Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#380 - Niets (herschreven)

17 december 2021 - 0:11

Ik voel de koude. Ze ligt naast mij, maar knuffelt me niet. De sneeuwvlokken dwarrelen onvolmaakt vredig op de andere soortgenoten. Ik dwarrel alleen. Ik wil dat ze naar me kijkt, me ziet als deel van haar en het nooit benoemde. Maar hoe kan ze me zien als alles nietig is, als alles alleen maar wit is, geen kleuren, oneindig niets? Buiten is het koud, binnen is er iets, was er iets, warmte? Hitte van een kunstmatige bron?

Ik streel het dekbed en word kwaad. Ik wil geen dons. Ik wil haar als mijn deken. Maar ze beweegt niet. Niet meer.

Waarom zei ze de dingen op die manier? Waarom een strijd voeren die niemand kon winnen? Ik pook in haar rug en teken een grote cirkel tweemaal, twee rondjes, een prik en de banaan waarvan ze hield. ‘De maan is rond, de maan is rond, twee ogen, een neus en een grote mond.’ Die aanrakingen beminde ze, voelingen die een mens, mens maken. Nu is alles koud. Kille huid. Witte blankheid. Ze zwijgt. Nu wel.

Ik liet het niet meer toe. Wilde het niet meer. Die nietige nietelingen die niets zeggen, niets wezenlijks bijdragen, enkel beschuldigen, opnieuw en opnieuw.

De maan straalt winterzon. De winter zont haar naakte achterkant. Zij ligt naast mij. Niets te doen. Niets te oordelen.

De koude blijft. Een vers dwaalt in mijn geest, verdwaalt in mijn zijn, een lied dat nooit mocht bestaan. ‘De maan is rond, de maan is rond, twee ogen, een neus en een grote mond.’ 

Ik staar naar de Colt Python op mijn nachttafel. De kamer stinkt naar buskruid. Haar spierwit hoofdkussen kleurt dieprood. Ik sluit mijn ogen. Morgen komt. Morgen vernieuwt. Onafhankelijk van de sneeuw, de koude, van elk affront. ‘Je bent niets meer voor mij,’ zei ze. Alles ging automatisch, alles vanzelf afgerond. Ze gaapte naar de smaad, mijn schandelijkheid, ijzingwekkend horribel, die kilte na de knal.

Dat we zelf niets beslissen, valt te accepteren.
Maar dit?
Allemaal door dat éne gedicht?
Een witte 
ademdamp van liefde en poezie. 

 

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 december 2021 - 13:43

Hoi Tony, ik heb je verhaal nu een paar keer gelezen en het leest heel poëtisch, maar het zegt me niets. Ik hoop dat ik je hiermee niet voor de borst stuit. Het is een prachtige tekst, maar ik heb geen flauw idee waarover het gaat. Misschien nog een paar pogingen wagen.

Waarom spraken we de dingen die we zegden? ---> vage zin. Je spreekt een taal, maar je zegt dingen. Zegden klinkt voor mij heel ouderwets, maar blijkbaar wordt het in het Vlaams nog gebruikt. 

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 december 2021 - 15:40

Ha Tony, dit is een veel betere titel! Verder heb ik er moeite mee om het geheel te begrijpen. Het zijn mooie woordcombinaties, maar de strekking ontgaat me, sorry. En ik begrijp ook niet wat je bedoelt met afrond. Is dat Vlaams? Ik ken alleen afronden als iets beëindigen omdat het klaar is. En het woord voor belediging is affront, misschien bedoel je dat?
Affreusiteit ken ik ook niet, wel affreus. Betekent afschuwelijk, lelijk, vreselijk.
Vragen, vragen....

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 december 2021 - 23:12

Jullie hebben gelijk, dank Fief en Maria, ik schreef het in een nachtelijke bui, nu wat opgepoetst. Beter of blijft het bagger?

 

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 december 2021 - 23:33

Tony, ik vind het een duidelijke verbetering, zeker geen bagger. Dat was het eerst ook niet, alleen zei het mij niets. Ik heb er nu een beeld bij. Goed gedaan.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
19 december 2021 - 11:43

Sorry Tony, niettegenstaande ik heel mooie zinsdelen, woorden en ideeën gelezen heb, blij ik moeite hebben met het begrijpen van je verhaal. Ik heb het enkele malen herlezen maar het lukt me niet voeling te hebben met je vertelling.

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 december 2021 - 15:38

Ha Tony, het is me iets duidelijker. Een soort van thriller-gedicht. Ik kan deze genre combinatie helaas niet goed begrijpen. Het ligt aan mij, want ook een ander poëtisch verhaal begreep ik niet goed. In een gedicht is elk woord belangrijk en staat er geen woord te veel. Nog meer dan in een verhaal, zo dat mogelijk is. Ik waag me er maar niet aan, knap dat jij het wel hebt gewaagd! Het is zeker geen bagger! We zijn hier met zijn allen toch bezig om te oefenen? We stellen ons best kwetsbaar op, dus doen we niet aan 'bagger' :-) 

Lid sinds

3 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
19 december 2021 - 18:55

Oh, ze is dood? In de eerste versie kon het nog vanalles zijn. Lag 'ze' er echt? Zweeg ze gewoon tegen hem? Heel even dacht ik zelfs aan een opblaaspop (zal wel aan mij liggen), maar dat strookte dan niet met de woorden die ze zei. 

Dat versje van 'de maan is rond', ken ik als iets dat we zeiden bij verstoppertje. Er kwam dan nog een 'met welke vinger prik ik in uw kont' achter. Dan moest degene die ging tellen raden met welke vinger er in zijn/haar kont werd geprikt en bij elke foute gok kwam er een tiental bij tot hoeveel hij/zij moest tellen. Nu ik er zo over nadenk, is dat wel bizar. Het maakt wellicht ook dat ik dat rijmpje niet goed bij je tekst kan plaatsen. 

De dingen die voor mij mysteries blijven, zijn o.a. de benoeming van die kunstmatige bron, de verwijzingen naar het originele gedicht (ik vind het leuk dat ze er staan, maar begrijp het niet zo goed)

Ik vind het wel leuk dat je poëzie in je tekst verweeft. Ik heb zelf ondervonden hoe moeilijk dat is. Er zitten mooie zinsneden in je tekst. Zo vond ik bv. 'Waarom spraken we de dingen die we zegden' wél mooi. 

 

Lid sinds

2 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 december 2021 - 22:19

Heftig, een crime passionnel. Veel vraagtekens, maar het boeide me wel. Eens iets anders dan anders, maar de fantasie prikkelend als altijd, leuk. Met plezier gelezen.

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2021 - 17:36

 

Hoi Tony, ook ik moest goed lezen om het te zien. En ik vind het deels overtuigend. Deels omdat sommige zinnen me afleiden omdat ik ze niet begrijp en ze teveel vragen oproepen, zoals; ‘De sneeuwvlokken dwarrelen onvolmaakt vredig op de andere soortgenoten.’ Zijn de soortgenoten mensen? En hoezo ‘onvolmaakt’ vredig?

Tegelijkertijd vind ik dat je mooie, verkillende en beklemmende beelden oproept, ook door die dichtregels en het vers dat er niet mocht zijn. Het blanke, en die kilte na de knal, de cirkels die je hp op die stille rug tekent. Dat vind ik echt mooi. Kijk nog eens kritisch naar je zinnen en pas aan wat voor onduidelijkheden kan zorgen. Bij mij lukt dat vaak pas als ik de tekst tijdelijk even opzij heb gezet. Ik heb je verhaal graag gelezen!

 

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
21 december 2021 - 2:38

Ha Tony,
Ik kan het verhaal door alle poëzie heen wel volgen. Het doet me wat denken aan Ik ben hem kwijt van Brigitte Kaandorp.
Ik krijg de indruk dat je je niet helemaal thuis voelt bij deze schrijfstijl die je je hebt aangemeten, of zie ik dat verkeerd?
Overigens vind ik het het mooi experiment om mysterie en poëzie te mengen. Het zou best wel eens wat kunnen worden.

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 december 2021 - 16:12

@Fief : dankje!

@Wilfried: alle begrip. blij :)

@Maria:

Ik kan deze genre combinatie helaas niet goed begrijpen

Àlle begrip, ik ook niet zo goed :)

@Annebe: dankje! Leuk dat je dat versje kent, wij gebruikten het anders :)

De dingen die voor mij mysteries blijven, zijn o.a. de benoeming van die kunstmatige bron, de verwijzingen naar het originele gedicht (ik vind het leuk dat ze er staan, maar begrijp het niet zo goed)

Neem ik mee, iets beter duiden volgende keer.

@Lizette: dankje

Kijk nog eens kritisch naar je zinnen en pas aan wat voor onduidelijkheden kan zorgen. Bij mij lukt dat vaak pas als ik de tekst tijdelijk even opzij heb gezet

Goede tips!

@Musonius: je hebt volledig gelijk, iets proberen uit de comfort zone enzo. 

Het doet me wat denken aan Ik ben hem kwijt van Brigitte Kaandorp

Dank! Zij is meester in de kwinkslag tot het laatste moment bewaren om alzo de opgebouwde emotie te vernielen. Prachtig! Leuk dat je daar moest aan denken en om het te delen.