Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Liedteksten over 2 kolommen of liever niet?

10 juli 2022 - 18:09

Beste schrijvers,

Ik ben bezig de laatste hand aan een boekje te leggen met verhalen en bijpassende liedteksten. Is het qua leesrust en ritme beter de liedteksten in een kolom te zetten of kan twee kolommen op een pagina ook goed?

Zijn hier regels voor? En hoe geldt dat voor gedichten? Ik hoor daar graag over.

Groet, Marlous

Lid sinds

3 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 juli 2022 - 18:48

Het is bij gedichten gebruikelijk om alles in één kolom te zetten, tenzij de dichter daar zelf een andere indeling in maakt, bijvoorbeeld omdat de opmaak van het gedicht samenhangt met de inhoud ervan. Ook bij liedteksten is het gebruikelijk om maar één kolom te gebruiken, maar zover ik weet zijn daar geen vaste regels voor. Wellicht het het je om eens een voorbeeldpagina op ware grootte uit te printen met beide varianten en te kijken wat je zelf prettig vindt ogen.

Mijn voorkeur zou denk ik uitgaan naar één kolom. Het neemt meer ruimte in, maar staat minder propperig. Laten het budget en het pagina-aantal je toe om die extra ruimte te nemen?

Overweeg verder dat het bij liedteksten die in meerdere kolommen zijn afgedrukt, soms voor de lezer verwarrend kan zijn in welke volgorde de strofes en refreinen gelezen moeten worden.