schrijverssites wordt de column als een volwaardige schrijfstijl aanzien. Moet kunnen, dacht ik, ook al zitten er veel verhalende elementen in de tekst.
Schmetterling, het lijkt…
Lid sinds
8 jaar 3 maandenRol
Schmetterling, het lijkt inderdaad wat op een krantenartikel. Afwachten maar, wie in deze saga uiteindelijk het deksel op de neus gaat krijgen.