Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#312 - Wit Laken

Als medeoprichter van de stichting “Wedding Is Tradition” moest ik mijn stem laten horen. De corona-maatregelen hadden ons het samenzijn met familie en vrienden onmogelijk gemaakt de afgelopen zomer en nu was de maat vol. De druppel die de emmer deed overlopen was de bruiloft van prinses Elizabeth waar meer dan 500 gasten uit binnen- en buitenland bij aanwezig waren geweest. Het kasteel waar ze woonde was blijkbaar een locatie met “voldoende afstand”. Dan kon ik mijn dertig gasten makkelijk bij ons in de achtertuin kwijt bij mijn bruiloft zonder de anderhalve meter te overschrijden.

We hadden afgesproken dat we elkaar zouden treffen in de parken rondom het kasteel. Om onze statements kracht bij te zetten zouden we spandoeken en megafoons meenemen. Ik bereidde me voor op een koude dag protesteren, de sneeuw van vannacht lag bijna tien centimeter dik over de stad. Ik pakte mijn rugzak in met wat eten en drinken en omdat ik geen megafoon bezat besloot ik daar ter plekke een spandoek te maken.

Aangekomen bij het kasteel zag ik dat mijn medestanders al begonnen waren met de voorbereidingen. Ik wist een pot verf te bemachtigen om van mijn witte laken een spandoek te maken met onze leus: “Wedding Is Tradition”. De woorden van de koning tegen zich gebruiken, we hadden het zelf niet beter kunnen verzinnen. Een journalist nam me een interview af en garandeerde een artikel in de krant de volgende dag.

Kasteel van Laken – 23-12-2020

Terwijl Laken gebukt gaat onder een wit laken van sneeuw, scanderen de protestanten hun leuzen en houden hun spandoeken  omhoog. De boodschap van één van de oprichters is duidelijk: “Wij van stichting WIT laken de houding van de overheid. Burgers morgen met minder dan zes mensen bij elkaar komen en de koning nodigt 500 mensen uit, onmogelijk!”

Lid sinds

3 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo Joo,

Welkom en, meteen al een schot in de roos. Ik heb toch wat opmerkingen:

Je hebt het over prinses Elisabeth en daarna over de koning, dat is verwarrend.

Wedding is tradition zegt in feite niets over hoe je het moet vieren, de leus vind ik dan ook niet heel geschikt.

Dan schakel je over naar kasteel Laken, alsof er een nieuw hoofdstuk begint. Ik zou sowieso die subtitel weglaten.

Leuk gevonden: laken; de plaats, het laken, de sneeuw en het werkwoord.

Het verhaal is de moeite waard om bij te werken!

Katja

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Katja Stienen

Goedemiddag Katja, 

"Wedding Is Tradition" levert in dit geval alleen maar een kruk om tot de afkorting "WIT" te komen. Ik ben het met je eens dat m'n woordkeuze beter kan. Ik start niet echt een tweede hoofdstuk over kasteel Laken maar een "krantenartikel" wat de protest-actie beschrijft, daar paste de namelijk de schrijfwijze van de laatste alinea in om het werkwoord laken ook nog een plek te geven in het geheel. 

Dan wel nog de vraag: hoezo is schakelen tussen een prinses en een koning verwarrend? De relatie lijkt me logisch en ik wil er alleen mee aangeven dat er een vader is van een dochter die in zijn trouw-speech voor zijn dochter een bepaalde tekst gebruikt. Had ik beter anders kunnen oplossen dus?

Joo

Lid sinds

3 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Oef, het komt blijkbaar bij mij niet over zoals jij het bedoeld hebt.

Zo had ik niet begrepen dat het artikeltje er meteen op volgde.

De woorden van de koning tegen zich gebruiken, begrijp ik evenmin.

En ik kan geen antwoord op je vraag geven, omdat ik hem niet begrijp, ha.

Wacht gerust even andere reacties af.

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Joo, je hebt een bijzonder invalshoek gekozen voor deze opdracht. Je speelt leuk met de woorden 'wit' (WIT) en laken (Laken).
Een suggestie: kijk nog eens naar de tijden, die zijn mij niet geheel duidelijk. Wanneer speelt de trouwpartij zich af en wanneer is de demonstratie rondom het kasteel? Het lijkt door het krantenartikel in de toekomst te spelen, maar in de eerste alinea heb je het over gasten die bij de bruiloft 'waren geweest'.
En ik heb een vraagteken bij de zin met 'de woorden van de koning tegen zich gebruiken'; jullie hadden het zelf niet beter kunnen verzinnen, maar begrijp ik nou goed uit die zin dat je het zelf hebt bedacht (om op het spandoek te schilderen)?
Misschien is het ook handig om 'de woorden van de koning' nog even expliciet te vermelden, nu moet de lezer ernaar gissen. Bedoel je hiermee de corona-maatregelen die voor burgers gelden (die overigens niet door de koning maar door de regering of een minister zijn uitgevaardigd)?

Met vriendelijke groet,

Ton Badhemd  

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Ton Badhemd

Bedankt voor de reacties, mijn doel was vooral om creatief met taal om te gaan, gelukkig komen die interpretaties wel aan. Omdat ik daar graag gebruik van maak wring ik me in allemaal bochten om dit mogelijk te maken in 300 woorden. Ik had denk ik een van de ideeen moeten laten liggen om een van de andere opties beter uit te werken. Mijn interpretatie: Prinses Elizabeth verwijst naar kroonprinses Elizabeth van Belgie die woonachtig is op Kasteel Laken in Belgie trouwt rond november. Haar vader Koning Filip, (niet wars van discutable uitspraken), verdedigt de trouwerij in zijn speech, waaruit de tekst gehaald werd: "Wedding Is Tradition" oftewel, tradities breken regels. Als tegenreactie laait er een protest op bij dat kasteel, waar een reactie in de krant op volgt. 

Als ik blijkbaar zoveel uitleg nodig heb om mijn intenties duidelijk te maken is m'n tekst niet helder genoeg. Bedank voor de feedback. Ter info, ik herschrijf niet, ik corrigeer alleen echte taalfouten. 

 

Joo

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Beste Joo,

Je hebt me flink vermaakt met de woorden in het krantenartikel, erg leuke vondst!

Je toelichting op de eerdere feedback en zeker de info over het Belgische koningshuis maken het verhaal voor mij begrijpelijker.
Aan je fantasie mankeert niets dus ik zie uit naar een volgende inzending van jou bij een wekelijkse schrijfopdracht.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Stagiair
  • Redacteur
  • Uitgever

Beste Joo,

erg creatief stukje. Leuk gedaan. Uitleg Belgische koningshuis was voor het begrip voor mij als Nederlander wel nodig, maar dat geeft niets. Dat maakt het alleen maar een beter verhaal want je hebt er duidelijk veel ideeen/verwijzingen in gestopt. Wat jezelf concludeert is denk ik inderdaad de kern: beperk wat je wil gaan zeggen, je hebt maar 300 woorden.

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Bedankt allen voor de reacties op mijn 1e poging in het schrijversvak. 
Het smaakt naar meer dus ik ben zeker van plan de uitdagingen te blijven aangaan. Doelstelling voor een 2e stukje: KISS, Keep It Stupid Simple

 

Joo