Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

In welk tempo schrijven jullie een boek of verhaal gemiddeld?

Hi, even een vraagje uit nieuwsgierigheid. Hoelang doen jullie ongeveer over het schrijven van een boek/verhaal? En waar halen jullie de inspiratie vandaan? Meeste inspiratie komt bij mij, uit mijn netwerk. Soms hoor je van die verhalen waarbij je denkt, wat nu als ... of het is een stiekem uitgesproken mening die je verbergt achter een personage om zo gewoon de reactie van het publiek te pijlen.

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi BelleAdore, Klinkt goed! inspiratie komt bij mij ook overal vandaan. ik herken helemaal wat je zegt, soms hoor je van die verhalen en die wekken weer inspiratie op. Toch krijg ik de beste ideeën als ik mijn verhaal uitleg aan anderen (denk aan vrienden, familie, etc.) iedereen ervaart een verhaal anders, en soms geven ze een ander inzicht dat ik nog niet had gehad. Tot nu toe ben ik 3 jaar bezig met mijn boek, maar ik durf gerust te zeggen dat ik misschien relatief langzaam ben. Ik heb soms maanden dat ik geen tijd heb om te schrijven, en als de tijd eindelijk vrij is, heb ik ook een paar dagen nodig om weer 'in' het verhaal te komen. Bovendien schrijf ik ook niet veel woorden per schrijfsessie. Ik denk meer na dan dat ik daadwerkelijk schrijf :D. Maargoed, iedereen schrijft weer anders. Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit, en niet om de kwantiteit. ;)

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben nu ongeveer 2,5 jaar bezig geloof ik, en versie 1.0 is bijna af. Nog een jaar of 7 en dan ligt-ie in de winkel.

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
De inspiratie komt hier ook altijd uit een spontaan idee, iets heel kleins, dat dan steeds groter wordt. Soms is het een zin, soms een afbeelding, soms een beeld dat opeens in mijn hoofd zit. Wat betreft mijn tempo, tja daar kan ik weinig over zeggen omdat ik niets af heb geschreven. Ik heb 1,5 jaar gewerkt aan een boek. Plotten, research, world building (fantasy), karakters ontwikkelen. Ben ook daadwerkelijk aan het schrijven begonnen, maar verder dan 3 hoofdstukken ben ik niet gekomen. Ik loop steeds vast in twijfels en onzekerheden. Daarom een paar weken geleden het over een andere boeg gegooid. Besloten eerst een heel ander boek te schrijven, met een wat minder ingewikkeld plot en wat minder hoge verwachtingen van mezelf. De verhaallijn had ik in een uur af, dezelfde avond ook alle andere grote lijnen. Na nog een week brainstormen (32 A4 aan raamwerk getypt) daadwerkelijk aan het schrijven begonnen, en nu heb ik de proloog, hoofdstuk 1 en nog wat losse fragmenten af. Of nou ja, af, de ruwe versie dan. Ondertussen gaat het brainstormen gewoon door, en merk ik dat hetzelfde gebeurt als bij het andere idee. Ook nu loop ik dus weer steeds vast. Dit keer probeer ik gewoon door te schrijven. Ik was niet tevreden over een alinea,liep weer helemaal vast in mijn worsteling daarmee, en toen heb ik in plaats van de handdoek weer in de ring te gooien de alinea gelaten voor wat het was en ben verder gaan schrijven. Er zijn nog zat dingen waar ik mee worstel en/of niet tevreden over ben, maar voor nu heb ik me voorgenomen om gewoon door te schrijven. We zullen zien hoe het verder gaat! Of het me ooit gaat lukken daadwerkelijk dit (of mijn andere) boek af te krijgen, en hoe lang dat dan gaat duren, daar durf ik geen antwoord op te geven.

Lid sinds

8 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Interessant topic! :D Ik haal mijn inspiratie vooral uit boeken, series, films, liedjes en/of andere media. Meestal begint het met iets wat ik zie, hoor of lees en dan denk ik, maar wat zou er gebeuren als... of zoiets. Vaak combineer ik dan heel veel invloeden en met mijn eigen fantasie komt er dan iets nieuws en helemaal anders uit! Hoe lang is een goede vraag, die ik helaas ook niet echt kan beantwoorden. Het manuscript waar ik nu mee bezig ben, daar ben volgens mij in juli 2017 aan begonnen. Ik ben nu op ongeveer driekwart. Net zoals frietjefrut heb ik ook maanden gehad dat ik er niets aan deed. Ik doe deze maand mee met de NaNoWriMo en ik merk dat nu ik elke dag schrijf en een doel heb, ik veel meer schrijf en ook veel meer inspiratie heb om door te schrijven, ook al zit ik even 'vast' in een stukje. Ik hoop dan ook dat dit het jaar wordt waarin ik eindelijk mijn eerste versie van een manuscript helemaal afschrijf!

Lid sinds

4 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben nu zeven jaar bezig. Dat lijkt een ramp, maar zo ervaar ik het niet. Soms ligt de boel jaren stil. Ben geemigreerd, dat is een hoop gedoe. De storyline is af, nu nog even opschrijven. Ik hoop wel dat het voor mijn dood in de winkel ligt. Ben er nu weer een maand of drie mee bezig. Grappig is dat er een bijpersoon verscheen waar nu al vijf hoofdstukken aan gewijd zijn. Ze speelt ook een belangrijke rol in deel 2, misschien zelfs in deel 3. Ja, regeren is vooruitzien. Je bent eigenlijk bezig met drie boeken.

Lid sinds

4 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb over mijn manuscript drie jaar gedaan, hoewel heel veel ideeën ervoor al veel langer in mijn hoofd zaten. Omdat de uitgeverij mijn manuscript erg groot vond, is het opgesplitst in twee delen. Het eerste deel is pas uitgekomen, mijn tweede deel ligt volledig klaar en hoef ik alleen nog te verbeteren. Mijn inspiratie komt uit mijn jeugd, ervaringen uit mijn leven, films, series en boeken. Ik heb een fantasyverhaal geschreven, dus mijn inspiratie komt uit een verzameling van al die zaken. Ik denk dat het schrijftempo en de inspiratie ook heel erg ligt aan het genre en soort boek dat je schrijft. Een gedichtenbundel schrijf je anders dan een roman. Voor een historische roman haal je uit andere ervaringen of beelden inspiratie dan een fantasyverhaal, denk ik.

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
mee eens, interessant topic! mijn eerste boek kwam tot stand omdat het per se anders moest zijn dan andere boeken in de winkels; eigen inspiratie geïnspireerd op de boeken in de winkels ; ). daar had ik zo'n 10 jaar over gedaan. dus alleen dat idee te bedenken. het schrijven duurde een paar jaar (is erg dun boekje). het vervolg erop was klaar in een jaar of vier. het vervolg daar weer op (een 'echt' boek) duurde 2 tot 3 jaar. ik schreef bijna wekelijk iets. ik ging een uurtje zitten, schreef vooral in het begin alle ideeën op die in me op kwamen en begon gewoon bij bladzijde 1 (geldt voor alle de drie de boeken). langzamerhand begon het verhaal steeds meer vorm te krijgen. ondertussen bleef ik gewoon doorschrijven. hoe verder het boek, hoe minder ik brainstormde of ideeën opschreef. en zo kwam het hele verhaal tot stand. de overige ideeën heb ik nooit meer gelezen, want het verhaal/het schrijven liep zoals het liep. ik weet zeker dat er goede ideeën in het brainstormdocument staan (voor deze boeken, niet passend voor een ander verhaal; of wel, wie zal het zeggen), maar ik had het niet nodig. vond ik... waar haalde ik mijn inspiratie vandaan?? uit mijn hoofd. tijdens het schrijven kwam het verhaal bovendrijven. geen idee hoe dat bij andere schrijvers gaat. ik ging zitten, ik typte en de woorden verschenen gewoon. ik kon de personages, de huizen, de omgeving, de gebouwen, de straten, situaties alles allemaal voor me halen. ik heb dan ook een heel duidelijk beeld van alles. misschien dat dat het makkelijker maakt? al die beelden heb ik zelden omschreven, dan werd het helemaal een dik boek (laatste deel is 400 pagina's). wat dat betreft zullen mijn boeken een bepaalde sfeer missen. en nu ik die laatste zin zo spontaan opschrijf, zie ik daarin nu pas een flink verbeterpunt voor mezelf voor een eventueel volgend boek!! zeer interessant topic zelfs ;D

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoe lang? Mijn columns schrijf ik meestal twee weken lang - of kort. Over mijn verhalen en fictieve boeken doe ik tientallen jaren, meestal vier tot negen volledige herschrijvingen. Want ik geloof in het nut van bezinken en rijpen van ideeen en schrijf niet over modieuze thema's. Non-fictie raffel ik in weken tot enkele jaren af, omdat opdrachtgevers de resultaten willen. Maar achteraf denk ik altijd: ik zou het nu na rijping anders, beter doen. Waar haal ik de onderwerpen vandaan? Columns schrijf ik over zaken die ik aan een doelgroep wil uitleggen. De inspiratie haal ik dan uit meningen en misverstanden die ik hoor. Bij zo'n onderwerp zoek ik dan een bijpassend illustratieve gebeurtenis, en omdat ik bejaard ben heb ik een ruime verzameling anecdotes opgebouwd. Non-fictie boeken gaan altijd over een idee of een dilemma waar ik zelf mee geworsteld heb. Pas nadat ik besloten heb een goed uitgewerkt thema te schrijven, construeer ik een verhaallijn en vul die in met personnages uit mijn verzameling anecdotes. Soms probeer ik twee of drie verhallijnen uit voor ik er een vind die bij thema past. Naar een idee moeten zoeken om maar een boek te kunnen schrijven, dat is pas geestelijke armoede. Als je niets te zeggen hebt, zeg dat dan niet.

Lid sinds

4 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Twee jaar nu, ik verplaats me met het openbaar vervoer en schrijf bijna uitsluitend op bus en trein. Daar dit mijn eerste boek is moet ik regelmatig herbeginnen want mijn stijl wordt steeds beter en het contrast steeds groter ..

Lid sinds

4 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik had bepaalde elementen uit mijn huidige verhaal (enige werk dat ik ooit heb geschreven) al rond mijn achttiende in mijn hoofd. Op mijn twintigste, aan het zwembad op vakantie, had ik ineens alle belangrijke personages en de plot (in grote lijnen) in mijn hoofd. Direct opgesprongen en naar het appartement gerend om alles op te schrijven! Aantekeningen vervolgens kwijtgeraakt, maar het bleef me toch bij. Ik had het idee later ooit eens een boek te schrijven, maar ik kon de personages niet vergeten. Ze reisden met me mee, waar ik ook ging. Ze gingen steeds meer leven en ook de plot kreeg steeds meer vorm. Als je je personages goed schetst, zullen ze los komen van het papier en kleurpotloden pakken om invulling te geven aan zichzelf; hun karakter, hun verleden, etc. Vanaf dat punt is het een 'samenwerking' met mijn personages geweest. Deze periode heeft zo'n vier jaar geduurd en uiteindelijk voelde ik me zeker genoeg aan mijn boek te beginnen. Daar heb ik wat meer dan vier jaar aan gewerkt, daarna een paar maanden aan het herlezen en herschrijven besteed (tijdens het schrijven deed ik dat uiteraard ook). Het is voor mij moeilijk vat te krijgen op het schrijfproces, aangezien dit boek mijn enige ervaring is. Al schrijvende vond ik steeds dat ik (te) lang bezig was, maar aan de andere kant... vier jaar is helemaal niet zo lang als je je bedenkt dat het een vrij groot manuscript is (>220.000 woorden) en ik tussendoor soms weken of maanden niet schreef.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat is inderdaad een dikke pil, Miller. Schrijf je toevallig fantasy ;p? Ik ben zelf ook ongeveer vier jaar bezig nu, met een fantasy die waarschijnlijk op zo'n 190.000 woorden uitkomt (nog 10.000 ongeveer te gaan), ook met soms maandenlange pauzes waarin ik niet aan schrijven toekwam. Ik zou wel sneller willen schrijven, maar haal eigenlijk nooit meer dan duizend woorden op een dag, vaak veel minder. Soms staar ik een uur naar m'n computer om één zin goed op papier te krijgen. Voordeel is wel dat ik achteraf minder tijd hoef te besteden aan herschrijven, omdat ik daar tijdens het schrijven al mee bezig ben.

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hangt van het boek of verhaal af. Soms schrijf ik een kort verhaal (500-1500 woorden) op een middag. Soms begin ik eraan, laat het maanden liggen, maak het veel later af. Qua boeken: mijn eerste roman (komt deze maand uit) is meer dan 100.000 woorden. Daar heb ik érg lang over gedaan. Vooral omdat het mijn eerste los leesbare roman was en ik een aantal keren opnieuw ben begonnen voordat ik de juiste weg had gevonden. Als ik het goed heb (ik houd dat niet echt bij), ben ik zo'n twee jaar bezig geweest met schrijven (en dan nog een paar maanden schaven). Maar ik heb er ook een die net zo lang is en die heb ik in vier maanden geschreven. Wat ik dan niet meetel: alle jaren dat ik al bezig ben met het opbouwen van de verhaalwereld. (Ik schrijf high-fantasy en mijn boeken spelen allemaal in diezelfde wereld.) Inspiratie kan overal vandaan komen. Hangt van het verhaal af ... ;)

Lid sinds

4 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hahah nee niet eens Sholted.. het is geen fantasy, maar ik begrijp de verwarring met dat woordaantal ;) Ik heb vanaf het prille begin het idee gehad een roman en een thriller te combineren in één boek. Enerzijds omdat ik (zonder enige schrijfervaring en dus voorkeur voor één van beide) niet wilde kiezen, maar me wilde bekwamen in beide genres. Anderzijds vond ik het gebruik van beide genres recht doen aan het verhaal dat ik in mijn hoofd had en mijn personages. Ik zal binnenkort wel wat vertellen over de genres en structuur van mijn boek, zodra ik gevonden heb in welk forumonderdeel ik dat kan onderbrengen. Heel herkenbaar trouwens, dat je de tijd neemt om het op papier te zetten, waardoor je achteraf minder tijd hoeft te besteden aan het herschrijven. Zo heb ik het ook gedaan.

Lid sinds

4 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben al ongeveer 10 jaar bezig aan een fantasy serie, en ben nu bijna klaar met versie 1 van boek 1, wat nu op 220.000 woorden zit. Dus ja, duurt lang! Maar zoals anderen hier ook al zeggen... dat is ook niet erg. Soms duurt schrijven gewoon lang. Een verhaal heeft ook de tijd nodig om zich te ontwikkelen. En soms gebeurt dat juist als je het een tijdje weer neerlegt. En inspiratie, dat komt echt uit alles. Dromen, boeken, films, series, kunst, momenten op straat, gesprekken die ik opvang, nieuws... Ik blijf het bijzonder vinden hoe ons hoofd al die input omzet in iets nieuws... in een verhaal.

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben pas sinds ruim een half jaar begonnen met mijn boek schrijven, er staat dus nog niet zoveel op papier. Ik doe tussendoor ook nog mee met schrijfwedstrijden en een blog dus ben daar ook mee bezig. Ik vind het lastig er tijd voor vrij te maken, en ben ook iemand die veel nadenkt over structuur en doel van het verhaal, voordat ik de inspiratie vind om daadwerkelijk te schrijven.Als ik dan schrijf, schrijf ik gemiddeld 200 woorden per uur. Ik hoop dat ik mijn boek binnen een jaar of 3 af krijg (ik mik op een bescheiden romandikte). Maar eigenlijk vind ik 3 jaar al ontzéttend lang.. en dan lees ik hier verhalen van mensen die er ~10 jaar over doen; als ik nu al zou weten dat ik 10 jaar nodig zou zijn, zou de moed mij in de schoenen zakken.