Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Onderwerp (roken) geschikt?

20 juli 2021 - 18:29

Hoi! Ik ben een boek aan het schrijven voor YA.
Ik heb een stuk getypt dat mijn hoofdpersonage trek heeft in een sigaret (proloog). Hoofdpersoon is 15.
Het verhaal word voor jeugd vanaf ongeveer 13-15 jaar.
Kan ik het onderwerp roken dan in mijn verhaal stoppen? Ze heeft trek in een sigaret, en vind alleen een lege aansteker, waarna ze de lege aansteker weer weggooit en haar sigaret doormidden breekt en fijnstampt.

In hoofdstuk 1 is ze een paar jaar ouder, ze is dan 17 en steekt af en toe weer een sigaret op.
Uiteindelijk komt er ook blowen in voor (loverboy) maar dat komt iets later pas. Dan neemt ze onder dwang het blowtje aan van haar loverboy.

Ik ben zo blij met mijn stukje, maar ik ben bang dat ik roken onder te jonge mensen hiermee ga aanmoedigen. En dat wil ik ook niet.

Ik heb mijn proloog bij 'proeflezen' geplaatst. Dan kunnen jullie dit misschien beter beoordelen.

Alvast bedankt!
 

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 juli 2021 - 16:58

Ik heb het gevoel dat deze vraag je in de weg zit. Daarom is het antwoord: je mag doen wat je wilt. Als je passende scènes in een goed verhaal verzint waar roken in voorkomt, dan zij het zo. Je bent vrij alles te schrijven wat je wil.

De kans dat je roken promoot zou pas bestaan wanneer je je boek publiceert. En zelfs dan is het feit dat roken in je verhaal voorkomt, nog helemaal geen 'promotie' voor roken. Je zegt dat er ook een loverboy in voorkomt, maar daarmee ben je niet bang dat je loverboys promoot onder tieners.

Het hangt er vanaf hoe je het roken neerzet. Als het negatief neergezet wordt, ben je juist niet-roken aan het promoten. Als je het neutraal neerzet, dan hoeft het helemaal niks te betekenen.

Maar first and foremost: laat het je niet dwarszitten tijdens het schrijven.

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 juli 2021 - 11:52

Bedankt voor je reactie,
Het zat mij inderdaad in de weg. Maar wat je zegt, dat ik als ik het op een negatieve manier neerzet, dat ik het dan juist niet promoot.
Daar heb je ook een punt. Hier kan ik wel wat mee en het maakt mij ook een stuk zekerder :)

Lid sinds

3 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 augustus 2021 - 21:00

Dat roken kan belangrijk zijn voor het personage. Heeft ze de neiging te proeven van alles dat niet mag? Is ze een meeloper die er graag bij wil horen? Kan ze nee zeggen tegen iets slechts of wil ze dat pas als het al te ver uit de hand is gelopen? In een boek waarin iedereen zich politiek correct gedraagt zou ze nooit in een lastige situatie terecht komen.

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
22 januari 2022 - 20:21

Alles hangt van het thema af van je verhaal en de opzet van de personages, als ze een bad girl type is dit mogelijk.

Hou wel in het achterhoofd dat er een verbod is onder de achttien, waardoor ze stiekem moet roken. Tijd en plaats spelen hierbij een rol.