Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Doelgroep bepalen en middelbare school noemen?

Hoi allemaal:) Ik ben op het moment aangekomen dat ik mijn boek aan het editen ben en ik loop tegen een aantal dingen aan. Toen ik begon met schrijven heb ik me flink ingelezen met tips en advies. Vaak zag ik dat het erg belangrijk is om de doelgroep van je boek te bepalen, maar gezien mijn onderwerp vind ik dit erg moeilijk. Het verhaal is vanuit de "ik-vorm" geschreven en het gaat over hoe ik op mijn dertiende aan de drugs ging en van het padje af raakte. (Het heeft een beetje een Christiane F. tintje.) Het is de bedoeling dat het als verhaal leest maar tegelijkertijd ook als voorlichting voor ouders/tieners. Het perspectief is dus vanuit een 13 jarige maar aangezien er veel "volwassen" thema's aanbod komen (seks, drugs, stelen etc.) en het vrij grafisch is beschreven weet ik nu niet voor welke doelgroep het is. Bestaat er een apart genre hiervoor? Mijn tweede vraag. Dit hele verhaal is in de media gekomen met politieonderzoeken en interviews (AD, Omroep Brabant, Trouw etc) en het verhaal bouwt zich naar die krantenartikelen toe. Deze artikelen worden dan ook in het boek getoond. Nu dus de vraag. Aangezien de naam van die school wel openbaar in de krant is gekomen en ik deze krantenartikelen gebruik: mag ik de naam dan ook gebruiken? Ik heb me rot lopen googlen maar kan er in dit geval niets over vinden... Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen:)

Lid sinds

9 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Het zal ongeveer liggen aan hoe je het schrijft, je schrijfstijl en de onderwerpen en de algemene sfeer van het verhaal. Als het iets luchtiger, meer gericht op jongeren is wordt het waarschijnlijk een Young Adult, maar wanneer je het serieuzer schrijft, wordt het simpelweg een volwassen roman. Het is lastig om hier een balans in te vinden, maar ik denk dat je wel een keuze moet maken tussen één van de twee. Er zijn ouders die ook Young Adult lezen, maar dan moet je je wel aanpassen aan dat genre. Lees misschien wat stukken uit Young Adult, om er een gevoel voor te krijgen. Ik moet meteen denken aan enkele boeken van Carry Slee. Succes!

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als je een feitelijk verhaal schrijft, mag je namen noemen indien je ze in de juiste context plaatst en wat je schrijft ook echt aantoonbaar waar is. Het wordt pas een probleem als je iets of iemand 'de schuld' geeft van iets zonder dat je dat met feiten kan onderbouwen. Dan kom je op het gebied van smaad. Voorbeeld: als jij schrijft dat je aan de drugs ging doordat de schoolleiding dingen fout heeft gedaan, en je kunt dat niet hard maken, dan kan de schoolleiding naar de rechter en zeggen dat je hun goede naam aantast. Het valt of staat dus bij hoe sterk en hoe onderbouwd je claims zijn. Maar! En dit is belangrijk: hierover moet je je niet druk maken bij het schrijven. Als je je boek naar een uitgever stuurt en deze gaat er iets mee doen, dan hebben zij de kennis en ervaring (en juridische adviseurs) die helpen om dit soort problemen te voorkomen. Als je zelf uit gaat geven: met alle respect maar dat zal toch niemand lezen behalve je directe familie en vrienden. Daar zal niemand zich dus (juridisch) over opwinden. Je zou het echter op safe kunnen spelen en juridisch advies kunnen vragen voor je naar de copyshop van je keuze gaat. Wat je doelgroep betreft: ook dat is iets waar je waarschijnlijk gedege feedback van een redacteur voor nodig hebt. Ik snap heel goed dat je meerdere dingen wilt vertellen aan meerdere groepen. De kans is echter klein dat zowel ouders als kinderen tegelijk in dezelfde doelgroep vallen.