Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#375 Kikker

12 november 2021 - 14:47

 

Met een blik op de klok verzendt Carla haar mailtje. Lunchtijd. Uit haar tas diept ze haar salade op en loopt naar de kantine. Ze schuift in de rij voor soep.
Met haar volle dienblad loopt ze naar hun vaste stek bij het raam.
‘Wa-be-je-laat’. Mirjam heeft haar mond vol. 
‘Ja, ik wilde nog een mailtje wegsturen. Hoor je mijn maag niet?’
Dan geniet Carla van haar zelfgemaakte salade. Tegenwoordig is dat in een handomdraai gebeurd. De sla is al ‘met ijswater’ gewassen, dus meteen te gebruiken. En met verse ingrediënten erdoor maakt ze haar eigen favoriete combi. 
Als Carla als afsluiting nog koffie drinkt gaat haar mobieltje. Het is haar dochter in paniek.
‘Mam! Die zak met sla in de koelkast! Daar zat een kikker in! Hij leeft nog, heb je je salade al op?’
‘Een kikker? Kwam hij echt uit die zak?’
‘Ja! Hij is groot en groen en bruin, brrrr’.
Carla slikt en voelt zich opeens niet meer zo lekker. Ze trilt en voelt zich warm worden. Witheet eigenlijk. Kordaat trekt ze haar jas aan. ‘Ik ga nog even naar de supermarkt, tot zo’.
Verbaasd kijkt Mirjam haar na.
Met opgestoken zeil stapt Carla de super binnen.
‘Ik wil de manager spreken’. Een vakkenvuller met ‘ik help u graag’ op zijn rug, sloft weg. Even later staat de manager voor haar. ‘Henk Prins, wat kan ik voor u doen?’
Boos begint Carla te vertellen wat er is voorgevallen. Als ze de kikker noemt, onderbreekt de manager haar en vraagt haar om mee te komen naar zijn kantoor. 
Nog steeds boos volgt Carla hem. Ja, de klanten mogen zoiets natuurlijk niet horen. Ze heeft hem door.
Als ze opnieuw van wal wil steken, begint de manager te glimlachen.
‘Gefeliciteerd, mevrouw. U bent de winnaar van 1-minuut-gratis-winkelen’, en hij geeft haar een hand. Verbluft zakt Carla op een stoel en kijkt hem vragend aan.
‘Ja, u wist natuurlijk niets van deze eenmalige actie. Dat deden we met opzet, anders komt iedereen met kikkers aanzetten, dat is voor ons niet meer te controleren. Nogmaals gefeliciteerd!’
‘D-dank u wel, meneer Prins, ik wist er niks van. W-wat een eh, origineel idee’.
‘Ja, we hebben er echt alles voor over om onze biologische producten te promoten’.
Nog beduusd loopt Carla even later naar buiten.
Achter haar rug geeft Prins de vakkenvuller een knipoog.

 

Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 november 2021 - 15:58

Hoi Maria, ik weet niet of de Bond voor Dieren blij is met een dergelijke actie. Het idee van iets in een verpakking vinden wat een bijzondere ontmoeting tot gevolg heeft, vind ik wel leuk bedacht. Of je voor een kikker moet kiezen, weet ik niet. Ik zou iets meer maken van de ontmoeting met de manager.
Verder graag gelezen.

In de tekst wordt het woord "haar" erg vaak herhaald. Het leest voor mij storend. Haar mailtje kan bijvoorbeeld ook een laatste mailtje zijn. 
Of: ‘Wa-be-je-laat,' zegt Mirjam met volle mond.
(de komma achter laat hoort vóór het ah-teken te staan.)  

‘Ik ga nog even naar de supermarkt, tot zo’. ---> de punt hoort vóór het ah-teken.
‘Ik wil de manager spreken’.  --> idem

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 november 2021 - 16:10

Ha Fief, dank voor je tips over tekst en leestekens. Ik schreef dit stukje nav een krantenbericht waarin echt een kikker werd gevonden. Per ongeluk dus. En dat is in mijn verhaal ook zo, maar de manager lost het zo op om geen gezeur te krijgen. Verder zat er een soort van transformatie van kikker tot Prins in, tja daar heb je wel een kikker voor nodig.

 

 

 

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 november 2021 - 22:07

Hoi Maria Fransisca, ik vind het een origineel verhaal. Het zou in het echt zo maar zo kunnen zijn; jaarlijks staat er wel eens iets in de krant over wat men in voedingsmiddelen voor ongerief aantreft. De manager lost het handig op door de klacht om te buigen in een win-actie, met bovendien een beroep op het tegenwoordig te pas en te onpas gebruikte 'biologisch' als aanprijzing. Een typisch geval van een win-winsituatie.
Wat de knipoog betreft; in tegenstelling tot Gi knijp ik een oogje toe, de knipoog illustreert in mijn beleving hier de trots van de manager over hoe hij zich uit deze onverwachte, netelige situatie heeft gered. Het is alsof hij tegen de vakkenvuller wil zeggen: 'Zo doe je dat, knul!'
In aanvulling op Fief wat betreft de leestekens: het ezelsbruggetje is de ELDA-regel ; Eerst Leesteken, Dan Aanhalingsteken.

Lid sinds

3 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
13 november 2021 - 9:33

Dag Maria Fransisca, 

Ik vind het een leuk verhaal. De knipoog stoorde me niet. Ik heb zelf ook wel eens een kleine sprinkhaan in een zakje sla gevonden. Een kikker lijkt me nog net iets minder smakelijk.

 

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 november 2021 - 14:09

Ik vond ooit een kikker in een pak condooms, kan je zeggen dat dat schrikken is.

Goed opgelost van de manager, al is één minuut gratis winkelen wel erg 'spaarzaam'. 

 

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
14 november 2021 - 14:26

Ja, slimme zet van de manager. De knipoog hoeft voor mij ook niet, maar maakt het aan de andere kant ook wel lekker te dik erbovenop in positieve zin.

Pas na het verhaal ga ik denken wat er een beetje ongeloofwaardig is. (En dat zijn wel een paar dingen.) Toch boeit dat niet, want tijdens het lezen geloof ik het gewoon. Dus een geslaagd verhaal met een originele invulling.

Lid sinds

2 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 november 2021 - 16:12

Een vermakelijk verhaal, leuk bedacht. Bedankt voor het 'opgestoken zeil', die uitdrukking kende ik nog niet.

Ik vond ooit een kikker in een pak condooms, kan je zeggen dat dat schrikken is.

Nee maar Tony, dus het kwaakje zat er al in?

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
14 november 2021 - 16:16

Ik denk dat Tony doelde op de kikker weermee je een touw vast kunt maken aan een boot/ schip. Was vast onderdeel van een sm-voordeelpakket. ;-)

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 november 2021 - 12:48

Allemaal bedankt voor complimenten en feedback: Ton, Annabe, Tony, Hadeke en Mespunt.
@Hadeke: misschien schuurt mijn verhaaltje wat tegen een sprookje aan, vandaar al die ongeloofwaardige dingen. Toch verbeeld ik me dat e.e.a. nog wel echt gebeurd kan zijn. (Ik zie het in elk geval echt voor me als ik schrijf). Leuk dat je bij het lezen niet werd gestoord door ongeloofwaardige gebeurtenissen.
@Tonycoppo: ik ben wel benieuwd welk verhaal jij zou schrijven over jouw kikkervondst ;-)

Lid sinds

2 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 november 2021 - 13:59

Wat een leuk verhaal met een grappige twist eraan, goed verzonnen! Het leest makkelijk weg en je omschrijft bepaalde aspecten heel beeldend, dat maakt het heel sterk. 

Als tip zou ik je willen meegeven om dat beeldende nog iets meer naar voren te halen om je stuk kracht bij te zetten. Bijvoorbeeld door Carla niet te laten 'genieten' van haar salade met favoriete combi, maar haar te laten aanvallen op de salade en de verschillende ingrediënten te beschrijven, 'waar ze geen genoeg van kan krijgen'. Misschien kan de manager haar heel snel onderbreken met lichte paniek in zijn ogen om te benadrukken dat hij snel een oplossing moet verzinnen, waardoor hij opeens glimlacht als hij die bedenkt. Dan kan hij de vakkenvuller daarna opgelucht een knipoog geven. Dat soort kleine details geven het verhaal nog nét iets meer body, denk ik. 

Goed gedaan!

PS: Ik moet eerlijk zeggen dat ik de opdracht wel een beetje mis in je tekst, ik zie niet echt een duidelijke transformatie of een effect terug. Maar dat doet niet af aan het humoristische effect van je tekst!