Lid sinds

8 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#172 Het huis tussen de bomen

In de zomer was het druk, met vele fietsers die het vlakke landschap doorkruisten op weg naar het strand, met zijn verkoelende wind en aangename zee. De stemming was uitgelaten, enthousiast over het vooruitzicht van een zonnige dag op een overvol strand. Niemand wierp een blik op het huis. De bomen eromheen onttrokken het huis ook bijna aan het zicht. Alsof ze het wilden beschermen tegen de invloeden van buitenaf. Of misschien was het andersom, probeerden ze de geheimen van het huis te beschermen. De enige buren waren voor altijd stil, zij zouden niets onthullen. De bomen zorgden ervoor dat zonlicht weinig kans had om de kamers te verlichten. De jongen hield ervan om in de schaduw van de bomen naar buiten te kijken. Naar de stroom mensen, of rechtdoor richting duin, waar het pad leek te bewegen als het heel warm was. Maar dat was niets vergeleken met de achtertuin. De oude ronde boei die in de tuin lag, alsof de zee daar ter plekke was drooggelegd en de eenzame boei was achtergebleven, was geweldig speelmateriaal voor zijn fantasierijke geest. De vele geheimzinnige openingen in de struiken, die hem leken te wenken. Vaak waren haar ogen vanuit de serre op hem gericht, scherp als van een roofvogel, niet passend bij de rimpelige omlijsting. Iedereen zei dat hij haar lieveling was, maar de jongen vroeg zich dan altijd af hoe ze deed tegen mensen die de geweldige eer niet ten beurt vielen. Meestal trok hij zich weinig aan van de priemende blik. Zijn lievelingsplek lonkte, de jongen ging vaak op de rand van de put zitten en staarde naar de weidsheid van de polders achter het huis. Met de zwart witte reuzen die af en toe loeiden. Zijn neus ving zo nu en dan de geur van de grote vlaaien, die hij enthousiast opsnoof. Het huis oogde als één groot mysterie, zowel door de geheimzinnige tuin, als door de hoge plafonds en lange gangen binnen, met de donkere, vochtige kelder compleet met krakende trap en spinnenwebben in de hoeken. Tegelijkertijd was het huis voor de jongen een open boek. Geen hoekje, lange gang of geheimzinnige deurtjes bleven onontdekt door hem. Uren kon hij dwalen, zich een weg banend door de bedompte geur van ouderdom. Hij was er jaren niet geweest door zijn studie, maar soms als in de zomer de zoete geur van meidoorns de lucht vulden, brachten zijn gedachten hem terug naar het grote huis tussen de bomen. De oproep van de notaris verbaasde hem niet, maar de strekking van zijn relaas wel. Dagenlang zou dit bericht hem verstoren bij zijn dagelijkse beslommeringen. Maar zijn hart had hem allang laten weten dat de keus helemaal niet zo moeilijk was. Het huis riep hem. En als hij goed luisterde, klonk haar dwingende stem er doorheen.

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
In een woord PRACHTIG. De beschrijving van het huis met alles er rondom en er in. Ik heb genoten van dit bijzondere verhaal. Een hele mooie invulling van de opdracht :thumbsup:

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mooi hoor. Ik houd van je schrijfstijl en ik ben zelf ook een beetje verliefd geworden op dat huis :-)

Lid sinds

8 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank marceline en anigoth! Ik ben ook verliefd op het huis. Het stond zelfs te koop. Ik hoopte op de loterij. Maar helaas. Wie weet ooit..

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Marieke, ... wat een prachtig mysterieus verhaal, je brengt me daarmee in een droomtoestand. Die priemende blik bracht me even in de war: is dat zijn wel zeer oude oma, is het een roofvogel of is het het huis zelf. Ik denk het laatste. Heerlijk om te lezen, ook het duinpad dat leek te bewegen wanneer het warm weer was, hweel mooi gevonden. Met plezier gelezen.

Lid sinds

7 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Prachtige beschrijving van een geweldig huis, genoten! Een ding, maar dat kan aan mij liggen, je verheugen op een overvol strand? Overvol mag van mij weg maar nogmaals dat kan persoonlijk zijn :D

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Marieke, Een gevoelig geschreven verhaal over de relatie tussen een jongen en een oud huis. Mooi. Klein zeurtje: de figuur van de Oma komt wel heel vreemd het verhaal binnengevallen. Waarom haar gewoon niet benoemen? Als lezer raak je in de war en uit het verhaal gezwiept. En dat is spijtig nadat je er eerst ingezogen bent. Een witregel of nieuwe alinea is misschien ook al voldoende. :o