Gi

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 318 Het sonnet

29 September 2020 - 11:41

Even zit ik wat beduusd aan mijn schrijftafel, net of ik uit een diepe slaap ontwaak.

Voor het verder schrijven van mijn verzen moet ik dringend nieuwe ganzenveren en inkt kopen.  De knappe jongeman  in het atelier kan de beste veren vervaardigen. 

Het is belangrijk dat ze van levende vogels worden genomen, bij voorkeur in de lente. Meestal neemt men de buitenste vijf slagpennen van de linkervleugel. Daar ik rechtshandig ben, heeft hij mij uitgelegd, moeten de veren van de linkervleugel komen omdat hun buiging naar buiten gericht is, van de schrijver af. Om hem plezier te doen koop ik ook enkele duurdere zwanenveren.

Mijn oom is teruggekeerd van zijn reis naar Italië en heeft mij een bundel gedichten meegebracht van een zekere Francesco Petrarca. 

Enkele gedichten hebben een bijzondere rijmvorm. Ik heb een poging ondernomen om in dezelfde trant een gedicht te schrijven over het bosje waar ik vroeger met mijn vrienden ging spelen. Het gaat zo:

Er was een boom, wij noemden hem Witte
Zijn dikke stam was immers wit gevlekt
Er was een poel, verfrissend bij hitte
En elke dag werd er iets nieuws ontdekt

Bollen gooien die aan kleren klitten
Vrolijke deuntjes werden er gekwekt
Klauteren en op de hooikar zitten
De zomeravond steeds langer gerekt

Vervlogen tijden maar nooit vergeten
Want dit is zeker, ons bosje bestond
Die erbij waren kunnen het weten

Allen herinneren het zich terstond
Zowel de zwartkoppen als bleekscheten
Het bosje dat de hele buurt verbond

Het was puzzelen om het rijmschema goed te krijgen.  Mijn kamer ligt vol  papierproppen.  Als het zo verder gaat sta ik straks terug bij de verenverkoper, nu ja dan zie ik die jongeling terug. 

Misschien moet ik mij eens aan een gedicht à la Petrarca wagen over diens diepblauwe ogen. 

 

 

 

Lid sinds

4 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 September 2020 - 22:02

Hallo Gi,

Je hebt de 300 woorden rijkelijk overschreden, maar dat was dan ook erg weinig voor deze opdracht. Je zit in de middeleeuwen en ze zitten je als gegoten. Van een tijdreis geen sprake. Ik begrijp dat je er weer een eigen draai aan gegeven hebt, en met flair.

Gi

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 September 2020 - 22:51

Dag Katja, ik weet niet waarmee jij de woorden geteld hebt maar met mijn 'word' woordenteller zijn het er precies driehonderd, titel inbegrepen! In de opdracht staat ook niets over een reis: je wordt gedropt in de Middeleeuwen en daar moet je het mee doen, toch?

Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 September 2020 - 2:35

Hoi Gi, niets mis met je woordenaantal. Je sonnet is goed gelukt. De veren en de inkt verraden dat je in een andere tijd bent, verder kan ik dat uit de tekst niet herleiden. Verder graag gelezen.

ons Bosje bestond  ---- hier schrijf je het met een hoofdletter, maar even verderop niet. Als het geen eigennaam is hoeft het ook niet per se met een hoofdletter. 

Die er bij waren kunnen het weten  --- erbij moet aan elkaar geschreven worden.

à la Petraca  ---- Petrarca.  

Gi

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 September 2020 - 10:24

Dag Fief, bedankt voor het proeflezen. Het is een beetje als een inversie van cijfers. Je kijkt je suf op een optelsom die nooit schijnt te kloppen tot iemand meteen het getal vindt waar twee cijfers zijn omgewisseld.

Net als bij een collega schrijver heb ik mij al eerder opgewonden over het feit dat een gekopieerde tekst nooit helemaal overeen komt met het origineel. Indien er bijvoorbeeld geen punt wordt geplaatst (zie mijn sonnet) achter een zin wordt er een witte regel toegevoegd. Ik ga dit technisch probleem bij de redactie aankaarten.

Gi

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 September 2020 - 10:40

Hoi Fief, net nadat ik een mailtje heb gestuurd naar de reactie lees ik de oplossing van het probleem door een collega. De witregel kan worden 'weggewerkt' door Shift/Enter in te drukken. Wat een mens allemaal bijleert op dit forum.

Lid sinds

4 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 September 2020 - 11:51

 

Ha Gi, fijn dat je mijn reactie over de witregels bij het andere verhaal hebt gezien. Dat scheelt een hoop frustraties in de toekomst :)

Een mooi stuk! Zonder inderdaad het tijdreizen, maar het is juist zo leuk dat de opdracht door verschillende mensen verschillend wordt opgevat en uitgewerkt. Mooi ook dat je er een sonnet in verwerkt hebt. Ik krijg wel net een andere feeling bij de regels na het sonnet. Ik kan niet helemaal mijn vinger erop leggen, maar het voelt als een iets andere schrijfstijl. Het lijkt een iets 'simpelere bewoording' dan de mooie beeldende zinnen ervoor. Verder heel mooi gedaan! En ik ben weer iets wijzer geworden over veren om mee te schrijven, ook heel leuk!

 

Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 September 2020 - 12:39

Hoi Gi, ik moest mijn eigen reactie even teruglezen, want ik begreep niet wat je bedoelde. Ik zie dat je Fief ipv Annemieke hebt geschreven. 

Lid sinds

4 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 September 2020 - 12:44

Sorry Gi,

Dat komt vast door het sonnet, het leek mij langer dan de 300.

Als je weet wat de opdracht is, dan zie je het wel, dat van die tijdsprong. Heel erg is het inderdaad niet.

Gi

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 September 2020 - 14:42

Omdat ik altijd zo gebrand ben op jouw reacties, Fief, heb ik bij het stukje van Linda over Marcus van Eindhoven jouw commentaar en haar antwoord en nog eens het commentaar van Annemieke door elkaar gehaspeld.  Het ging erom dat de aanhalingstekens niet als punten worden herkend en dat Linda het daarom niet prettig vond om telkens witte regels te krijgen in haar tekst daar waar jij haar vroeg om gesproken teksten onder elkaar te plaatsen.
Sorry voor de verwarring.

 

Gi

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 September 2020 - 14:48

Annemieke, Fief en ook Katja: in mijn optiek zat het tijdreizen in de eerste zin vervat waar ik na de (onuitgesproken) reis wat versuft aan mijn schrijftafel (ipv voor mijn computer) zat.
P.S. : Vroeger op school was ik ook altijd een meester in het bedenken van smoesjes wanneer ik de titel van het te schrijven opstel verkeerd had ingeschat...

Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 September 2020 - 15:35

Gi, ik hoop dat je het als compliment bedoelt als je zegt dat je gebrand bent op mijn reacties. ;-) 

Gi

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 oktober 2020 - 0:51

Het rijmschema in elk van mijn sonnetregels bestaat uit tien lettergrepen. Dat kan je toch moeilijk een gebrek aan eerbied voor de jambische pentameter noemen, Musonius. Ok, de lettergrepen zijn mogelijk niet verdeeld in vijf paren of jambes die mogelijk niet met een onbeklemtoonde lettergreep beginnen. Verschoning hiervoor.

Lid sinds

4 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 oktober 2020 - 1:57

Gi, mijn verontschuldiging, ik had natuurlijk ook even kunnen beginnen met te zeggen wat een prachtig idee ik het vind om de geboorte van een klassieke versvorm mee te mogen maken.
Het geeft ook helemaal niets dat de dichter uit het verhaal geen volmaakt sonnet aflevert; tenslotte maakt hij pas net kennis met deze versvorm.
Maar het tellen van lettergrepen levert natuurlijk nog geen metrisch gedicht op. Het gaat om de afwisseling van onbeklemtoonde en beklemtoonde lettergrepen. En bij vrouwelijk rijm telt een jambische pentameter natuurlijk elf lettergrepen.
Verder haal je het Petrarca sonnet (ook wel Italiaans sonnet) en het Siciliaans sonnet door elkaar. Het rijmschema van een Petraca sonnet is abba abba cde cde.
Sorry, maar als plezierdichter let ik heel erg op deze zaken.

Gi

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 oktober 2020 - 11:21

Gelijk heb je, Musonius. De dichter(es) staat absoluut nog in zijn (haar) kinderschoenen wat de kennis van versvormen betreft en dit sonnet was inderdaad wat hoog gegrepen.
Plezierdichter is in jouw geval een onderschatting, vermoed ik. Ik ga mij bij gelegenheid wat meer verdiepen in de materie. Dank voor de reacties.

Gi

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 oktober 2020 - 11:35

 

@ Musonius. Wat ik nog vergat te vermelden is dat ik in de meeste literatuur over het sonnet dit terug vond:

Vaak is het rijmschema van een sonnet ABBA ABBA CDC DCD, maar dit kan variëren. Zo is ABBA BAAB ook mogelijk, of CDC CDC, of CDE DCE.

Mijn dichter(es) koos voor het eerste schema.

 

Lid sinds

4 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 oktober 2020 - 13:05

@Gi

Nee, het rijmschema van je dichteres is abab abab cdc dcd en dat is niet Italiaans (of Petrarca), maar Siciliaans. Wil je je verdiepen in het sonnet, dan helpt deze website je.

Sonnet

Ach ja, het schrijven van een goed sonnet
is lastig, maar je moet niet overdrijven
Je hoeft tenslotte geen rondeel te schrijven.
Je hebt al gauw iets in elkaar gezet.

Zolang je maar op rijm en metrum let,
want dat is iets wat ik er in blijf wrijven.
En dan een tekst die lezers zal beklijven.
(En dit mag ernst zijn, maar ook dolle pret.)

Dus Gi, kom op, laat alle muzen zingen,
herschrijf en schrap, en doe dit nog een keer
en voor je het beseft ben je een fan.

Dan weet je vers na vers er uit te wringen.
Dus slijp je geest en slijp je ganzenveer
en steek Petrarca naar de kroontjespen.

 

Gi

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 oktober 2020 - 14:53

Dan heb ik het met Fief over inversie van cijfers en doe ik net hetzelfde met letters. Bedankt voor het gedicht. Super!
Ik durf het haast niet te vragen, maar moeten 'fan' en 'kroontjespen' dan niet rijmen? Oh, sorry, jullie spreken in Nederland 'fan' natuurlijk op zijn Engels uit, 'fen' dus en dat rijmt op pen. Ik maak al vorderingen...