Lid sinds

5 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

De lange weg naar thuis

 

Hoi,

Omdat ik denk dat ik een goed verhaal heb, dat ik graag wil afmaken, wil ik terugkeren naar deze site.

Ik ben echter geen schrijver (maar dat hadden jullie allang gemerkt!). De reactie dat ik ongemotiveerd zou zijn, heeft me diep geraakt. Want als er iemand gemotiveerd is, dan ben ik het wel.

Wat ik bij Schrijven online miste is een handleiding c.q. stappenplan hoe je een boek schrijft.

Ik hoop dat jullie me hiermee kunnen helpen?

 

HSP

 

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hi HSP, welkom!

Ik ga je vraag ook even volgen, misschien kom ik ook nog leuke tips tegen hier.

Ik probeer ook al lang een boek te schrijven, maar in liep in het verleden een aantal keer flink vast. Een maand geleden begon het ineens weer te kriebelen en ik heb het weer opgepakt.

Waar ik ineens over na moest denken was een uitspraak die ik zelf vaak maakte toen ik nog sportdocent was. Ik kwam vaak mensen tegen die graag iets wilden bereiken (dam tot damloop, marathon enz), maar ze klaagden dat het zo moeilijk ging allemaal. Ik grapte wel eens: Waarom is het voor iedereen zo logisch dat je voor een goede baan naar school moet en jaren moet leren, maar als het op sport aankomt denkt iedereen dat je het zonder enige begeleiding allemaal zelf moet kunnen doen? 

En ineens ging het lampje branden bij mij. Als ik graag een boek wil schrijven, maar het lukt mij niet? Dan moet ik oefenen, leren enz. 

Ik heb een leuk Youtube kanaal gevonden met wel leuke tips, kijk eens op https://www.youtube.com/channel/UCDJ9xGd4qV7gISRNhnLxq-Q

Verder ben ik mij nu aan het oriënteren op een echte opleiding, https://www.schrijversacademie.nl/opleidingen/creatief-schrijven-compleet/. Via mijn werkgever kan ik de helft van de kosten door hen laten vergoeden. De andere helft moet ik weer als kosten bij de belasting kunnen opvoeren (ik ben ondernemer). Uiteindelijk wordt de prijs dan ineens acceptabel voor mij. 

Verder ben ik in de afgelopen weken een paar leuke tips tegengekomen:

Zelf probeer ik het nu op deze manier te doen: 

Begin met het skelet van je boek. Probeer bijvoorbeeld eerst je verhaal in 20-30 regels samen te vatten. Controleer het op leuke wendingen, verrassingen, een aanleiding naar het complot en hoe het verhaal afloopt. Probeer daarna iets meer diepte aan te brengen, bijvoorbeeld door elke regel uit te schrijven naar 5 regels. Lees het allemaal nog eens door, probeer het te visualiseren. Zie je waar ze lopen? Regent het? Wat dragen ze? Is het warm?

Dit heeft mij nu in twee weken tijd al verder geholpen dan een paar jaar schrijven. Niet qua hoeveelheid tekst (ik zat vast op 25.000 woorden), maar het verhaal dat ik wilde schrijven heeft nu al veel meer diepte. Ik begin het te voelen :)

Hopelijk heb je hier wat aan.   

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hi HSP,

Ik vind dat je een goed punt hebt om mee te beginnen. Ik geloof echter niet, dat er een handleiding is. Er zijn wel nuttige tips en handreikingen, maar een boek moet uit je zelf komen. Het moet een boek zijn, dat je zelf zou willen lezen.

Wat ik zelf een nuttige tip vond, is dat als je plaatsen of tijden gebruikt in je verhaal, deze moeten kloppen. Als je schrijft over een woensdag 16 juni 2020, is je verhaal in een klap ongeloofwaardig, omdat 16 juni een dinsdag is.

Probeer niet te veel tegelijk te schrijven. Doe een paar uur per dag, maak het een vast onderdeel van je dag.

En verder is het zoeken naar de juiste info. Dat is vandaag de dag met internet niet al te moeilijk.

Je hebt verder al een aantal goede links van Laartje, dus doe er het jouwe mee.

Succes,

Jeroen