Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

#290 Corona

 

Lieve Trees,

Laat ik beginnen met degene te danken die dit aan jou voorleest. Want ik weet zeker, dat jij dat gedaan zou hebben, als je het kon.

Hier een briefje van mij in een tijd die mij bij jou weghoudt. In een tijd dat ik er -nog meer dan anders- voor je wil zijn, gewoon om er te zijn. Om een beetje op je te passen, zoals jij altijd op ons hebt gepast. (Ik geniet er altijd van om gewoon bij je in de buurt te zijn. Dank je wel. Dank je wel dat ik al die keren zomaar bij je mocht zitten.)

Als je het goed vindt zet ik ons gesprek van de laatste keer voort. Ook al komen de woorden al maanden alleen van mijn kant, het zijn in feite jouw woorden die ik daarvoor leen, lieve Trees. Jij hebt mij ten slotte leren praten. Door jou had ik als kind een ander accent dan mijn ouders.

Nu kriebel ik deze woorden per brief jouw oren in en ik stel me voor hoe jij -als altijd- naar de voorlezer terug praat met je ogen. Nee, niet terug praat, veel meer dan dat.

Mag ik uw hand? Dan dansen we samen terug naar…

…de overdaad aan narcissen in onze tuin, waarvan er altijd ook een heleboel in een vaas in jouw huis belandden.

…mijn ezeltje dat ik met jouw hulp terugvond in een kist in de garage.

…dat jij naast me zat toen ik mijn eerste sinterklaasfeest op de kleuterschool beleefde.

…dat jij zó hard moest lachen toen mijn broer en ik een stukje voor je opvoerde, dat je bril besloeg.

…toen jij me lippenstiftblosjes op mijn wangen gaf, voor de paasbrunch.

…dat jij, toen mijn broer en ik allang geen oppas meer nodig hadden, je nog zo bekommerde om ons gezin toen we door een slechte periode gingen. Ik ben je eeuwig dankbaar.

 

Hou je taai, lieve Trees, pas nu goed op jezelf. Ik kom gauw weer, je staat altijd in mijn balboekje. En dan zullen we weer pirouetjes draaien door ons leven, tot we erbij neervallen.

 

Liefs.

 

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Oeps Janna, wat een verschrikkelijk lieve brief. Ook mooi en attent hoe je eerst begint met de voorlezer te bedanken. Ik vind het heel sterk hoe jij de intimiteit en liefde voor Trees weet te verwoorden. Super!

Mvg Ton Badhemd

Lid sinds

9 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Heel lieve en mooie brief, zeker in dat beeld van het dansen. Door het lezen van de brief heen schets je langzaam het beeld van Trees. Omdat je echt nog geen idee hebt van Trees bij de eerste alinea vind ik die nog wel wat ingewikkeld, omdat hij echt nog niet te begrijpen valt. 

De vondsten in je tekst vind ik persoonlijk mooi, juist omdat ze passen bij een vrouw die niet meer kan praten. 'kriebel je oren in' en samen dansen als andere taal eigenlijk. 

Wat mini taalkundige dingetjes: 

- dansen we terug naar... dat jij... 'Dat' past niet mooi na 'dansen we terug naar'

- toen mijn broer en ik een stukje voor je opvoerde --> opvoerden

Groetjes Elza

Lid sinds

6 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Janna,

Mooie brief! Ik zie het voor me, en zowel de schrijver als de ontvanger komen tot leven. Er zit veel verhaal tussen de regels en dat maakt me nieuwsgierig :D! Ik heb niet echt suggesties / verdere feedback, behalve misschien over de zin "Mag ik uw hand?". Switch je daar bewust naar "u" in plaats van "jij", zoals in de rest van de brief? Zo niet, misschien nog aanpassen :).

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Karel123

Dag Karel,

Het was voor het eerst dat ik iets inzond en had pas zojuist in de gaten dat er zowaar een reactie op was. Dank voor het lezen & reageren! De tip neem ik zeker mee. (Ik had 'uw' hand geschreven, omdat ik uitging van de fictieve/gefingeerde situatie dat je iemand ten dans vraagt. Maar ik snap de verwarring die erdoor ontstaat.)

Vriendelijke groet, janna de lathouder

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Elza

Dag Elza,

 

Het was voor het eerst dat ik iets inzond en had pas zojuist in de gaten dat er zowaar een reactie op was. Dank voor het lezen & reageren! Oei, ja twee slordige taaldingetjes, jakkes. Bedankt voor het opsporen ervan. Ik snap het punt van de vaagheid rondom Trees. Ik ben er, vanwege de opdracht, iets te makkelijk vanuit gegaan dat een lezer een 'oudere' als uitgangspunt zou nemen voor de adressering.

Vriendelijke groet, janna de lathouder