Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#396 Schelden doet geen zeer

6 april 2022 - 15:35

 

#396 Schelden doet geen zeer

 

Ineens is ze jaren terug in de tijd.

Huilend was ze uit school gekomen en in haar moeders armen gevlucht. ‘De meiden bij gym’ hadden gezegd dat ze een dikke vette vreetzak was. “Ach kind, laat ze toch kletsen. Jij bent helemaal niet dik, hooguit een beetje stevig” troostte haar moeder. “Niks van aantrekken, schelden doet geen zeer” En na een stevige knuffel en een kop chocolademelk met voor het verdriet niet één maar wel drie koekjes zag de wereld er weer wat beter uit. Toch zakte de volgende ochtend de moed haar in de schoenen bij het zien van de vier zelf gesneden dikke plakken brood met ham én kaas in haar broodtrommel. Aarzelend vroeg ze haar moeder of er een stukje komkommer bij mocht. “meisje, je lust toch helemaal geen komkommer! Kijk schat, hier is wat beters, neem dát maar mee” En moeder sneed een flinke punt uit de boterkoek en wikkelde die in folie. “Ga nu maar gauw, en denk er aan: schelden doet geen zeer!”

“Schelden doet geen zeer” echoot het in haar hoofd. Voor haar staat de zuster van de thuiszorg. Net heeft die haar geholpen om haar nieuwe steunkousen aan te doen. Het lukt haar zelf niet, ze kan niet ver genoeg meer bukken. Maar de zuster had er óók moeite mee, dat zag ze heus wel. En ze vroeg het niet eens onvriendelijk. Of het niet beter was dat ze wat kilo’s af zou vallen? Dan zou ze die kousen misschien zelf aan en uit kunnen doen? Had ze al eens fysiotherapie gehad? Nee, de zuster stak geen belerend vingertje op en gezien haar beroep was het ook wel logisch dat ze het vroeg.

Maar het schelden deed heel erg zeer. En nog.

 

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 april 2022 - 16:21

Hoi Lucy, voor mij blijft de tekst te veel hangen op het herhalen van "schelden doet geen zeer", vier keer in deze korte tekst (vijf keer met de titel erbij). 
Je beschrijft wel een veelvoorkomend probleem: overgewicht bij jongeren. De moeder is hier duidelijk de oorzaak. De consequenties zijn duidelijk aan het eind. Goed beschreven.

Jij bent helemaal niet dik, hooguit een beetje stevig” troostte haar moeder. ---> achter stevig hoort nog een komma.
“Niks van aantrekken, schelden doet geen zeer”  ---> achter zeer hoort een punt.
Kijk schat, hier is wat beters, neem dát maar mee”  ---> achter mee idem.

Net heeft die haar geholpen om haar nieuwe steunkousen aan te doen.  ---> "Net heeft die" vind ik persoonlijk niet lekker lezen. Misschien: Zij hielp haar met het aandoen van haar nieuwe steunkousen.

Maar het schelden deed heel erg zeer. En nog. --->  Misschien mooier: Het schelden deed zeer. Nog steeds.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
11 april 2022 - 9:09

Goede tips van Fief. Je kunt dit verhaal uitwerken tot een langer verhaal waarin je meer laat zien in scènes en de personages uitdiept, ook de personen die pesten en de moeder, de verpleegster. Nu is wat je geschreven hebt eerder een samenvatting van een verhaal, waardoor je minder gevoelens oproept bij de lezer. Ik vind het idee van het einde mooi, dat je ziet dat het idee dat het geen zeer doet niet klopt.

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 april 2022 - 15:33

Een belangrijk thema, en je tekst laat veel maatschappelijke reacties zien: schelden en onbegrip - de bescherming van de moeder en tegelijk haar aandeel - het belerende en de rol van de verpleegkundige. Mooi dat deze stemmen allemaal de revue passeren en dat de verpleegkundige belichaamt hoe je wél raad kan geven zonder belerend te doen.