Lid sinds

4 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Kan/mag ik dit doen?

Er is een boekhandel waarvan ik weet dat mijn doelgroep daar frequent komt.
Ik denk aan het volgende: Een stapel van mijn boek aanbieden om daar neer te leggen. Hopelijk doet de eigenaar/zetbaas/etc. dit op een prominente plaats. We houden vast aan de "vaste boekenprijs" (dat voorschrift ken ik). Verder mag de verkoper de winst in z'n zak steken, dat is feitelijk alles want hij krijgt de boeken kado (nu legt hij ze zeker vooraan in de winkel). Desnoods geeft hij mij een euro per verkocht boek als het voorgaande niet mag. Op geld hoef ik niet te beknibbelen. Doel: zoveel mogelijk boeken onder de lezers. Bij het tweede deel kan dan geoogst worden.

Ik hoor graag hoe jullie daarover denken omdat ik niemand oneerbare voorstellen wil doen c.q. gelazer krijg achteraf.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

Je mag in NL iedereen altijd en overal boeken cadeau geven. 

Maar hoe ziet je redenering eruit? Verwacht je bij het tweede deel winst te behalen, omdat je het eerste deel gratis aan de boekverkoper verstrekte? Hoe ziet de deal er dan bij het tweede deel uit?

En prangend is natuurlijk vraag of de winkelier jouw boeken - om te beginnen: het eerste deel - weet te verkopen, en daarna het tweede deel. 

Oneerbaar lijkt me je plan niet, maar waarom denk je dat het goed zal werken?

Lid sinds

4 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Enige toelichting: dit boek zal mijn debuut zijn. Onbekend is onbemind. Ik geef het in eigen beheer uit. Met deze actie actie hoop ik dat meer mensen in bezit van het boek komen, een lezerskring op te bouwen. Het tweede deel hoop ik dan bij een reguliere uitgever onder te brengen. Dan enige vergoeding te ontvangen. Dat ik ooit kiet zal spelen, laat staan winst zal behalen vind ik een onrealistische gedachte. Daar is ook geen noodzaak voor. Aan de andere kant ben ik Sinterklaas niet, een beperkte compensatie is redelijk.

Waarom werkt het goed? Op dit boek zal de winkelier het meeste winst behalen, dus legt hij het op een prominente plaats, dus verkoopt het beter. Ligt in zicht. Misschien bij de top tien aanbevelingen (waarvan ik denk dat een boekhandelaar dat naar eigen inzicht bepaalt). Zit er iets mis in deze redenering?

En, wat velen wel wensen maar niet zeggen, de kick om een stapel van je boek in een winkel te zien liggen.

 

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Don Lleone,

De boekhandelaar mag geen van jou gekregen boeken verkopen in zijn winkel - dat zal hij ook niet doen omdat hij de inkomsten uit die verkoop dan niet in zijn administratie kwijt kan. Nog los van het feit dat jouw boek niet in de 'kassa' zal staan. (Er is in een inkoop/investering en een bruto-omzet en btw afdracht, ergens daartussen zit de netto-omzet van de handelaar. Dat gaat allemaal automatisch na het scannen van de streepjescode op het boek) Wat jij wil heet zwarthandel. ;)

  

 

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Beste Don, 

in de boekwinkel worden eerste delen verkocht voor 5 euro. Dat is niet nieuw. Maar het is dan wel het eerste deel van een serie waar al (vele) meerdere delen van geschreven zijn. Het doel is duidelijk. 

En, wat velen wel wensen maar niet zeggen, de kick om een stapel van je boek in een winkel te zien liggen.

Helaas, uitverkocht!  Dat is pas kicken. 

Op 2 augustus 2020 is De Boekenmarkt in Deventer. Neem 1000 boeken mee, signeer ze, geef elke standhouder gratis een boek. Dan heb je er nog 150 [ongeveer] over. Deel die uit aan elk persoon die in je doelgroep past. Als je hulp nodig hebt ben ik die dag inzetbaar.  

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

In onze ervaring willen boekhandelaren wel boeken van plaatsgenoten of anderszins bekenden op een prominente plaats leggen - op de toonbank, bij de kassa, vooraan op een stapeltje in het schap. Stap gewoon eens binnen en stel je vraag. 

Daarnaast heeft Janp ook gelijk: boekhandelaren houden in een administratief systeem de inkoop, voorraad en verkoop bij. Of een boekhandelaar om die reden geen gratis ontvangen boeken mag verkopen, betwijfel ik. De boekhandelskorting (in dit geval 100%) bepaal je immers gezamenlijk. Dat valt te verwerken in het systeem.

Maar ...  de ene boekhandelaar is de andere niet. Je zult even met elkaar om de tafel moeten gaan zitten.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Je zou beter een hoofdstuk mooi kunnen laten drukken als miniboekje en dat gratis als teaser ter beschikking stellen. Daar hebben boekhandelaren vaak wel een prominente plek voor. Doe er eventueel een kortingsbon in voor je 'grote' boek. 

 

 

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

 

Even ter vergelijking, als je je boek bij een reguliere uitgeverij had uitgegeven, zou jouw beloning per verkocht boek rond de 10% uitkomen. Zo rond de 50% gaat naar de uitgeverij, die betaalt daar de drukker, vormgever, redactie van, en maakt wat winst. Wat overblijft is voor de boekhandel, dat is dan dus zo'n 40%.

Je kunt de boekhandel de volle 100% cadeau doen, maar waarom zou je? Je weet pas écht of je product wat waard is, als je de mensen in de verkoopketen zover krijgt dat ze er geld voor neerleggen. Om die reden is het het overwegen waard om de boekhandel wel degelijk een bedrag te vragen voor je boek.
Handig genoeg heb je ook wat ruimte om met percentages te schuiven. Vraag de boekhandel om 20-40% van de verkoopprijs. Dan krijgt de winkel nog altijd meer dan voor een boek van een reguliere uitgeverij, én het helpt jou. Niet met geld verdienen, maar met jezelf als serieus schrijver neer te zetten; eens te polsen of je de handelaar warm kunt maken voor de inhoud van je boek, niet alleen voor het feit dat ze het voor niks kan krijgen.

Met de boekhanderlaar om de tafel gaan zitten - zoals al genoemd - is natuurlijk het eerste en het laatste woord hierover.