Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#347 Dit geloof je vast niet ...

Mijn favoriete bankje is vrij en ik ga erop zitten.
De zon heeft de wolken verdreven en de aardse, vochtige geur van een plensbui maakt langzaam weer plaats voor die van de bloeiende struiken naast mij.
De zonnestralen verwarmen mijn gezicht en ik doezel weg.

'Mevrouw, mevrouw ...!'
Een kinderstemmetje.
'Mevrouw, mogen wij hier komen zitten?'
Een meisje met sproeten en twee vlechtjes in haar rode haar kijkt me met lichtgroene ogen aan. In haar armen heeft ze een reusachtig blauw, pluchen varken.
'Natuurlijk, komen jullie maar gezellig bij Sara op het bankje, er is plek zat.'
Ze gaat zitten en zet haar knuffel tussen ons in.
'Kijk, hij heeft erg veel pijn in zijn staartje.'
Ze houdt hem scheef tegen zich aan met de achterkant omhoog, zodat ik vrij zicht heb op zijn bilpartij. De staart is uit model; halverwege de krul zit een knik met pleisters omheen.
'Dat zal best wel zeer doen, maar ik zie dat jij er als een goede verpleegster pleisters op hebt gedaan. En hoe heet jij?'
'Dit is Klaasje en ik ben Lientje. En ik ben geen verpleegster, hoor, ik ben dokter. Een echte dierendokter.’
Ze geeft Klaasje een klinkende kus op zijn snuit en zet hem weer rechtop, met zijn rug tegen de leuning.
‘O, daar is Esther, ik ga met Esther spelen. Mag Klaasje bij jou blijven, Sara?’
‘Als je hem maar niet vergeet als je weer naar huis gaat.’
‘Puh, tuurlijk niet. Ik zal Klaasje nooit vergeten. Maar je moet wel met hem praten, dat vindt hij fijn. Hij kan echt praten, hoor. Doei.’

Lientje holt naar haar vriendinnetje en laat Klaasje bij me achter.
Ik haal een pak wijn uit mijn tas, schroef de dop eraf en neem een paar slokken.
Klaasje kijkt belangstellend toe.
‘Dat is geen limonade, hè? Ben jij soms verdrietig?’
Ik geloof mijn oren niet. Zit dat speelgoedbeest tegen me te praten?
‘Zei jij nou wat tegen mij, of verbeeld ik het me?’
‘Je hoorde me wel. Ik vroeg of jij verdrietig bent en daarom wijn drinkt.’
‘Hoe bedoel je?’
‘Ik zie de moeder van Lientje ook iedere dag met zo’n pak en als ze er een paar glazen uit heeft gedronken begint ze te huilen. Dan komt het er allemaal uit, over Fred die haar en Lientje in de steek heeft gelaten. Hij ging met Lientje naar een concert van K3 en na afloop was hij vol van die blonde van de drie meiden. Hij ging achter die troel aan en nu woont hij in Antwerpen, samen met dat K3-kut-kind. Sorry, Sara, maar zo zei ze dat.’
Ik neem nog een slok. Het moet niet gekker worden, ik zit in een park op een bankje naast een blauw varken dat in een paar zinnen de sores van een familie blootlegt.
‘Waarom vertel je me dit?’
Klaasje wendt zijn kop af, hij snikt.
Ik leg mijn hand op zijn schouder, hij vlijt zijn wang ertegenaan.
‘Ach Klaasje, het komt vast allemaal weer goed.’
Ik aai hem over zijn bol en trek hem dicht tegen me aan.
Na een poosje huilt hij niet meer, zijn ademhaling wordt rustiger en gaat over in een licht gesnurk. Ook ik doezel even later weg.

Van een koude windvlaag word ik wakker. De zon is verdwenen achter de wolken.
Klaasje hangt over me heen en heeft kennelijk gespuugd; draden kwijl hangen nog uit zijn bek. Ik ruik een nare, zure lucht en op de grond naast mij ligt een leeg wijnpak in een plas viezigheid.
Gatverdamme, heb ik weer!
Op mijn tas, naast mij op de bank, ligt een briefje.

Lieve Sara,

wil je goed voor Klaasje zorgen?
Ik ga naar mijn vader in Antwerpen, maar hij heeft al een Klaasje.
Zij kan heel mooi zingen.’

Dankjewel, veel liefs van

Lientje

 

Lid sinds

7 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Ton, wat een varkens toch, die kotsende blauwe en dan die op zijn boot in Antwerpen ... Ik grimlach nog even verder.

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

K3's klaasje.... ik zie ze niet zo, maar toch graag gelezen!

Ik moest tien keer herlezen eer ik doorhad dat ''Natuurlijk, komen jullie maar gezellig bij Sara op het bankje, er is plek zat.'' die mevrouw in derde persoon sprak. 

Ik vond het geen Badhemd verhaal, maar dat lijkt typisch voor deze opdracht.

(ps: mijn meisje lijkt erg op de jouwe qua sproeten en haarkleur, toeval? dat was paar opdrachten terug!)

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Ton, ik sluit me bij Tony aan. Ik ben ook andere verhalen van je gewend en ik herkende ook een aantal zinnen uit mijn teksten (mijn favoriete bankje, sorry maar zo zei ze het echt). Ik weet dat het niet met opzet is, want je plaatst altijd eerst je verhaal voor je de verhalen van anderen leest. 

De opdracht leent zich inderdaad voor verhalen van pratende beren. Na de vorige opdrachten waarin het bovennatuurlijke de boventoon voerde, hoopte ik deze keer op een meer down to earth soort verhaal. 
Het einde vond ik ook iets minder geloofwaardig. Zou het kind Sara niet wakker gemaakt hebben om haar te vragen voor de beer te zorgen? Zou het kind haar lievelingsbeer zomaar achterlaten voor een Klaasje die kan zingen? Is ze eerst naar huis geweest om pen en papier te halen?

Door de opmerking van Tony viel bij mij het kwartje, Klaasje van K3. Mijn kinderen zijn nog opgegroeid met Karen, Kathleen en Kristel. Vandaar dat Klaasje me nog niets zei. 

Lid sinds

3 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ton, Leuk verhaal, niet sentimenteel laten worden, goed einde: hartelijk gelachen. Klaasje kwam op de rand van de K3 kindertijd van mijn jongste dochters, dus herkend. Mooie draai.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Tony, dankjewel voor je reactie. Pfoe ... 10 x lezen, mijn excuses dat ik je zo bezighield.
Wat de gelijkenis betreft: ik wilde een geijkt 'blond meisje met blauwe ogen' vermijden en zocht verder naar rolmodellen in de door de coach aangegeven richtlijn en kwam uit op Pippi Langkous. Als ik me goed herinner, had zij blauwe ogen en ik koos hier bewust voor lichtgroene.
Maar, gegeven het feit dat we hier allemaal dezelfde directieven meekrijgen, zal het niet verbazen dat soms er enige gelijkenis tussen elementen van uitgewerkte opdrachten opduikt. Is dat nog toeval te noemen? 

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Toen je directieven uitsprak, kreeg ik een rilling. Dat ik plots ging zitten op de afstandsbediening kan geen toeval zijn. De tv knipte naar De Queen.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Fief, sorry dat ik je teleurstelde in je verwachting. Ter verdediging kan ik slechts aanvoeren dat ik met deze opdracht een stevige worsteling had en op enig moment (te vroeg?) maar de knoop doorhakte en mijn verhaal plaatste.
Ik vind het spijtig dat je de indruk had dat ik enkele gangbare uitdrukkingen zonder overleg of toestemming van jou geleend had. De opdracht impliceerde een bepaalde setting en dan is er een relatief beperkt aantal uitdrukkingen beschikbaar die invulling geven aan een zitplaats in een park of een excuus voor gebezigde taal. Maar gelukkig haast je je erbij te zeggen dat ik inderdaad eerst een opdracht zelf schrijf voor ik andere uitwerkingen lees. Dat doe ik bewust om een vrije keus te hebben en me niet te laten beïnvloeden, al dan niet bewust.
Bij mijn fictie-verhalen wil ik nog wel eens de geloofwaardigheid uit het oog verliezen, zo werkt bij mij fantasie nu eenmaal. Touché.
En tenslotte over Klaasje; ik ben allerminst een K3-adept, maar ik herinner me dat een aantal jaren geleden een nieuw zangeresje werd gezocht. In mijn omgeving werd er in de media nogal over opgegeven dat die nieuwe, ene Klaasje, afkomstig is uit 's-Gravenzande. Dat is blijven hangen en het leek mij wel aardig dat te verwerken.

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Trouwens die man in Antwerpen, die al eens een Klaasje lust, heeft ook een jachtje en erg bekend in Vlaanderen, is zeker niet haar papa, misschien haar suikerpapa, of iets anders ;)

's-Gravenzande is bij deze toegevoegd aan de bucketlist.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Tony,

Toen je directieven uitsprak, kreeg ik een rilling. Dat ik plots ging zitten op de afstandsbediening kan geen toeval zijn. De tv knipte naar De Queen.

Gelukkig werd het toen toch nog gezellig ... 😜 

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Tony, wederom,

Trouwens die man in Antwerpen, die al eens een Klaasje lust, heeft ook een jachtje en erg bekend in Vlaanderen, is zeker niet haar papa, misschien haar suikerpapa, of iets anders ;)

Het kwartje valt. Ik was me niet bewust van de hoedanigheid van de geestelijk vader annex suikerpapa van de K3-meiden als booteigenaar te Antwerpen. In mijn zoektocht naar info over K3 (ik kan weinig tot niets hierover tot mijn parate kennis rekenen) leerde Google mij dat Klaasje woonachtig was in Antwerpen. Het leek mij daarom aardig de vader van Lientje, die zijn gezin verliet voor een K3-zangeresje, in te laten trekken bij zijn nieuwe liefje in Antwerpen. 

 's-Gravenzande is bij deze toegevoegd aan de bucketlist.

Je maakt me nieuwsgierig naar de rest van je bucketlist ... 

Lid sinds

7 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Ton en lezers: dit kon je de afgelopen jaren in de 'boekjes' volgen: Ene mijnheer Verhulst (die van Samson en Gert) is de eigenaar van de zeer succesvolle Studio 100 en inmiddels van een aantal pretparken in België. Met Karen van de eerste K3 groep had hij een relatie. Toen Kathleen opstapte werd ze vervangen door Josje, een blonde Nederlandse, die op haar beurt een kortstondige relatie had met haar baas G.V. Toen de tweede groep het voor bekeken hield werden ze vervangen door drie andere meisjes waarvan Klaasje van Nederlandse komaf is. Onlangs maakte ze bekend dat ze er de brui gaat aan geven en is men weer op zoek naar een vervanging, dat mag naar het schijnt ditmaal ook een jongen zijn. Gert Verhulst bezit een heus jacht dat in de haven van Antwerpen gemeerd ligt van waaruit tv-programma's gepresenteerd worden. Ik dacht dat Ton de boekjes had gelezen en vond dus zijn insinuatie over Klaasje en Antwerpen zeer grappig maar blijkbaar was dit zo niet bedoeld. Enfin ik heb er mijn plezier aan gehad en zo zijn jullie allemaal weer bijgepraat.

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Ton, 

Ik vind het spijtig dat je de indruk had dat ik enkele gangbare uitdrukkingen zonder overleg of toestemming van jou geleend had.

Ik heb helemaal niet de indruk dat je ze van iemand geleend hebt. Het viel me gewoon op, omdat ik mijn verhaal ook begon met "mijn favoriete bank" en ik in mijn vorige verhaal ook zoiets schreef als "sorry, maar zo zei ze het'. Ik bedoelde er verder niets mee. 

En tenslotte over Klaasje; ik ben allerminst een K3-adept, maar ik herinner me dat een aantal jaren geleden een nieuw zangeresje werd gezocht. In mijn omgeving werd er in de media nogal over opgegeven dat die nieuwe, ene Klaasje, afkomstig is uit 's-Gravenzande. Dat is blijven hangen en het leek mij wel aardig dat te verwerken.

Het verwerken van Klaasje van K3 vind ik leuk gevonden. Mijn opmerking was ook niet in het bijzonder over Klaasje, maar meer dat een kind haar beer achterlaat voor iemand die ze niet kent. Anders had het kind wel gezegd "dat is Klaasje van K3".  

Lid sinds

4 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Ton

Ik vond het een erg plezant verhaal en je schrijft sommige scènes zo concreet en specifiek dat je het zo mee kan ervaren wat daar gebeurt.

s het een typisch Ton verhaal of niet? Dat speelt geen rol. Schrijven kan je op verschillende manieren aanpakken en dat is net fijn om te zien dat iedereen die schrijft dat gevarieerd kan doen.

Graag gelezen.

Johanna

 

   

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Gi, dankjewel voor je uitvoerige toelichting. De 'boekjes' of 'bladen' waarin het wel en wee van bekendere landgenoten wordt uitgemeten volg ik niet, ik heb andere interesses. Vandaar mijn eerdere reactie aan jou: Je opmerking over iemands boot in Antwerpen ontgaat me, het zal aan mij liggen.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Fief, of Lientje zou hebben gezegd 'Klaasje van K3' waag ik te betwijfelen; gezien de gevoeligheid die om die persoon hangt, lijkt het mij veiliger als ze er alleen naar verwijst als het 'er al een hebben', er was immers al een Klaasje in het gezin (i.c. het blauwe varken).
Bedankt dat je nog even terugkwam. 

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Johanna, dankjewel voor je complimenten. Het 'typisch Ton-karakter' zou ik niet kunnen duiden, welllicht is dat bij mij een blinde vlek. 

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Musonius, dankjewel voor je reactie. En wat de beschrijving van dat meisje betreft: jazeker, het zal toch echt wel ... Dat stond pas nog in de bladen. 😊

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Fief, of Lientje zou hebben gezegd 'Klaasje van K3' waag ik te betwijfelen; gezien de gevoeligheid die om die persoon hangt

Kom ik toch nog een keer terug. Een kind weet niets van die gevoeligheid en hoe gaaf zal ze het vinden dat Klaasje bij hun komt wonen. Een kind jubelt daar dan toch over? En dat haar beer dan ook zo heet, helemaal te gek toch?