Lid sinds

4 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 355 - Bolletje

16 juni 2021 - 21:27

 

Het begint te schemeren, twee van de drie zonnen rond onze planeet Krubbo zijn onder de horizon verdwenen. Ik rol van mijn plek af om nog wat licht op te vangen met mijn sensitiviteitssensoren. Gelukkig ben ik daar helemaal mee bedekt. Ik ben een bol vol met sensoren die ik nodig heb om energie op te vangen, om mijn omgeving te observeren en om te communiceren met mijn soortgenoten.

Oh, by the way, ik ben Zdragjebo en ik ben een Krubb. Ooit ben ik ergens tevoorschijn gekomen met een aantal soortgenoten, broers en zussen zou je kunnen zeggen, en zijn we gaan rollen. Dat is makkelijk als je zo rond als een kogel bent. En nu wonen we hier in een leefgemeenschap ergens op Krubbo, allemaal ronde bolletjes. Kraq is met me meegerold en probeert ook nog wat laatste energie bij te laden voordat de derde zon verdwijnt. Ik voel aan het afnemen van mijn energieniveau dat het donker begint te worden.

We moeten weg voordat de duisternis invalt en we automatisch in de pauzestand gaan staan totdat de zonnen weer opkomen. Terug naar het groten ronde groepsgebouw waar we met ons allen kunnen inpluggen en gezellig met elkaar gedachten kunnen wisselen. Ik rol zachtjes tegen Kraq aan en samen rollen we opening door die toegang geeft tot de grote, hel verlichte en zacht zoemende ruimte vol met Krubbs.

Ooit, heb ik begrepen, was het anders. Voordat wij de bron hadden ontdekt om ons kunstmatig op te laden. Vroeger hield het leven tijdelijk op wanneer de zonnen verdwenen. Toen bleven alle Krubbs elke nacht in de pauzestand staan zonder communicatie, zonder gedachten, zonder beweging. De legende gaat dat er heel veel zonnedagen geleden iets op Krubbo terechtkwam. Iets buitenkrubs. Vreemde wezens, langwerpige reuzen, die hier iets neerzetten waar heel veel energie vanaf kwam. Onze voorouders waren uiteraard nieuwsgierig en rolden naar die energiebron, vonden een opening en rolden naar binnen. Daar wonen we nu nog steeds met ons allen.

Ik heb nog wat doen voordat de zonnen weer opkomen dus ik zoek wat bolgenoten in de hoop dat die me kunnen helpen. In een hoekje merk ik de aanwezigheid van Kraq, Korg en Kiitos. Die zitten in hetzelfde ontwikkelingsstadium en hebben dezelfde studieopdracht over het universum. Volgens de hoofdKrubb is die ontzettend groot en bestaat uit meer planeten dan alleen Krubbo. En zijn er dus ook andere samenlevingen en levensvormen mogelijk. Misschien wel heel anders dan hier op Krubbo. Moeilijk voor te stellen maar ik heb de hele nacht om me op te laden en gedachten uit te wisselen. Een naam heb ik al voor de opdracht. Die kwam zo binnenflitsen: Moeder Aarde.

 

Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 juni 2021 - 17:09

Intrigerend verhaal, Jaap, met die bolletjes, goed uitgewerkt ook. Alleen bij de laatste zin vroeg ik me af hoe de naam Moeder Aarde zomaar bij je hoofdpersoon komt binnenflitsen. Moet ik daar wellicht uit afleiden dat de bolletjes daar oorspronkelijk vandaan komen??

Verder nog wat slordigheidjes:
- 'het groten ronde groepsgebouw' moet zijn 'het grote ronde groepsgebouw'
- 'samen rollen we opening door' moet volgens mij zijn 'samen rollen we de opening door'
- 'ik heb nog wat doen' moet volgens mij zijn 'ik heb nog wat te doen'
- 'Volgens de hoofdKrubb is die ontzettend groot'. Het is het universum en daarom moet die dat zijn.

Gi

Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juni 2021 - 9:22

Gj, nu Aurora het werk voor jou gedaan heeft kan jij misschien de moeite nemen om haar raad daadwerkelijk op te volgen? Er bestaat ook zoiets als respect voor de lezer.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 juni 2021 - 21:27

Ha Jaap, de Hoofdkrubb hier. Ik vind het een geslaagd verhaal. Het is een interessante wereld en je hebt me nieuwsgierig weten te maken naar meer. Eén dingetje (en ik weet niet of hij helemaal van toepassing is, maar desondanks een goede tip voor dit soort verhalen): hou rekening met de belevingswereld van de vertelinstantie (in dit geval het bolletje). Het bolletje denkt op een gegeven moment:

Dat is makkelijk als je zo rond als een kogel bent.

Maar weet het bolletje wel wat een kogel is? Kan hij deze vergelijking maken? Als je een vertelinstantie inzet die niet van de planeet aarde is moet je uitkijken dat je niet refereert naar dingen van onze aarde; dat haalt de lezer van de andere wereld af.

Graag gelezen!