Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Administratie
  • Stagiair
  • Redacteur
  • Uitgever

Wekelijkse schrijfopdracht #444 - Bekentenis

 

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 444e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #444 - Bekentenis

Door Anna Strijbos

Regelmatig hoor je van schrijfcoaches, redacteuren, uitgevers en auteurs: maak zoveel mogelijk gebruik van het adagium ‘Show, don’t tell’. 
Toch zijn er erg veel romans en novelles die bijna uitsluitend een navertellende vorm bezitten. Neem
Een nagelaten bekentenis van Marcellus Emants bijvoorbeeld, een roman over een man die zijn vrouw (vermoedelijk) heeft vermoord. De hoofdpersoon vertelt het verhaal na, zonder dat hier al te veel in beelden wordt gedacht. 

De opdracht van deze week is om het hoofdpersonage een betekenis te laten doen. Er mogen wel wat beelden bij zitten, maar probeer voornamelijk in de verteltrant te blijven. Probeer het boeiend te maken en het veelvoorkomende adagium te vermijden. Succes!

Het maximum aantal woorden is 300. 

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Anna Strijbos legt op dit moment de laatste hand aan haar eerste roman ‘De Zelfloze’. Zij is momenteel in gesprek met een uitgeverij over de mogelijkheden tot de publicatie van haar boek. Daarnaast schrijft zij een essay over de fundamenten van een liefdesrelatie en helpt beginnende schrijvers met het redigeren van manuscripten. 

 

Lid sinds

1 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag, 

Even voor de goed orde, zodat de opdracht wat duidelijker is voor mij. Is het nou juist wel of niet de bedoeling om Show, Don't Tell te gebruiken in deze opdracht? Aangezien er onderaan de opdracht staat het adagium zoveel mogelijk te vermijden, maar wel in de verteltrant te blijven.

Aangezien ik nieuw ben in het schrijversvak is dit wat onduidelijk voor mij. Zou iemand mij hier wat meer duidelijkheid over kunnen geven?

Groetjes​​​​​​​

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Elf en Senseii
Er wordt in de feedback van coaches en collega schrijvers dikwijls verwezen naar de veelvoorkomende uitspraak dat teksten levendiger worden als ze niet enkel in een verhalende (tell) maar ook in een actieve (show) stijl worden geschreven. In deze opdracht vraagt de coach ons voor één keer de nadruk te leggen op het vertellen en niet zozeer op de actie. Zo heb ik het althans begrepen. 

PS: in bovenstaande tekst van de coach moet het woordje 'betekenis' vervangen worden door 'bekentenis'. 

Lid sinds

2 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

ik snap de tell don't show van deze opdracht.
Weet jij wat hier "veelvoorkomende adagium" kan betekenen?

Lid sinds

4 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

ELF: Het is een kwestie van de opdracht goed lezen.. Show, don't tell is het veelvoorkomende adagium. Het staat aan het begin al genoemd. 

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Anna Strijbos, 

Een nagelaten bekentenis is geschreven in de ik-vorm, waarbij de ik wisselt tussen belever (het verleden) en verteler (het heden). Het verleden is het grootste deel van de roman, en is juist zeer beeldend. 

 

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag Janpmeijers,

Dat klopt inderdaad. In de opdracht gaat het om het de vertellende vorm, die ook in Een nagelaten bekentenis wordt gehanteerd. Het verleden is inderdaad in een belevende vorm opgeschreven. 

Ik denk niet dat het een voorwaarde voor een beeldende tekst moet zijn om uitsluitend in scènes te schrijven. Vandaar deze opdracht!