Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 362 Jacqueline

 

Terwijl de zon de daling inzet en de mensen om haar heen aanstalten maken om thuis te gaan eten, graaft Jacqueline een kuil van waaruit ze, vanachter haar Gucci zonnebril, de afklop- en inpakrituelen om haar heen gadeslaat. Nog even en dan is het gejengel van moegespeelde kinderen en het gemor van hun hitsige vaders verstomd en het strand van haar.
Ze vist de Linda en haar oortjes uit haar tas en begint te lezen. Eenvoudig geluk. Na een paar minuten lijkt de rustgevende muziek van Einaudi zoveel op hardrock dat ze opkijkt. Op nog geen vijf meter van haar kuil is een groep jongeren neergestreken. Naast drie kratten bier staat een gettoblaster op hoog volume te beatboxen. De vier jongens uit het groepje van zeven zijn de zee in gerend, terwijl de drie meisjes hun opgevouwen jurkjes eerst netjes op hun zandvrije handdoek leggen voor ze er giechelend achteraan gaan.  
Jacqueline is geen ruziezoekster van nature, maar bij het verstoren van haar Zen-uurtje neemt haar alter ego het rucksichtslos voor haar op.
Ze haalt het zakje boterhammen uit haar tas en breekt het brood in kleine stukjes. De stoorzenders gaan zo op in hun flirterige spel dat Jacqueline de stukjes brood met worst en kaas ongezien in hun bagage kan verstoppen. Als laatste gooit ze wat stukjes worst naast de handdoeken op het zand.
De meeuwen die zich tegoed deden aan de leftovers van de strandgangers komen hippend en vliegend  haar kant op. Precies op dat moment ploffen de jongelui druipend van het zoute water luidruchtig op hun handdoeken. De eerste die een mep van een vleugel krijgt, is het meisje dat met haar wulpse bewegingen alle aandacht naar zich toe had getrokken. Haar gil is hoog en schel en Jacqueline hoort er zelfs iets van verwende verontwaardiging in als de meeuw haar tas met zijn sterke geeloranje snavel uit haar hand trekt en wegvliegt. De pubers blijven verstijfd zitten tot een van de jongens lijkt te beseffen dat hij een daad moet stellen. Hij staat op en begint met zijn handdoek naar een meeuw te slaan die behendig wegduikt. Intussen onderzoekt een andere meeuw heftig klapwiekend een tas, waaruit hij een stuk brood vist dat de andere meeuwen bij gebrek aan sociaal gevoel van hem af proberen te pakken. Ze klapperen daarbij zo hard met hun vleugels dat de meisjes in plaats van op te staan steeds harder gaan gillen. Ze proberen de vleugelslagen te ontwijken waardoor hun wangen door de scherpe nagels van de zwabberende poten worden opengereten. Intussen bonkt Flight 643 van dj Tiësto uit de boombox alsof het een gezellig feestje betreft.

 

 

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Carneli, sterk stuk, in strakke stijl geschreven. Nog wat tempo-typo's: afklop- en inpakrituelen, Einaudi, verstijft, gevoelens. Sommige details zijn mij een beetje teveel van dik hout zaagt men planken: de Gucci zonnebril, drie kratten bier, een meeuw die er met een tas van tussen gaat.
En waarom Jacqueline aan het slot per se kanker moet hebben...Ik heb ook een pesthekel aan jengelende koters, oogbeschadigende badgasten en beatboxende herrieschoppers, maar geen fatale ziekte (hoop ik). Verder graag gelezen, al laat het eind mij een beetje teleurgesteld achter.

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo Bobcom.. Dank voor de correcties. Jammer dat het je niet kan bekoren. Ik denk wel dat dit verhaal dichter bij de opdracht komt dan menig ander.

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik heb je verhaal met veel plezier en leedvermaak gelezen, Carneli. Het is erg levendig geschreven en goed geobserveerd. Ik vraag me af of de laatste alinea echt nodig is. Een onverwachte wending is mooi als die het verhaal in een heel nieuw licht zet, maar dat gebeurt hier niet echt. Het feit dat Jacqueline kanker heeft, maakt niet dat ik het verhaal nu heel anders ga lezen. Ook is het niet nodig om op die manier sympathie voor haar op te wekken, want ik denk dat ze die van de meeste lezers toch al voor de volle 100% heeft.

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo Aurora B. Dank voor je reactie. Ik ben verbaasd over de conclusies van jou en Bobcom, omdat ik wel degelijk denk dat er een twist in het verhaal zit. Dat iedereen zich ergert aan een beatbox is inderdaad heel waarschijnlijk, maar niet dat Jacqueline zich nog wil meten met het mooiste meisje en dat door haar ziekte niet meer kan. Bovendien gaat ze  juist tegen het einde van de dag naar het strand, zodat niemand haar kale hoofd ziet. Het gaat dus uiteindelijk niet over het irritante  gedrag van de jongeren, maar over onzichtbare pijn. 

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Carneli, ik vrees dat ik me aansluit bij de opmerkingen van Bob en Aurora. Tot aan de laatste alinea vond ik het een goed verhaal. Graag gelezen. Misschien iets meer alineaverdeling, maar dat terzijde.
De laatste alinea voegt niets toe aan het verhaal. 

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag Carneli,
Ik vond het een prachtig verhaal, tot ik bij de slotalinea kwam. Nogal een domper. En als ik de reacties hierboven lees, ben ik niet de enige. De noodzaak en functie van de ziekte voor het verhaal ontgaat mij en het kwam nogal uit de lucht vallen. Jammer, want ik vond eerste gedeelte goed.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

Ik vind het ook een goed verhaal, waarbij het eind eigenlijk niet van toegevoegde waarde is. Juist de 'informatie ' die je geeft maakt dat ik als lezer mijn eigen verhaal mee ga maken (zowel meemaken als ervaring en het samen maken van een verhaal). Juist die ruimte in het verhaal maakt het wat mij betreft extra sterk en dan doet het eind -dat plots richting geeft- dat eigenlijk teniet. 

Lid sinds

5 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

dag Carneli

Dit is een verhaal waarin je zo meegezogen wordt waardoor het echt straf is. Ik vind het goed gevonden, een beetje wreed ook van het hoofdpersonage. Ik vind dat je zinnen met details, beschrijvingen etc... langs geen kanten storen, ligt me voldoende in evenwicht.

Echt van genoten van je tekst

Johanna