Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

# 137 - Freewriting

Wekelijkse schrijfopdracht # 137 – Freewriting Pak een keukenwekker en zet 'm op vijf minuten: daar gaan we dan … Vol plezier heb ik me in het diepe gegooid om mee te doen met de wekelijkse schrijfopdrachten. De een ging me beter af dan de ander. Maarr… nu deze, ik word geterroriseerd door zo’n allemachtig vervelend karikatuurtje van een meneer IC die maar kletst en kletst en me helemaal van de sokken praat. Dit moet niet gebeuren, want dan ben ik mezelf niet en komt er van een verhaaltje niets terecht. Hou alsjeblieft je mond en laat mij m’n gang nu maar gaan. Door al dat geklets van jou ben ik nu ook nog eens mijn inspiratie kwijt. Heb je nu je zin? Wij moeten zien vriendjes te worden, luister ook eens naar mij en wijs steeds niet alles zo af. Zo komen we niet verder. Ik zoek Roy Eldridge maar op, heb je dan je zin – dan kunnen we alle twee tot rust komen; de inspiratie komt dan wel. -,-,-,-,-,- PS - De wekker heb ik grotendeels vergeten. Heb me ook niet goed aan DE opdracht gehouden want ik heb wel hier en daar wat verbeterd. Kan niet iets zo maar weg sturen...; dat is niet meneer IC maar dat ben ik zelf. Dat betekent niet dat het foutloos is geschreven en getikt.

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Riny, een echte freewrite. Ik stoei alleen met meneer IC, wie dat is ontgaat mij (zie ik nu echt iets over het hoofd). De afkorting doet me alleen aan een ziekenhuis denken. Waar schiet mijn slimheid tekort? Leuk om te lezen vanuit jouw eigen werk, Groet Connie

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je hebt je ingezet en het gedaan, er staat een stukje freewriting, maar ook IC , intensive care wat bedoel je?

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Op mij komt het over dat je in gesprek bent met je verhalen stem. Wellicht de hoofdpersoon van een nieuw verhaal? Ik herken die tweestrijd wel als je innerlijke stem een andere kant op wil. De discussies voorkomen wel dat het voorspelbaar wordt. :thumbsup:

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Riny, Heel knap en interessant stukje over freewriting! :thumbsup: Maar ook product van freewrtiting. Ja toch? Ik denk dat de verklaring in je naschift staat; meneer IC (wat IC ook mogen betekenen) ben jij zelf. Daarmee lees ik jouw bijdrage als een gesprek - of moet ik zeggen; gevecht? - met jezelf, dat plaatsvindt tijdens het schrijven. Je wilt iets neerzetten, maar hebt dan zelf weer commentaar, waardoor je niet echt veel verder komt. Bij freewriting snoer je hem (meneer IC, ofwel dat irritante commentaarstemmetje in je hoofd) de mond en zie... er komt een verhaal uit je pen / toetsenbord. Met vriendelijke groet, Ton Badhemd

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Connie, ... dank je wel voor je reactie. IC staat voor Innerlijke Criticus. Het is dat stemmetje dat met je meedenkt en het je behoorlijk lastig kan maken. Het heeft gelukkig niets met ziekenhuizen te maken.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Maddbrug, ... zie mijn antwoord aan Connie. Ik vind het moeilijk om zomaar een verhaaltje te bedenken. Die schrijfoefeningen zijn dus erg fijn. Aanvankelijk dacht ik ook bij deze oefening: sla maar een keertje over. Dat wilde ik beslist niet, dacht aan Dos en hup daar kwam mijn Freewriting. Dank voor je reactie.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Marietje, Ja, het is je eigen innerlijke stem die zich overal mee wil bemoeien. Dat kan soms verlammend werken, maar... je ook vechtlust bezorgen. Dank voor je reactie.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo Ton, IC betekent Innerlijke Criticus. Je hebt het helemaal bij het juiste eind. Dank voor je duidelijke uitleg. Er zijn nu zelfs twee stemmen stil... :)

Lid sinds

7 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Riny, Ik vind het een erg leuk stukje freewriting, dit gesprek met jezelf. Met veel plezier gelezen. Ik zat wel even vast met IC en was blij met je uitleg. Misschien een idee om in je verhaal IC de eerste keer uit te schrijven?

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Marceline, Dankjewel voor je reactie. Wij - meneer IC en ik - lagen daar wel over in de clinch. Uiteindelijk heb ik maar besloten het zo te laten staan. Waarschijnlijk om wat afstand van hem te nemen; bedenk ik me nu.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
@Riny, dus jij en meneertje IC zijn niet meer een. Goed zo. Free writing is m.i. met name bedoeld om je te laten gaan zonder dat irritante mannetje. Ik voel je enthousiasme te willen schrijven.

Lid sinds

8 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Misschien wil jouw meneer IC wel een tijdje op vakantie met mijn mevrouw IC. Ze heeft een vrij irritante stem en is er aanwezig, ik denk dat meneer IC dol op haar is. Kunnen we daarna allebei een tijdje onbegrensd schrijven. Leuk stukje, Riny.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Mili, Fijn dat je dat enthousiasme voelde. Het werd voor mij een verrassende schrijfopdracht. Op naar de volgende.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Goed idee, Annemieke, laat die twee het elkaar maar gezellig maken. Fijn dat je het een leuk stukje vond.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Riny, voor een keer kom je ermee weg, de freewrite-oefening invullen door een gevecht aan te gaan met je innerlijke criticus en daarover te verhalen. Bij een tweede en volgende oefening moet je toch met een andere aanpak komen. Ik meen dat Odile de oefening nog niet zo heel lang geleden ook heeft gegeven. Toen schreef ik dat de oefening voor mij voor geen meter werkt. Ik heb inmiddels ontdekt hoe ze voor mij wel tot resultaat kan leiden. Misschien hebt je er zelf ook wat aan. Als ik de oefening begin, probeer ik niet te denken aan een compleet verhaal, dat is te complex. Veel makkelijker is het om je bij het begin van de oefening te concentreren op één enkele zin. Een zin die de potentie in zich draagt om er de volgende paar minuten op verder te borduren. Als je die eenmaal gevonden hebt, laat je dan vooral niet dwars zitten door meneer IC; schrijf vrijuit. Een paar zinnen als voorbeeld: Ik moet hoognodig naar de tandarts. Die scheuren in het huis zijn echt niet normaal. “Mam, kun je van moedermelk ook kaas maken?” Mijn buurman is niet goed wijs. Wat hij nu weer geflikt heeft… Dergelijke zinnen doen een verhaaltje bijna vanzelf schrijven. Wat het resultaat wordt, kan heel verrassend zijn. Succes ermee. PS. Bovenstaande voorbeeldzinnen werken voor jou misschien niet. Ze komen uit mijn koker. Bedenk ze zelf.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja, Dos, ... ik kwam ermee weg, en hoe...! Ik voelde me steeds vrijer worden. Je innerlijke criticus zal altijd aanwezig zijn, maar dan in de vorm van je geweten. Maar deze dikke meneer IC , die verdraaide lastpak, heb ik nu even goed te pakken gehad en daar ben ik blij om. Met deze oefeningen ben ik bij # 129 - dystopie begonnen, deze #137 was voor mij de eerste Freewriting. Je gaf een paar mooie voorbeeldzinnen; ik begrijp wat je hiermee bedoelt. Dos, heel hartelijk dank voor deze geweldige #16 van jou.