Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

#350 Dat is andere koek

 

Your space, my space, weet je nog wel? Kom dames, elegantie. Heren, neem de leiding.’ Driftig tikt de danslerares met haar stok op de grond op het ritme van de muziek. ‘Een … twee … drie … vier … draai, draai.’
‘Geen slappe armen, hou ze strak,’ ze duwt mijn elleboog omhoog, ‘en geen pompbewegingen.’
Mijn kuiten beginnen te verzuren en mijn “spaghettiarmen”, zoals dat mens ze noemt, wegen voor mijn gevoel een ton.
Dirty Dancing, ik heb de film gezien. Het lijkt allemaal zo makkelijk, maar ik ben verdomme Baby niet. Dat laatste moet ik hardop gezegd hebben.
‘Je kunt het op zijn minst proberen, we dansen hier niet de horlepiep.’

Ik val uit de toon naast mijn danspartner met zijn strakke lijf in zijn dito zwarte pak. Met mijn paar maten te veel zie ik er niet alleen uit als een olifant in een string, ik beweeg ook als een tientonner. Het stukje stof dat ik nu aanheb laat niets aan de verbeelding over; ik had net zo goed naakt kunnen zijn.

Hoe heb ik me in godsherennaam hiertoe laten verleiden? Toen mijn vriendin het over merengue had, dacht ik dat we schuimkoekjes gingen bakken. Waarom ben ik niet gewoon bij mijn vertrouwde volksdansen gebleven? Ik voel me zoveel gelukkiger in een boerenjurk met schort en ik mis de houten klompen. Mijn tenen zijn waarschijnlijk afgestorven als ik deze knellende dansschoenen uittrek.

Na de zoveelste reprimande van de juf wordt mijn danspartner afgetikt. Hij lijkt bijna in katzwijm te vallen. Mijn nieuwe partner heeft de mooiste bruine ogen die ik ooit heb gezien. En dat lijf: Antonio Banderas in zijn jongere jaren. De sluike zwarte haren strak achterovergekamd en een begeerlijke glimlach op zijn lippen. Ik voel mijn knieën week worden.

Mijn danspartner laat zich jaloers en met tegenzin opzij duwen. De jonge god legt mijn linkerhand op zijn schouder en zijn rechterhand op mijn heupen. Met mijn andere hand in de zijne beweegt hij zijn heupen sensueel naar voren en weer terug. ‘Volg het ritme, geef je over aan de muziek en vertrouw op mij,’ zegt hij met een diepe stem.
Gehypnotiseerd laat ik me in zijn armen meevoeren over de dansvloer. Weg is de zwaartekracht; ik zweef en geniet van iedere seconde. Ik draai en heupwieg alsof ik nooit anders heb gedaan. De ongracieuze olifant is veranderd in een sierlijke paradijsvogel.

 

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Fief, dansende olifanten, hoe kom je er op. Achter deze zin ontbreekt het woordje 'dat':  'Toen mijn vriendin het over merengue had, dacht ik ... '

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo Fief, mooie opbouw in het verhaal. Zowel de onhandigheid aan het begin als de elegantie aan het eind zijn geloofwaardig en invoelbaar: knap gedaan.

Als ik een klein puntje mag aangeven: "ik ben verdomme Baby niet. [...] we dansen hier de horlepiep niet."  2x ond. gez en "Niet" in zinnen dichtbij elkaar las niet lekker, maar dat kan aan mij liggen.

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Bedankt, MCH. Ik heb de tweede aangepast. De eerste laat ik staan. We hebben hier nl ook de uitdrukking: ik ben Gekke Henkie niet, dus volgens mij kan dat zo wel.

Lid sinds

3 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Lekker verhaal fief! Ik dacht even dat je het over myspace ging hebben. 
 

Het vermelden van de juf kwam eerst wat bevreemdend over.

 

graag gelezen!

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo Fief,

Je hebt een mooi verhaal geschreven. Het is prima zoals het is, toch vraag ik me af wat de intentie was van de zin: 

Je kunt het op zijn minst proberen, we dansen hier niet de horlepiep.’

Deze zin leest als een figuurlijke uitdrukking: de horlepiep wordt nogal eens gebruikt om aan te geven dat je een eenvoudig, sullig dansje doet. Nu danst je personage in dit geval normaalgesproken daadwerkelijk een horlepiep. Op dat punt in het verhaal weet de lezer dat echter nog niet.  Als je daar dan achter komt, gaat de taalkundige woordspeling van de  'figuurlijke horlepiep' enigszins verloren. Het leest een beetje als: o, deze persoon kan wel degelijk dansen terwijl je eerst 'hoort te denken' dat dat niet zo is. 

Dat kan je intentie zijn geweest, maar ik denk persoonlijk dat het beter werkt als je je eerst beschrijft hoe je personage naar de klompendans verlangde. Op die manier is de opmerking van de docent wat  treffender. Je personage kan dan alsnog de ironie van die opmerking herkennen. 

Groet, 

Nadine

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Nadine, de opmerking over de horlepiep was niet figuurlijk bedoelt. De hp snapt wel wat de lerares bedoelt, ze heeft immers de film Dirty Dancing gezien. Maar ze danst nu eenmaal niet zoals de hoofdrolspeelster in de film. Dat laatste zegt ze hardop, waarop de lerares reageert dat ze het in ieder geval kan proberen. Naar mijn idee heeft de lerares allesbehalve het idee dat de hp wel kan dansen. Ze wordt van het begin af aan op haar houding gewezen, vandaar de opmerking "we dansen hier niet de horlepiep". 
Naar mijn idee is het wel duidelijk dat ze liever een klompendans doet dan een merengue.

Blijkbaar heb jij het verhaal anders gelezen dan ik in gedachten had. Ik ben benieuwd of andere lezers dat ook vinden.

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik ben het wel met Nadine eens. Ik had ook dat, hè?-momentje. Maar ik vind het ook wel weer leuk ontwrichtend. Nog leuker als er nog een keer zo'n momentje achteraan kwam. Bijvoorbeeld: hp is een echte olifant. What?

Bij de horlepiep moet ik overigens meteen aan Bruce Willis in The last boyscout denken. Maar dat terzijde. 

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Tof verhaal Fief! Graag gelezen. Leuk de subtiele humor die erin verwerkt zit. Heel Dirty Dancing om in de laatste alinea een jonge god te introduceren. Groetjes, V.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Fief, ik struikelde totaal niet over de horlepiep :). Vond het een prima opmerking die past bij de juf en het moment. 

En deze vond ik ook heel leuk: "Toen mijn vriendin het over merengue had, dacht ik dat we schuimkoekjes gingen bakken. "

Een swingend stukje Fief! I had the time of my life! 😉

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

@Tilma, bedankt voor je reactie. Het was niet mijn intentie om te ontwrichten. The last boyscout moet ik nog eens gaan bekijken.

@V.key: fijn dat je de humor erin herkende. Bedankt voor je compliment.

@Chantal: bedankt voor je ondersteunende reactie. Hier kan ik het weekend mee in. 

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

Mooi om te merken dat het verhaal naar het eind toe ook in leestempo en woordgebruik begint te zwieren. Mooi die ommekeer, waarop het en de hp echt begint te dansen.

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag Fief, Heel mooi en beeldend geschreven! De vergelijking met de merengue schuimkoekjes is geniaal bedacht. Het lijkt een fragment uit een feelgood roman. Leuk om te lezen!

 

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Mooi verhaal, Fief, met plezier gelezen.

Twee puntjes:

  • Is er iets veranderd in de dansetiquette? Je danspartner had toch afgetikt moeten worden? Ik was even in verwarring en dacht dat de knappe man met je danspartner wilde dansen.
  • bevallige olifant? Vreemd om dit van jezelf te zeggen, ik zou eerder kiezen voor 'onhandige'. Bevallig en olifant vind ik hier een beetje een tegenspraak.