Gi

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

# 345 Still crazy after all these years …

6 april 2021 - 12:19

 

Het is jaren geleden dat ik in dit deel van de stad was. Om welke reden ik hier vroeger soms naar die bekende luxe supermarkt kwam is mij nu een raadsel. Nu ik in de buurt ben ga ik er nog eens de sfeer opsnuiven.

Er is weinig veranderd.  Aan de ingang bevindt zich een filiaal van de beroemde peperdure en chique patisserie in het centrum van de stad. 
“Nog steeds verzot op de cookies?”, zegt een dame achter me. Op de toog staat als van oudsher een bokaal met cookies die per stuk verkocht worden. Ik was er destijds gek op, maar kocht er nooit meer dan vier want voor dezelfde prijs kreeg ik bij de gewone bakker wel twee taarten.
Hoe wist deze mevrouw dat?

“Buiten dat wij beiden een jaartje ouder zijn, had ik je meteen herkend. Hoe gaat het met de kinderen en met de kleinkinderen? Mijn zus vertelde mij dat ze jouw oudere zus pas ontmoet had in jouw geboortedorp. Ze hadden het over jou. Ik ben nu helemaal bijgepraat en weet weer alles.”

Ik stamel: “Sorry, ik weet niet … “
“Weet je nog die laatste keer dat wij elkaar zagen. Wat een plezier hebben wij toen gemaakt. Niet lang daarna ben ik naar Monte Carlo vertrokken met mijn grote liefde. Nee, die heb je nooit gekend. Hij is een stukje ouder dan ik ben. God dat wij elkaar hier tegen het lijf lopen. Kom je hier vaak? Ik verblijf een weekje bij mijn moeder. Dan ga ik weer terug naar de zon. Mij is dit landje te koud en zo saai.”
Hoe kan ik deze woordenvloed stoppen en vragen wie ze is?  Ik ken haar van haar noch pluim. Van pluimen gesproken, ze heeft er twee op haar hoed. De hoed komt zonder twijfel uit de vitrine van die boetiek waar de Nederlandse koningin haar hoofddeksels bestelt. Haar outfit en de juwelen die ze draagt liegen er niet om, dit is een zeer welstellende dame en ze lijkt mij te kennen.
“Waar kennen wij … ?“
“Nee maar als ik jou zo zie verwondert het mij niks dat jouw oudste dochter ooit met de missverkiezingen heeft meegedaan. Spijtig dat ze die niet gewonnen heeft maar naar het schijnt heeft ze de prijs van de internationale pers gekregen. Dat had wel iets met haar talenknobbel te maken zeker?  God, man ik kan nog amper behoorlijk Nederlands spreken maar dat hebben wij in deze winkel niet nodig, hé beauté? Zeg ik moet er van door. Hier is mijn kaartje. Kom zeker eens langs als je in de buurt bent. Oh, quelle surprise, je vais vite téléphoner à ma sœur. Ciao !“

Ik krijg warempel een klapzoen en weg is ze vooraleer ik een woord heb kunnen uitbrengen. Op het kaartje staat de naam van een immobiliënkantoor in Monaco. Gelukkig staat ook haar eigen meisjesnaam en familienaam op het kaartje. Natuurlijk, dit was Nadia, de gekke jongere zus van mijn ex-liefje.

 

 

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 april 2021 - 13:30

Hoi Gi, ik vind dat je de spraakwaterval van de dame goed hebt beschreven. De hp komt er met geen mogelijkheid tussen. De introductie van de eerste alinea had voor mij niet gehoeven. Zoals je de locatie van de patisserie beschrijft, had ik eerder een winkelcentrum dan een supermarkt voor ogen.
Na de mooie opbouw van het verhaal valt me het einde enigszins tegen. Ik had iets meer verwacht dan een nuchtere constatering.

Ze heeft je boekje open gedaan.  ---> volgens mij is de uitdrukking "ze heeft een boekje over je opengedaan." Opengedaan moet in ieder geval aan elkaar geschreven worden.

MCH

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 april 2021 - 14:03

Gi, de waterval en de reactie hierop geeft de verwarring goed weer, maar komt wat onrustig over en dat leest lastig.

Mooie uitdrukking: van haar noch pluim. Volgens mij is Maxima overigens niet zo pluimig, maar dat kan ik mis hebben.

Gi

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
6 april 2021 - 15:09

@Fief, dank je voor de reactie. Er was binnen het woordenaantal geen ruimte meer voor een uitvoeriger einde.
@MCH, het is de bedoeling dat het onrustig overkomt, dat was ik ook.  Maxima niet zo pluimig? Kijk maar eens naar deze modellen:Hoed met verendetail, Prinsjesdag 2018 Cloche met veren van Fabienne Delvigne ( de boetiek  in kwestie) tijdens een bezoek aan Hof van Nassau in Steenbergen, 2019, Een flinke fazant van Fabienne Delvigne tijdens het huwelijk van erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie in Luxemburg, 2012, groene en blauwe veren in Denemarken, 2013, Vilten bibi met vogeltje van stro, zijde en veren  tijdens de Prix de Rome, 2013, Hoed met gekleurde veren tijdens het staatsbezoek aan India, 2019 en ook nog op de doop van Amalia, 2004, enz ...

MCH

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 april 2021 - 16:04

Gi, ik neem mijn opmerkingen terug. Je bent beter op de hoogte van de hoofdtooien van onze eerste dame, dan ik. Maar goed, er gaan dagen, weken, maanden (jaren) voorbij dat ik niet let op wat ze aanheeft. Of wat haar vent draagt. Of haar kinderen.

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 april 2021 - 20:19

Ik voelde de arrogantie van die dame en de onmacht van je hp. Goed verhaal, goed geschreven. Wat kon er fout gelopen zijn met je ex, met zo een familie!

Lid sinds

6 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2021 - 11:15

Zonder 'warempel' leest de zin beter. Ik sluit me wel bij Fief aan dat je naar een slot toe bouwt dat de laatste alinea niet inlost.

Ook heeft Fief gelijk dat zin 2 en 3 niets toevoegen. Kun je die woorden weer mooi gebruiken om het slotakkoord te verheffen.

Weet je wat het ook is. Door je woordkeuze en de dominante houding van la dame komt ze ouder over dan de verteller. Dat ontspoort aan het eind. Dat, plus het feit dat er eigenlijk niets verrassends aan haar (relatie met de hoofdpersoon) is, veroorzaakt de sisser. Was hij maar met haar vreemdgegaan. Of was ze maar de moeder van het ex-liefje geweest, waar hij nog eens een keer mee..

Enfin.

Gi

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2021 - 16:53

@ Tony, het is de zus die in Monaco zit. Er dienden zich later nog andere goede partijen aan ...
@ Tilma, de 'warempel' onderlijnt het feit dat de verteller het mens tot dan toe niet heeft herkend. Zin één en drie geven aan waarom hij op dat ogenblik in dit soort niet alledaagse supermarkt terecht is gekomen. Door haar huwelijk met de oudere man is de dame in kwestie er inderdaad niet jonger op geworden en lijkt ze veel ouder en absoluut niet interessant. Ainsi soit-il.

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2021 - 17:05

Mooi verhaal, ik zie de dame zo voor me.
Persoonlijk vind ik het wel jammer dat de hoofdpersoon er achterkomt wie ze is, want een beeld van iemand die wanhopig achterblijft en zich afvraagt wie ze was en wat hem is overkomen, vind ik sterker.

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2021 - 22:07

Hoi Gi, je oren tuiten bij het lezen alleen al; je hebt haar goed weergegeven. Ik ben het met Fief eens wat de laatste alinea betreft, al is er ook wat voor te zeggen dat het einde en de titel samen het verhaal mooi rond maken. Het woordenaantal; ik herken het probleem dat het ons vaak oplevert bij het invullen van een opdracht. Je zou dan wat langer aan het verhaal kunnen schaven om toch tot een bevredigender geheel (binnen de grens van de opdracht) te komen, maar ik geef direct toe dat mij dat ook niet altijd is gegeven.
Al met al een puik verhaal, Gi! 

Lid sinds

3 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 april 2021 - 16:45

Gi,

Heerlijk verhaal wat fijn leest en kleurrijk is geschreven.
Kleine suggestie: ''Mijn zus vertelde mij dat ze jouw oudere zus pas had ontmoet in jouw geboortedorp.'' Ik zou geboortedorp hier vervangen door een daadwerkelijke plaatsnaam. Dat klinkt realistischer in een dialoog. 

In de andere reacties geeft één van de lezers aan dat het eigenlijk jammer is dat het hoofdpersonage uiteindelijk te weten komt wie de dame is. Ik ben het ermee eens dat het (ook) een heel sterk beeld is om het hoofdpersonage overdonderd achter te laten. De lezer rest dan de vraag: was dit echt een bekende, of heeft zij hem voor iemand anders aangezien? Misschien interessant om dit te overwegen. 

Ik vond het een sterk verhaal, met een interessante interactie tussen de personages. Bedankt voor je inzending, ik heb genoten! 

Gi

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
11 april 2021 - 23:22

Lotte, wat een verademing op dit forum om een coach te hebben die voor elke deelnemer aan haar opdracht niet alleen goede aanwijzingen heeft maar ook een oprecht dankwoord. Samen met collega schrijvers kijken wij uit naar meerdere opdrachten van jouw hand. Dank je.

Lid sinds

4 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 april 2021 - 14:09

Gi,

Goed lopend verhaal waarin de dame uit Monaco al goed uit de verf komt. Sommige woorden vertragen de dialoog, zoals geboortedorp en immobiliënkantoor (Vlaams).

In eerdere reacties kwam al naar voren dat de plot verder uitgewerkt kan worden om het interessanter te maken.

Gi

Lid sinds

8 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
12 april 2021 - 14:28

Toch even reageren op reacties die imo geen steek houden. Bijvoorbeeld over het geboortedorp. Er verandert niets en het heeft geen zin om het een naam te geven die toch niemand wat zegt. Dat het over het geboortedorp gaat is wel belangrijk in de context om aan te geven dat het tenslotte om een jeugdvriendinnetje gaat.  Daarnaast zie ik niet in hoe het woord immobiliënkantoor de dialoog, die er al niet meer is, zou vertragen, temeer omdat het woord pas in de voorlaatste zin aan bod komt.

Lid sinds

4 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 april 2021 - 14:30

Ha Gi, ik vind je verhaal leuk om te lezen. Echt mooi hoe je Nadia als een wandelende vloedgolf neer hebt weten te zetten. Over de vraag of de HP overdonderd achter moet blijven... Ik weet het niet. Er moet dan wel iets meer overblijven dan alleen het overdonderd zijn. Hoewel het in dit geval wel voldoende was.