Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Boek laten redigeren tips

28 augustus 2019 - 13:34
Hallo, Ik ben nieuw hier. Ik ben nu bezig met de afrondende fase van het schrijven van een roman. Ik wil het wel graag laten redigeren. Ik was benieuwd of jullie ervaringen hebben met redigeerbedrijven (weet niet of dit valt onder reclame). Zo ja dan hoor ik het graag. Groet mehmet

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 augustus 2019 - 14:05
memo91, Misschien eerst je manuscript laten proeflezen (manuscriptbeoordeling). Je kunt beginnen met het plaatsen van een fragment bij het onderdeel proeflezen. Redigeren vindt (meestal) pas plaats in de uitgeeffase.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
2 September 2019 - 8:29
Als je het liever niet online zet of zo, en toch echt wil laten redigeren, begin dan met een klein stuk. Spring er niet meteen vol in met je hele manuscript. Laat dus eerst eens een hoofdstuk (max. 3.000-4.000 woorden, minder kan ook) redigeren. Waarom: goede redactie is duur. Bovendien zijn redacteurs ook mensen en ze hebben ook wel een beetje hun eigen stijl. Dus als je het wilt laten redigeren, is het handig om eerst te "proeven" hoe de redacteur bij jou en je manuscript past. Beste stukken om te laten redigeren/om met een redacteur aan te werken zijn je synopsis en je eerste hoofdstuk(ken).

Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
2 September 2019 - 14:36
Beste stukken om te laten redigeren/om met een redacteur aan te werken zijn je synopsis en je eerste hoofdstuk(ken).
Je synopsis? Dat begrijp ik niet Ginny.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
3 September 2019 - 11:42
Als je een manuscript gaat opsturen, kijkt men vaak eerst naar de synopsis en daarna pas naar het manuscript. Een strakke synopsis is dus érg handig. Rammelt je synopsis, dan bestaat de kans dat het manuscript niet of slechts heel even geopend wordt. Dus dat kleine rotstukje (een synopsis is immers vaak maar 1 á 2 A4'tjes) kan heel belangrijk zijn. Ik zou, als ik moest kiezen, dus die laten redigeren samen met het begin van een verhaal :)

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 September 2019 - 23:24
Als je een manuscript gaat opsturen, kijkt men vaak eerst naar de synopsis en daarna pas naar het manuscript. Een strakke synopsis is dus érg handig. Rammelt je synopsis, dan bestaat de kans dat het manuscript niet of slechts heel even geopend wordt.
Ik vind dit een verrekte goeie tip. Bedankt. De synopsis die ik maakte (exact 1A4) was voor de illustrator om zich wat in te leven. En voor de uitgever: om even een indruk te krijgen waar het over gaat. Ik wist niet dat men daar zo’n gewicht aan toekent. Wat de proef met het redigeren betreft: drie willekeurige? Tips voor de pre-selectie?

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
23 September 2019 - 10:04
@Don Leone: nee, niet willekeurig. Neus rond, vraag rond. Er zijn erg veel redactiebureaus/redacteurs en het stikt van de mensen die zichzelf spontaan redacteur hebben genoemd zonder opleiding of iets dergelijks. (Soms zijn die goed in wat ze doen, vaak ... niet.) Dus kijk goed en informeer jezelf goed. Wat je ook kunt doen: goed naar de websites van de mensen kijken. Ik heb zelf eens als tip gekregen om bij Chinouk Thijssen te vragen (maar ik ben momenteel nog niet in het redigeerstadium, dus ik heb zelf nog geen ervaring met haar - de tip kwam van een betrouwbaar persoon echter, dus ik denk dat dat wel goed zit). Persoonlijk heb ik érg goede ervaringen met Eveline Broekhuizen van redactiebureau Elibro. Het hangt ook af van wat je zelf wilt. Zoek je iemand die globaal naar je manuscript kijkt en er het meeste wel uit filtert, dan is een goedkopere optie ook vaak goed genoeg. Zoek je iemand die echt de taalkundige kneepjes van het vak kent, dan moet je echt even goed uitzoeken wat de achtergrond van de redacteur is. Je kunt ook kijken in de boeken van anderen wie daarbij de redactie heeft gedaan. Of vragen aan bevriende auteurs. En het is handig als je goed met een redacteur overweg kunt ;) Steek er wel even wat tijd in om uit te vogelen wie bij je zal passen, want een fijne redacteur is dat echt wel waard. Hopelijk heb je hier iets aan!

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 oktober 2019 - 15:07
Hi Ginny, Dat helpt alweer een stuk op weg. Ik vraag me nog af in welke mate de affiniteit met het genre een rol speelt. Staat een redacteur meestal "boven stof" of is het belangrijk date een redacteur specifiek ervaring heeft in jouw genre? Op dit moment ben ik geneigd naar het laatste, maar daardoor loop ik het risico een goede redacteur te skippen.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
18 oktober 2019 - 9:34
Als je een goede redacteur op het oog hebt, maar niet zeker weet of die bij jouw tekst past, vraag dat dan gewoon aan die redacteur :) Leg uit waar je twijfels/vragen bij hebt. Laat desnoods een klein stuk redigeren, zodat je een beeld hebt. Een goede redacteur zal iets niet aanpakken als hij/zij weet dat zijn/haar expertise niet toereikend is. Maar vaak, als ze zelf niet ermee kunnen werken, kunnen ze je wel weer doorsturen naar collega's. Dus ik zou gewoon contact opnemen.