Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#171- Of ik katholiek ben..

30 november 2017 - 16:45
'Nou, dat is een tijd terug,' hoor ik achter mij zeggen. 'Ik dacht laatst al, hoe zou het nou met haar zijn en kijk..' 'Hallo,' zeg ik. 'Weet je, wat ik van jou nou altijd wilde weten, ben jij nou katholiek, ben je dat? Ik dacht er laatst aan want je gaf wel les op die katholieke school toch, doe je dat nog?' 'Nee, ik ben..' 'Weet je dat Saskia al drie kinderen heeft en haar man, die heeft een top baan, ja joh, ze zit bij de televisie, ken je dat programma op SBS6..' 'Ik kijk nooit SBS6,' zeg ik snel tussen haar door. 'Trouwens,.' 'Moet je kijken hoor, zij doet daar aan mee, ze is echt beroemd. Weet je dat mijn man een beroerte heeft gehad, die kan echt niets meer. Jij bent niet meer met je man toch, je woont toch niet meer op die hoek?' 'Nee, maar ik moet gaan, afspraak bij de de tan..' Ik kijk op mijn pols zonder horloge. 'Ik zag hem laatst met een ander dus ik zeg tegen mijn man, nou die zijn ook al niet meer bij elkaar, wij nog wel, maar ja, ik heb niets meer aan hem. Wel jammer hoor, hij zegt ook niets meer terug. Paul, mijn zoon, die ken je toch wel? Die had je niet in je klas maar Paul is nu adviseur, altijd goed in zijn praatje hè, net als zijn moeder!' Ze lacht verschrikkelijk hard. 'Ik moet..' 'Die vrouw van Paul is Anke, je weet wel uit die andere klas, ze zijn zo leuk samen, maar hé, hoor nou, ben je nou katholiek of niet? Nu weet ik weet het nog niet.' Ik steek mijn hand op en ren weg.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
30 november 2017 - 22:36
Hoi Maddy, geweldige dialoog, je weet de irritatie bij de HP goed over te brengen. Trouwens, nog knap hoe lang HP het volhoudt. Mooie zin die boekdelen spreekt; 'Ik kijk op mijn pols zonder horloge.'.

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
30 november 2017 - 22:54
Ach, wat een klets en dan toch ook nog tragiek. Wegrennen is een bevrijding van het eenrichtingsverkeer, ga ik ook eens proberen :D

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
1 december 2017 - 8:26
Dank je Ton en I-kat. Ik ben zelf niet zo tevreden over de dialoog, ik twijfel er over het gesprek te herschrijven. Een dialoog vindt plaats tussen twee mensen en dit is meer een monoloog.

Lid sinds

8 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
1 december 2017 - 9:30
Heel goed dialoog. Een herkenbaar personage, iemand die wel vragen stelt maar niet eens de tijd neemt om te luisteren. De HP komt er met geen spelt tussen en besluit te rennen. Het leeft in je tekst, ik vond het leuk om te lezen.

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
1 december 2017 - 10:08
Natuurlijke en zo herkenbare ‘dialoog’. Je voelt tijdens het lezen gewoon de neiging om zelf te willen vluchten. Heel graag gelezen.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
1 december 2017 - 12:14
Dag Maddbrug, Ja, dat kennen we allemaal, tegenover een waterval staan en niet aan het woord komen. Er is wel degelijk een dialoog in jouw tekst aanwezig, volgens mij. Ik durfde niet weglopen in zulke gevallen en moest dus de gevolgen dragen, geïrriteerd tot en met. Tegenwoordig ben ik op zo'n momenten lekker extra doof en wijs de persoon op m'n oren met een heel ongelukkig gezicht. Dat helpt enorm en is dus één van de voordelen van het hardhorend worden. Was het niet Johan Cruyff die citeerde dat aan alle voordeel nadeel plakt en andersom? :o .

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
1 december 2017 - 23:39
Ik vind het ook heel geslaagd. Mooie situatie. Ik zie het voor mij en moest er ook om lachen.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
2 december 2017 - 15:19
Maddbrug, Ik vind het een prima dialoog - hetgeen niet gezegd wordt (door de ik) is er onderdeel van. alleen deze:
'Ik kijk nooit SBS6,' dender ik tussen haar door.
de ik 'dendert' niet naar mijn smaak.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
2 december 2017 - 18:09
Ook al zegt de HP niet veel er is wel degelijk een dialoog. Als lezer begrijp ik precies wat ze te zeggen heeft. Haar non- verbale reactie zegt genoeg. ;) Lekker herkenbaar dit. :thumbsup:

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
4 december 2017 - 12:31
Dag Maddbrug, Sterke dialoog, juist ook door wat er niet wordt gezegd. De ingehouden spanning is voelbaar. Ik ben het met de opmerking van janpmeijers eens dat “dender ik tussen haar door” weg kan. In deze dialoog dendert en maar 1 persoon. :-) Je maakt het gebrek aan aandacht duidelijk zonder toevoegingen: alles blijkt uit wat er gezegd wordt. De slotzin is briljant: “Hee, hoor nou, ben je nou katholiek of niet. Nu weet ik het nog niet.” Ik zou de dialoog niet herschrijven als ik jou was. Prima zo. Nel Goudriaan

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
4 december 2017 - 14:58
Mijbogert, dank je. Nancy, denk idd dat iedereen zoiets weleens meemaakt. Blavatski, ik moest wel even glimlachen om dat doof zijn. En ook om de laatste regel. Janp, als altijd een goede tip, dank je. Ik verbeter het. May, zeker herkenbaar. Dank jullie allen voor de fijne feedback.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
4 december 2017 - 15:02
Nel, ik verander dender, klopt en mee eens. Ik keek nog even in Leonardo"s boek over de dialoog, toen twijfelde ik. Moet in een dialoog een vraag- en antwoordzin gelijk zijn, of niet, vroeg ik mij af. Een dialoog kan ook non verbaal zijn. Het was een fijne opdracht Nel, dankjewel.

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
4 december 2017 - 22:33
Goede herkenbare dialoog / monoloog. Ik denk zelf dat je misschien de wisselwerking in het begin 'hé,' zeg ik, wel weg kan laten. Dit is er eentje die zelf geen adempauze neemt voor een groet. Wel vond ik de overgang naar haar eerste vraag en Saskia erg groot. De rest vloeit door, zoals het ook in haar hoofd zal racen, maar nu had ik zoiets 'en waar komt Saskia ineens vandaan?' Dat kan al door 'Saskia wel hè, en die heeft nu dus al drie kinderen etc etc.'

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 december 2017 - 15:47
Willemina, dank je, ik had die zin veranderd..dus slordig. Annette, die eerste hé vervang ik of laat ik weg, ga even t hardop lezen. Saskia komt plotseling maar voor haar niet. Haat kinderen zijn de beste van de wereld, vind zij, en zo gaat het meestal als ik haar niet kan ontwijken. Dankjewel voor je fijne reactie, Annette.

Lid sinds

6 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
6 december 2017 - 19:58
Haha, heerlijk irritant. Of ik katholiek ben..... bij die zin ging ik al recht zitten. En de eindconclusie, zeker na deze dialoog is: wat doet het ertoe? Ik heb ervan genoten!