#350 - Een straffe dans

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

#350 - Een straffe dans

Mijn handen omklemmen de glimmende paal midden op het nauwelijks verlichte podium. Ik haal diep adem, span mijn armspieren en gooi mijn benen in de lucht. Mijn tenen steunen op het koude metaal. Sandra giert het uit. Ondersteboven staar ik haar kwaad aan. De zoom van mijn rokje kietelt mijn navel. Ik heb geen ondergoed aan. Sandra fluit en roept dat ik hoger moet klimmen en doen alsof ik ervan geniet. 

Mijn succesjaren schieten door mijn hoofd. Beroemd en berucht in het Buenos Aires van de jaren 90, tot Sandra in mijn leven kwam. Ze verveelde zich in Argentinië en wilde terug naar Gent waar ze opgroeide. Ik volgde haar, werd verkoopsdirecteur voor het farmaceutische bedrijf van haar vader, trouwde en mocht niet meer dansen. De familie Vermeersch beschouwt de tango als een ordinaire, vulgaire aangelegenheid.

Sandra strooit een handvol bankbiljetten over me heen en kletst op mijn billen. Ik zak op de vloer. Ze duwt jarretelles in mijn hand en beveelt me die aan te trekken. Ik aarzel, maar na een harde tik doe ik wat ze wil. Dit is haar straf voor mijn leugens. Ik had haar wijsgemaakt dat ik ging voetballen terwijl ik tango danste in de club. Ik genoot van elk moment. Tot haar vader een filmpje ontdekte van zijn voetballende schoonzoon op de milonga.

“Jij wilt toch zo graag dansen als een hoer?” Groene lichtjes verraden dat de camera’s rondom het podium alles registreren. Sandra neemt een zweep en slaat tweemaal hard op de vloer. Ik spring van angst op de paal en laat een traan. 

“Schudt dat kontje, zielig dansertje. Je bent live.” Met een barrida spreidt ze mijn benen. Onhandig huppelt mijn bekken als in een cunita. Het past niet op de beats van Blake. Een stroboscoop doet een sacada met mijn eergevoel. Ze gaan te ver.

Ik schreeuw het uit en gooi mijn hoofd achterover. Het maakt niet uit wat Sandra denkt van mij, of wat haar familie denkt van ons, of welk verhaal ik over mezelf ga vertellen als dit alles voorbij is: ik ben een tangodanser en dat zal ik altijd blijven, ondersteboven of ontkleed hangend op een podium in de club waar ik zo graag kom.

Morgen boek ik mijn ticket. Vandaag lijdzaam meespelen in hun zieke spel, morgen de vlucht naar mijn thuis, naar mijn Argentinië.

 

---- LEXICON DES TANGO ----

Milonga — Muziekstijl, de oer-tango… maar ook een plek waar wij, tangueros and tangueras, gaan tango dansen. In België wordt het ook wel “salon” genoemd.  Elke milonga heeft zijn eigen stijl en sfeer.

Barrida — Van het Spaanse “Barrer” (Vegen) : De voet van de ene partner veegt de voet van de andere weg en verplaatst die voet zonder het contact te verliezen. Barridas worden uitgevoerd langs de binnen- of de buitenkant van de voet .

Sacada — Van “Sacar” (Wegnemen) :  We spreken van een sacada wanneer een danser de ruimte inneemt waar de partner staat.  Je ziet het tijdens een dans wanneer bijvoorbeeld de man, tussen de benen van zijn partner stapt op de plaats waar de partner net voordien was..

Cunita — (Wieg) :  Een voor – en achterwaartse wiegende beweging op de muziek. Erg nuttig om van richting te veranderen. Deze beweging kan zowel naar rechts als naar links draaiend worden gedaan, met de rechter – of de linkervoet voor en kan zoveel keren herhaald worden als gewenst.

(bron)

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Een pakkend staaltje Tony schrijfsel. Ik kan niet anders zeggen. Stevig geschreven. Het begin bevat nog wat overbodige woorden, naar het einde van het verhaal wordt het strakker. 

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Jeetje Tony, wat een straf, letterlijk met de billen bloot. Dat ticket had hij veel eerder moeten boeken. Goed verhaal, graag gelezen.

Ik weet niet of de titel klopt. Een straffe dans heeft niets met straf te maken of je moet met straffe dans de tango bedoelen, maar ik weet niet of je dat zo over een dans zegt. Een straf biertje ken ik wel, een straffe dans niet.

Ze verveelde zich in Argentinië en wou terug naar Gent waar ze opgroeide. ---> het is niet fout, maar persoonlijk vind ik wilde in plaats van wou beter lezen.

Onhandig huppelt mijn bekken als in een cunita. Het past niet op de beats van Blake. Een stroboscoop doet een sacada met mijn eergevoel. Ze zijn te ver gegaan.  ---> ik heb cunita en sacada opgezocht, maar ik kreeg hele vreemde betekenissen. Het zijn ook termen die bij de tango horen, maar ik kon er in de tekst niet echt een beeld bij krijgen.

in hun ziek spel ---> in hun zieke spel

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Prachtig, Tony!

Heb je bewust gekozen voor erotische dans versus de tango? Ik vind het prachtig hoe je de symboliek van de scheidslijn tussen sensueel en vulgair terug laat komen. De familie Vermeersch beschouwt de tango als een ordinaire, vulgaire aangelegenheid. vond ik daarom echt heel mooi gevonden. 

Groet, 

Nadine

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

@MCH: dankjewel! Ik ben benieuwd welke woorden overbodig zijn? Het blijft een uitdaging...

@Fief: een straffe titel?  ik wou inderdaad wat spelen met straf... niet gelukt? Volgens mij kan het, of is het dan toch Vlaams? Een straffe taal dat Vlaams.

Wou: ik merk dat ik erg veel naar wou teruggrijp, heb er wat over gelezen. Ik las dat er zich wel meerderen aan storen inderdaad.

Qua termen: ik voeg een lexicon toe
 

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

@Nadine: Hartelijk dank!

Uitwijden over vrije wil en wat bewust en onbewust is, is misschien voor een volgende opdracht? Ik meen te denken dat ik hier bewust voor gekozen heb. Leuk dat je het prachtig vond! Dank!

 

Lid sinds

5 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Tony, een straf verhaal. Mijn vader noemde mijn moeder altijd een straffe madam. Zelf gebruik ik (dixit de Nederlanders) veel Vlaamse woorden. De meeste lezers houden er wel van, tenzij ze het echt niet verstaan, dan worden ze soms wat kribbig. Gelukkig gebruiken wij in Vlaanderen nog niet het Nederlandse 'vet' (behalve voor friet) of 'hartstikke'.

Lid sinds

5 maanden 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Tony, 

Wat een wreed verhaal. Echt een nachtmerrie. Heel knap hoe je dit gevoel weet over te brengen en het dan toch kan afronden met de trots die de hoofdpersoon voelt en de uitweg die er is. Fijn en leuk dat je die lexicon eronder hebt gezet, ik moest het laatste stuk waar de meeste woorden in staan daardoor wel nog een keer lezen om de schoonheid ervan te zien, maar dat was het waard. 

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

@Gi: had je moeder dan stiekem wat sadomasochistische trekjes die je vader wilde delen? 

@ikwilmeedoen: dankjewel!

Ik heb nog een paar kleine aanpassingstjes gedaan (op aanraden, dank!)

Lid sinds

9 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Straffe kost! Goed geschreven en graag gelezen. Ik zat even op het verkeerde been met de paaldanseres die mannelijk bleek te zijn. Wel goed om de man eens aan de paal te hangen. Merci voor het lexicon die kon ik wel gebruiken. Sandra is een gemene taart. Groetjes, V.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Tony, ik moet zeggen dat je een groot beroep doet op mijn voorstellingsvermogen. De hp komt maar niet goed op mijn netvlies. Ik zie hem als een gepassioneerde, trotse tangodanser, maar dat rijm ik niet met de manier waarop hij zich zo lijdzaam laat straffen. Hier zit voor mij een discrepantie waar mijn fantasie wat moeite mee heeft.

Maar deze persoonlijke worsteling daargelaten vind ik het een sterk staaltje! Ik vermoed dat je zelf ook een aardige tango wegdanst; want het lijkt erop dat hier een kenner spreekt!

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik sluit me bij Chantal aan. Naar mijn gevoel laat de hoofdpersoon zich iets te makkelijk onderwerpen. Dat maakt dat ik niet helemaal in het verhaal kom. Dat ligt zeker niet aan je schrijfstijl, die is sterk, maar het uitgangspunt is voor mij wat al te straf. 😀

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

@V: dank en graag gedaan. Een man kan ook lijdzaam lijden.

@Edwinchantaletc: blij dat ik je voorstellingsvermogen uitdaag. Minder blij dat het een discrepantie bleek. Ik volg wel wat je zegt. Echter heeft hp zijn wilde gepassioneerde trotse zijn lang achter zich gelaten en zich honds slaafs laten lijden door zijn Sandra. Die zich in zijn web heeft opgeslorpt, de dominante vader die zijn werkgever werd niet in het minst.

Enfin, ik volg je, ik heb het niet goed uitgelegd. Een paragraaf extra had kunnen dienen. Dank.

@Hadeke: same comment. Hij laat zich inderdaad te gemakkelijk onderwerpen, maar Sandra has stuff over him :) Toch dank voor je mooie woorden!

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

@Edwinchantal: Ik ben bekender met de tango aan de toog (een drankje die ooit bekend was In Vlaanderen) dan met de dans. Mijn voeten lijden een eigen leven, mijn lijf hangt aan een stoel. Bij een feest is de barkruk mijn grootste vriend. Ik beschouw het als een compliment voor een inlevende schrijver. Dank!

Lid sinds

5 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Tony, dank je wel voor je sterke verhaal. Met een rokje zonder iets aan de paal, lijkt me zeker geen aanrader.

graag gelezen

Lid sinds

1 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Erg geestig verhaal.
Ik kan wel begrijpen dat de hp uit liefde voor zijn vrouw of onder druk van schoonfamilie erin meegaat, maar dan zou ik het slot veranderen en hem de beslissing om te vertrekken naar zijn thuisland pas na afloop laten nemen.
Met plezier gelezen.

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

 

@Ilse: dank!

@Musonius: dank, en je hebt gelijk. Ik veranderde het naar 'Morgen boek ik'. Kleine aanpassing met veel effect. Goeie tip!

Oh en @Fief: ik merkte dat ik zieke was vergeten corrigeren. Dank!

Lid sinds

5 maanden 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Tony, ik heb jouw verhaal met plezier gelezen. Ook van deze humor hou ik. Geen idee waarom deze man straf verdient omdat hij graag de tango danst. Lijkt mij heel leuk om zo'n man te hebben. Alhoewel mijn lijf al te stram is geworden in de loop der jaren.