Lid sinds

3 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Help: Ik probeer een nieuw verhaal te bedenken!

10 September 2022 - 16:55

Hallo, ik ben nu bezig met een nieuw boek. Ik vind dat ik eerst met een goed verhaal moet komen, dus daarom zet ik sla ik bijvoorbeeld eerst ideeën op in een notitieboekje.

Het genre moet dystopische horror wezen, het moet thema's hebben zoals angst voor de mensheid, waarom hedonisme goed is, de hoop voor een betere toekomst etc.

Ik kan maar niet verder komen met mijn verhaal, omdat ik onder invloed van medicatie, voornamelijk anti-psychotica niet meer goed kan nadenken. Ik hoop dat iemand mij kan helpen, voornamelijk als je in Deventer woont, want eind september verhuis ik naar Deventer.

Als jij interesse hebt, mail me dan naar:

jvanderheide2001@gmail.com

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 September 2022 - 10:25

 

sla ik bijvoorbeeld eerst ideeën op in een notitieboekje

het moet thema's hebben zoals angst voor de mensheid, waarom hedonisme goed is, de hoop voor een betere toekomst

Het klinkt alsof je gewoon goed bezig bent aan je nieuwe boekidee.

De enige tip die ik je kan meegeven is dat je met...

Ik vind dat ik eerst met een goed verhaal moet komen

...jezelf misschien een blok in de weg legt. Het schrijven van kleine scènes is voor mij altijd een heel belangrijk deel van het laten rijpen van ideeën. Gewoon een beetje in het wilde weg schrijven kan je juist helpen om het "goede idee" te vinden.
 

Ik weet niets van hoe je moet omgaan met schrijven & medicatie, maar misschien zijn kleine losse scènes juist een goede oefening is in een tijd dat je niet zo vanzelfsprekend je gedachten erbij hebt als je zou willen.
Dialogen, schetsen van personages... Al zijn het maar hele ruwe eerste schrijfsels. Je hoeft je daarbij ook nog helemaal niet bezig te houden met de vraag of die schrijfsels een plek gaan krijgen in je uiteindelijke boek. Het enige doel is om je personages dimensies, vlees en bloed te geven.
En dan kun je later door al je materiaal heen gaan om te selecteren waar je verder mee wilt en waarmee niet.

 

Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
21 September 2022 - 19:58

Ik kan maar niet verder komen met mijn verhaal, omdat ik onder invloed van medicatie, voornamelijk anti-psychotica niet meer goed kan nadenken.

Als een mens niet meer goed kan nadenken, dan kan schrijven een hulpmiddel zijn en vervolgens te lezen wat je denkt en te bedenken wat je van jezelf vindt. Ik ben het eens met Diana; [...] "maar misschien zijn kleine losse scènes juist een goede oefening is in een tijd dat je niet zo vanzelfsprekend je gedachten erbij hebt als je zou willen."

Het genre moet dystopische horror wezen, het moet thema's hebben zoals angst voor de mensheid, waarom hedonisme goed is, de hoop voor een betere toekomst etc. 

Waarom hedonisme goed is? Wat is hedonisme? 

Encyclo schrijft: "Zuiver hedonisme stelt geestelijk genot boven alles, zoals kunst en vriendschap, terwijl plat hedonisme streeft naar directe vervulling van lichamelijk genot."

Wiki schrijft; "De psychologie kent de hedonistische persoonlijkheid, een karaktertype dat gekenmerkt wordt door een bovengemiddeld streven naar directe lustbevrediging." 

 U schrijft zelf dat u onder invloed van antipsychotica niet goed meer kan nadenken. Het gros van de mensheid kan zonder invloed van antipsychotica niet goed nadenken, wat voor u een troost kan zijn.  Antipsychotica zijn medicijnen die psychotische klachten minder "maken". Ik kan bedenken dat in een dystopische horror, uw genre, er geen medicijnen meer zijn en er een strijd is tussen De Zuiveren en De Platten. 

Als ik mijzelf als hoofdpersoon mag bombarderen in uw verhaal, mag ik dan een Blend zijn? 

MPS

Lid sinds

5 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 oktober 2022 - 15:17

Hallo Gimli,

Je hebt al een paar thema's te pakken die je wilt gebruiken in je verhaal. Mijn volgende stap zou zijn om nu een persoon te bedenken, met bijbehorend karakter, verlangens en conflicten. En daarna stap 3: hoe verhoudt deze persoon zich tot de thema's die je in het verhaal wilt verwerken? Misschien kun je door een tijdje naar je omgeving te kijken (vrienden of familie, of juist onbekenden op straat) al inspiratie opdoen voor een personage. En ik kan me voorstellen dat je huidige situatie ook een boel inspiratie kan opleveren voor het genre waarin je wilt schrijven. Wees niet bang het persoonlijk te maken; niemand verplicht jou om wat je opschrijft, ook daadwerkelijk te laten lezen aan anderen. Je kan later altijd nog weer schrappen of het verhaal in een laatje verstoppen als je het te persoonlijk vind :)

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 oktober 2022 - 4:04

Dag Gimli,
Heb je al een centraal thema, een boodschap die je wil brengen in je nieuw boek? Het zou kunnen want je oppert "waarom hedonisme goed is".
In dat geval zou ik het thema verder uitwerken door bijvoorbeeld een mindmap te maken rond dat thema, om te zien welke relaties/associaties het thema heeft. Die relaties/associaties kun je dan verder uitdiepen en projecteren op de tijd waarin het verhaal zich afspeelt (een grimmige toekomst met een sprankeltje hoop). Welke gevolgen hebben die projecties voor je verhaal? Je kan dit aanvullen met enkele autobiografische elementen.
Veel notities nemen van wat je waarneemt is altijd goed. Boeken beginnen met kleine ideeën/inspiraties.
Ben je hiermee een beetje geholpen?
Carl