Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

#302 Sweeney Schrot

11 juni 2020 - 16:04

 

Voor een kapper heeft hij zelf een flinke coupe ravage. Al wordt Sweeney alom geprezen als de beste kapper in het dorp. Vandaag heb ik de fortuinlijke eer om als eerste, sinds de plaag, in zijn kappersstoel plaats te nemen. 
Elegant bindt hij het schort om mijn nek en houd zijn handen omhoog. Als een ware kunstenaar kijkt hij of alles binnen de juiste parameters zit.
‘Hetzelfde zoals altijd?’ Ik knik. Sweeney gaat aan de slag en een gevoel van heimwee gaat door mijn lichaam. Zijn knippen heeft iets ritmisch, een componist die zijn muziek tot in de puntjes uitwerkt.
‘Ik moet zeggen, mijn beste Jonathan, hoop dat ik u niet beledig, maar er zijn wat pondjes bijgekomen sinds de laatste keer dat u zag.’
‘Klopt, als je de straat niet op mag en twee maanden geen beweging hebt, dan groeit het lichaam rijkelijk, ik was ook vrij mager.’
‘Ja, dat was jammer.’
‘Sorry?’
‘Excuseer mij, ik bedoel u heeft zo een mooi gezicht, nu het wat voller is, het brengt de contouren beter naar voren.’
‘Ah, dank je Sweeney. Hoe is het jou dan vergaan, heb je wel de slagerij nog draaiende kunnen houden?’
‘Helaas, dankzij de plaag kon de levering van ons vlees niet doorgaan, er waren wel wat opties, maar zoals je weet, wil ik alleen maar kwaliteit verkopen.’
‘Daar heb je gelijk in, toch mis ik vooral je heerlijke quiches.’
‘We zullen ze weer heel snel op voorraad hebben.’ Sweeney lacht met een vreemde grimas.
‘Scheren?’
‘Uiteraard, mijn beste heer.’
‘Fantastisch.’ Sweeney neemt het scheerschuim en zeept mijn hele gezicht in. Als een ware professional gaat hij met zijn vertrouwde scheermes over mijn wangen.

Zodra hij bij mijn nek aankomt schiet hij uit.
‘Au.’
‘Sorry, dat was niet mijn bedoeling.’
‘Kan gebeuren.’ Hij gaat verder en schiet opnieuw uit.  Ik kan horen dat hij zich duidelijk opwindt. Hij beweegt het mes over mijn keel, maar er gebeurt niet veel.
‘Sweeney waar ben je mee bezig?’ Hij stopt met scheren.
‘Dat verdomde mes is bot geworden.’
‘Is niet erg, het ziet er goed uit.’
‘Nee, dat kan ik niet accepteren, het moet perfect zijn.’ Hij staat op en loopt naar achteren. Op de achtergrond hoor ik een slijpmachine tekeergaan.

‘Zo, nu is het stukken beter.’
Inmiddels heb ik zelf mijn gezicht al afgedroogd.
‘Sweeney, het is echt niet meer nodig, het is goed zo.’
‘Maar…’ stamelt hij.
‘Het kan niet altijd perfect.’
‘Je hebt gelijk. Ik zal nog even de wenkbrauwen doen en dan zijn we klaar.’ Opnieuw loopt hij naar achteren. Terwijl hij terugkomt hoor ik een snerpend geluid over de grond gaan. Vanuit een hoek in de spiegel zie ik opeens een object op mij afkomen. Het mist net mijn hoofd en de tafel die voor mij staat, wordt helemaal aan gort geslagen. Ik spring op uit mijn stoel en zie Sweeney met een immense mokerhamer staan.
‘Wat heeft dit te betekenen?’
‘Uhm, er zat daar een spin...’
‘Laat de wenkbrauwen maar zitten, ik wil graag betalen.’

 

 

Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 juni 2020 - 16:25

Hm, vreemd verhaal Richard. Kapper/slager is op z'n best een ludieke combinatie. En een slager die quiches verkoopt... wat is de functie ervan in dit verhaal, vraag ik me af .

Hij scheert, maar er gebeurt niets en jij vindt het toch prima, maar het meest bizarre gebeurt daarna. Dat komt totaal uit de lucht vallen.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 juni 2020 - 16:46

Hoi Richard, hoogst vermakelijk weer! Heerlijk! En je openingszin vind ik een geweldige binnenkomer. Ik weet niet hoeveel kappers het bewuste dorp heeft, maar als je de beste van het dorp bent ... 😋
De zin waarin het knippen wordt vergeleken met het werk van een componist vind ik een sterke vondst!
Ik heb genoten van je rijke fantasie!
Nog één vraagje; hoe is het nu met die spin?

Met vriendelijke groet,

Ton Badhemd
 

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 juni 2020 - 18:38

Hoi Richard, leuke variant op het verhaal van Sweeney Tod. Ik vind het grappig gevonden en heb het met een brede glimlach gelezen. 

 

 

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juni 2020 - 8:01

Hoi Richard, ik was net als Katja een beetje 'lost' in je verhaal, maar ik denk dat dat ook komt doordat ik het verhaal van Sweeney Tod niet ken? Net als mijn kapper Katja, denk ik dat de lockdown ook de mentale gesteldheid van jouw Sweeney heeft aangetast. :)

Lid sinds

4 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juni 2020 - 10:11

Beste Richard, 

Je verhaal nam onverwachte wendingen, maar vanaf het begin was wel duidelijk dat er iets niet aan de haak was. Heb na het lezen even op Sweeney Todd gegoogled, maar ook zonder die achtergrond informatie was me duidelijk dat de kapper hem in zijn quiche had willen verwerken. De opmerking over 'wat pondjes erbij', komt dan ook ineens in een ander licht te staan. 

Dus een bijzonder verhaal, met onverwachte wendingen. Ook knap om van deze opdracht een soort horror te maken!

 

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juni 2020 - 21:41

Dag Richard

Ik vind het een merkwaardig verhaal, vlot geschreven maar als het gebaseerd is op iets dat ergens bestaat (ik ben het ook gaan googlen) dat niet door veel mensen is gekend, kan je dat best vermijden. Het brengt de lezer in de war en je bereikt er, vrees ik niet mee wat je wil bereiken. Mee opletten dus.

Ik vind de spanningsboog ook ietwat in een drafje neergeschreven, je kan dat veel sterker opbouwen zodat de spanning te snijden is voor de lezer.

 

Johanna