Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Administratie
  • Stagiair
  • Redacteur
  • Uitgever

Wekelijkse schrijfopdracht #372 - Het papieren bestaan van je personage

 

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Lizette van Geene, Mike van Holsteijn, Johanna Müller, Lotte Petersen, Nadine van de Sande, Marieke Wiebenga en Rachel Kabelaar. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 372e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #372 - Het papieren bestaan van je personage

Door Nadine van de Sande

Een van de grootste fouten die een schrijver kan maken, is de lezer uit het verhaal halen. De lezer is dan niet langer met zijn gedachten bij het verhaal, maar ziet de schrijver aan het werk.

In de schrijfopdracht van deze week wordt niet de lezer, maar het personage op een soortgelijke manier uit het verhaal gehaald. Je personage weet dat hij slechts een personage op papier is of heeft daar een sterk vermoeden van. Dan denkt hij iets als: dit is allemaal wel héél toevallig, het is net een verhaal...
Alle genres mogen, zolang je personage maar weet of vermoedt dat hij alleen op papier bestaat.

Goed om over na te denken: wat doet je personage met de kennis dat hij alleen in een boek bestaat? Denkt hij: vrijheid, blijheid, niets wat ik doe heeft effect op de echte wereld? Wordt hij somber omdat zijn wereld niet de echte is? Gaat hij zich uitsloven voor zijn lezers waarvan hij weet dat die toekijken en zich druk maken om de verkoopcijfers van ‘zijn’ boek?

Het maximale woordenaantal is 500.

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Nadine van de Sande is freelance copywriter en schrijfster. Op verhaalentaal.blog post ze wekelijks een uitgebreide tip voor creatief schrijven. Daarnaast doceert ze een cursus autobiografisch schrijven bij de ondernemersschool.