Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Negen maanden na debuutroman, een debuuttopic

6 april 2018 - 23:45

Hallo, ik ben Pim, een 23-jarige Utregse importbrabander en nieuw op het forum. Eindelijk een plek om met anderen over schrijven te praten. Ik vind het interessant om te kijken hoe anderen de namen van personages bedenken, waar ze hun personages op baseren, waarom ze bepaalde locaties voor het verhaal kiezen en andere discussies over schrijven. Ook als anderen het totaal anders doen dan ik, juist dan, erg interessant.

Schrijven
Als klein kind maakte ik 'boekjes', waarbij ik dus simpele tekeningetjes maakte en er twee of drie zinnen bij schreef. Tijdens mijn tienerjaren ging ik verder met fanfiction (Pokemon, maar ook een keer als grap South Park), al ben ik daar inmiddels wel klaar mee. En inmiddels schrijf ik romans. De eerste,
Niet goed genoeg (***), gaf ik via Pumbo uit en is via de webwinkels (bol.com, AKO etc.) te koop. Daarnaast bestelde een boekhandel in Den Bosch het onlangs op verzoek van een klant en liggen er twee exemplaren in een Utregse boekenzaak waar ik het zelf heb aangeboden. In totaal heb ik er zo'n negentig verkocht, al tel ik er dan wel tien mee die ik zelf heb besteld en weggegeven. Ik hoop voor juli de honderd te halen.

Momenteel ben ik bezig met een tweede roman. Deze wordt hopelijk beter dan de eerste, ik heb mijn beginnersfouten gemaakt en heb een idee waar ik nóg meer van overtuigd ben. Ik ga dit keer uitgevers benaderen, al is zelf uitgeven via Pumbo ook prima als dat niet lukt. Over dit boek wil ik nog niet zo veel zeggen, dat komt nog wel.

Asperger
Ik heb zelf asperger, iets dat mijn hoofdpersonages in mijn eerste roman en mijn work-in-progress tweede roman ook hebben. Ik merk dat vrijwel alle autistische personages geen mensen van vlees en bloed zijn, maar een verzameling stereotypen. The Curious Incident van Mark Haddon, The Rosie Project/Effect van Graeme Simsion... Tenenkrommend. En dan vindt de halve wereld het inspirerend en accuraat. Omdat ik alle stereotypen wel een paar keer naar mijn hoofd geslingerd kreeg en weet hoe het écht is, doe ik dit anders. Die personages worden als vrijwel emotieloos neergezet, terwijl ik over-emotioneel ben. En geen enkele moeite met empathie en het begrijpen en verwoorden van gevoelens heb. Gelukkig maar, want die emoties zijn in een roman van cruciaal belang.

Ik ben zeker niet de meest getalenteerde schrijver ooit. De nieuwe Harry Mulisch of Arthur Japin word ik niet, ik ben realistisch. Wél ben ik een extreem harde werker. Ik weet wat tegenslag is. Om te bereiken wat iemand anders zonder label bereikt, moet ik honderd keer zo hard werken, en zelfs dan ben ik volledig afhankelijk van pech en geluk, en in hoeverre anderen mij een kans willen geven. Maar alle pech in mijn leven heeft me zowel veel slechts als goeds gebracht. Het minpunt is PTSS, het pluspunt is mijn mentaliteit. Ik ben absoluut geen optimist, toch ben ik geen opgever. Ook al verwacht ik vaak het ergste, ik blijf hard werken en dingen proberen.

Lezer
Als schrijver lees ik natuurlijk ook. Als jonge tiener vooral Jan Terlouw en Thea Beckmann. Daarna vooral voor de literatuurlijst voor Nederlands, waarvoor ik boeken van onder andere Bernlef, Harry Mulisch, Jan Wolkers en Tommy Wieringa leerde waarderen. Daarna ben ik door studiedrukte een vakantielezer geworden, al ben ik de laatste twee jaar weer meer gaan lezen. Vooral boeken van Marcel van Roosmalen, Jerry Goossens, Ronald Giphart en Herman Brusselmans, dat soort werk. Maar ook historische romans, bijvoorbeeld Een schitterend gebrek van Arthur Japin. Ik ben een echte papierpurist, e-readers en e-books vind ik echt helemaal niks.

Met thrillers, veel huidige bestsellers, fantasy, biografieën, gedichten en korte verhalen heb ik weinig. Ik kijk er niet op neer, en respecteer het absoluut, maar mijn interesse heeft het gewoon niet. Qua romans juist een vrij brede smaak.

Vandaag ben ik begonnen in Vreeland van Jerry Goossens. Vorige week las ik De lokroep van de mossel uit, van dezelfde auteur. Zoek maar eens op Google naar oude recensies van Trouw en NRC over dat boek...

Buiten het schrijverschap
In mijn leven buiten het schrijverschap ben ik ook bezig met schrijven. Ik studeer journalistiek in Tilburg en doe af en toe wat voor De Gelderlander (***), en liep ondanks stage bij AD/Rotterdams Dagblad. Verder was ik voor de Eindhovense nieuwssite Eindhoven Dichtbij anderhalf jaar columnist, tot de site uit de lucht werd gehaald.

Volgens een vriendin ben ik een 'taalnazi'. Op verzoek verbeter ik haar geschreven werk om haar taalfouten eruit te halen. Door haar dyslexie maakt ze fouten waar ze niets aan kan doen, maar waar ze wél op beoordeeld kan worden. Daarom verbeter ik die voor haar, zodat men naar de inhoud van haar werk kijkt en niet naar haar taalfouten. Je kunt zeggen dat ik ervaring heb als haar persoonlijke eindredacteur.

Mijn hobby's en interesses... Lezen, tekenen, nieuwsjunk zijn, radicaal feminisme, socialisme, pacifisme, politiek (zo links mogelijk graag), door Utrecht wandelen en mijn studenten-ov optimaal benutten, voetbal kijken (vooral FC Utreg), (voornamelijk oude) rockmuziek luisteren, en laten we het schrijven niet vergeten.

Excuses voor deze wall of text...

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2018 - 19:30
Welkom Utrechter/Pim, ik heb je 'wall of text' met plezier gelezen. Ik wens je succes met het vloeren van stereotypes. Heel veel schrijfplezier! :)

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2018 - 21:58
Welkom Utrechter/Pim, ik heb je 'wall of text' met plezier gelezen. Ik wens je succes met het vloeren van stereotypes. Heel veel schrijfplezier! :)
Bedankt! Mensen denken gelijk aan empathieloze, seksloze mannen, extremen, wiskundigen, ICT'ers, treinfreaks en andere stereotypen, omdat dat de enigen zijn die de media halen. Kranten en tv-programma's bevestigen helaas graag de clichés. In mijn eerste en huidige/tweede boek heb ik vrouwelijke hoofdpersonen die alfa's zijn en niks met treinen of computers hebben. Totaal niet in het cliché passend, maar ze bestaan. Ik ken ze persoonlijk. Ik heb liever een vrouwelijk dan een mannelijk hoofdpersonage. Maar goed, ik ben ook alleen met vrouwen bevriend. En veel mannen roepen dat ze vrouwen niet begrijpen, maar ik begrijp vrouwen stukken beter dan mannen. Om ervoor te zorgen dat ik als man geen grote steken laat vallen, zorg ik dat vrouwen het voor publicatie lezen. Mijn eerste roman is door drie vrouwen gelezen voor publicatie, zij vonden het goed. Met mijn tweede boek doe ik hetzelfde als mijn eerste versie af is. Kijk, uiteindelijk lezen mensen toch de boeken van niet-autistische schrijvers die stereotypen verspreiden. Ik ga geen bestseller schrijven. Ik ben realistisch. Maar als ik een paar mensen herkenning en troost kan bieden, doe ik het graag. Een lezeres herkende zich erg in mijn eerste roman en vond er troost in. Ze heeft het boek zelfs via Twitter nog aangeprezen, waardoor ik vier klanten uit Vlaanderen kreeg. Dáár doe ik het voor. Ik schrijf voor mijn plezier. En heb liever dat ik een kleine groep mensen blij kan maken, dan dat ik snel geld verdien. Al zou het heerlijk zijn als het allebei kan. ;)

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 april 2018 - 3:45
Hallo Utrechter Pim, welkom. We hebben een paar dingen gemeen, maar zeker niet alles. Zou ook saai zijn. Ik ben ook importbrabo in Utrecht geweest en ik heb (daarvoor) ook journalistiek gestudeerd in Tilburg. Waarom studeer je het eigenlijk niet in Utrecht, kon dat niet? (Bestaat de loting nog steeds?)

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
9 april 2018 - 14:24
Hoi Utrechter, welkom op Schrijven Online. We hebben je links in verband met de forumregels even drie sterretjes gegeven. Links naar werk en publicaties kun je kwijt in je Onderschrift, want je al gedaan hebt. Prima! Veel plezier op SO en veel succes met schrijven!

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 april 2018 - 15:51
Dag Utregter uit Brabant, ik heb je tekst met plezier gelezen. Als jouw boeken die stijl hebben, lezen ze heerlijk. Veel succes. :)

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 april 2018 - 22:38
Hoi Utrechter, welkom op Schrijven Online. We hebben je links in verband met de forumregels even drie sterretjes gegeven. Links naar werk en publicaties kun je kwijt in je Onderschrift, want je al gedaan hebt. Prima! Veel plezier op SO en veel succes met schrijven!
Bedankt, excuses. Ik had de regels gelezen maar vergat het even.
Dag Utregter uit Brabant, ik heb je tekst met plezier gelezen. Als jouw boeken die stijl hebben, lezen ze heerlijk. Veel succes. :)
Dank je! Maar technisch gezien is het andersom. (Import)brabander uit Utrecht. Er stroomt Utregs bloed door mijn aderen en geen Brabants, dus uit Utrecht. :P Maar ik zal binnenkort eens een stukje uit mijn huidige/tweede boek plaatsen. Kijken of je het wat vindt. ;)

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 april 2018 - 20:46
OK, dus geen echte Brabander? Nou ja, ik vergeef het je. :p
Nee, import. Geen druppel Brabants bloed, ik ben een Utrechter. Sorry!

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 april 2018 - 13:41
Ook al niet? Jeetje zeg ... 'Ben jij Alphenaar?' 'Nee, ik woon in Alphen, ik ben een geboren en getogen Limburgse.' Net zoiets dus, een zwerfkat in mijn geval. :D En nu weer :ontopic:

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 april 2018 - 22:08
"Mensen denken gelijk aan empathieloze, seksloze mannen, extremen, wiskundigen, ICT'ers, treinfreaks en andere stereotypen, omdat dat de enigen zijn die de media halen. Kranten en tv-programma's bevestigen helaas graag de clichés." Ik begrijp wat je wilt zeggen Pim, maar doe jij hier niet hetzelfde? Veel mensen, en veel media, zijn genuanceerder, geïnteresseerder en verdienen het net zo min als jij om gegeneraliseerd te worden. Dat gezegd hebbende, Ik heb een berg respect voor je, alleen al omdat je een roman geschreven hebt. Welkom hier, ik hoop graag binnenkort iets van je te lezen.

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 april 2018 - 17:33
"Mensen denken gelijk aan empathieloze, seksloze mannen, extremen, wiskundigen, ICT'ers, treinfreaks en andere stereotypen, omdat dat de enigen zijn die de media halen. Kranten en tv-programma's bevestigen helaas graag de clichés." Ik begrijp wat je wilt zeggen Pim, maar doe jij hier niet hetzelfde? Veel mensen, en veel media, zijn genuanceerder, geïnteresseerder en verdienen het net zo min als jij om gegeneraliseerd te worden. Dat gezegd hebbende, Ik heb een berg respect voor je, alleen al omdat je een roman geschreven hebt. Welkom hier, ik hoop graag binnenkort iets van je te lezen.
Nou, ik benoem de clichés die je in de media terugziet. Ik ben niet de enige die hier kritiek op levert. Vele lotgenoten doen dit, kijk maar eens rond op Twitter. Alleen, niemand neemt hen serieus. Ouders en 'deskundigen' komen in de media aan het woord, wij nooit. Behalve als we een stereotype bevestigen. Ja, dit is gechargeerd, maar in grote lijnen wél waar. Natuurlijk heb je positieve uitzonderingen. Maar de meerderheid van de berichtgeving is erg stereotiep. Juist omdat ik zelf ook journalist ben, ken ik het wereldje en zie wat er gebeurt. Het moet binnen het bekende frame passen, de archetypen (treinspotters, empathielozen, ICT'ers enzovoort). Dat vinden lezers en kijkers herkenbaar, omdat ze vaker met dergelijke berichtgeving te maken krijgen. Alleen, daarmee krijgt een grote groep mensen met autisme nooit representatie. En moeten mensen als ik constant tegen stereotypen opboksen. Bij daten. Bij sollicitaties. Een onmogelijke taak, want je wordt niet serieus genomen. Dank je voor het respect. Als mijn work-in-progress roman wat verder is, plaats ik hier misschien een stukje. Maar daar wacht ik liever nog even mee.