Lid sinds

7 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

ISBN zelf aanvragen of POD uitgever

Beste Forumleden, Op dit moment ben ik bezig een boek uit te geven in eigen beheer. Ik wil voor mijn boek een ISBN aanvragen. Nu heb ik twee opties. Ik kan het ISBN zelf aanvragen via isbn.nl. Dit kost mij 70 euro (60 euro voor het inschrijven als uitgever en 10 euro voor het aanmelden van het boek). Ik kan het ISBN ook laten aanvragen door de POD uitgever waar ik mijn boek laat drukken. Dit is een stuk goedkoper (gemiddeld 12,50 euro). Mijn vraag is nu wat de consequenties voor mij als auteur zijn wanneer ik de POD uitgever mijn ISBN laat aanvragen. Ben ik daardoor niet langer meer de eigenaar van het boek? Met andere woorden: welke zeggenschap over het boek verlies ik wanneer ik het ISBN niet zelf aanvraag? Alvast bedankt voor het antwoord. Vriendelijke groet, Martin Buunk

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi, Ik geef mijn boeken uit via Brave New Books, waar ik voor 12.75 euro een ISBN kan aanvragen. Je blijft gewoon eigenaar van je boek. Ik heb alles zelf in de hand, zij zorgen eigenlijk gewoon alleen voor de distributie van het boek. Wil ik het boek niet langer verkopen, haal ik het gewoon uit publicatie. Mijn eerste kortverhaal is via een POD uitgegeven en daar heb je echt een contract, waaraan je je moet houden. Zij hebben medezeggenschap over de cover en over wanneer het boek in publicatie gaat. Je kan je contract opzeggen, maar dat pas na 2 jaar. Er is dus nog een verschil tussen een POD en een distributieplatform.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Martin, Een ISBN is niet meer dan een herkenningsnummer dat een boek krijgt. Dit wordt dan gebruikt door boekhandels en bibliotheken om het boek op te vragen e.d. Dus in principe zal jouw copyright niet veranderen als een POD uitgeverij een ISBN aanvraagt. Maar wat Els zegt, het hangt af van het contract dat je met de POD uitgeverij hebt, of je het copyright blijft behouden. Dit verschilt per POD uitgeverij, dus lees goed de kleine lettertjes. @Els Toen jij je eerste boek via Boekscout uitgaf heb je toch wel je copyright gehouden? Succes! Maria

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Een contract bij een POD is zoals een contract bij een reguliere uitgeverij. Je behoudt het auteursrecht, alleen hebben zij het uitgeefrecht voor 2 jaar. Ik heb mijn contract in maart 2015 getekend en kan dus in januari 2017 opzeggen (opzegperiode van 3 maanden) en dan is het verhaal weer volledig alleen van mij, zowel auteursrecht als uitgeefrecht. Daar zit het grootste verschil tussen uitgeven in eigen beheer of uitgeven via POD. Volgens mij heb je bij een POD altijd een contract waar je niet onderuit kan, tenzij je het opzegt na x-aantal jaar.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Een contract bij een POD is zoals een contract bij een reguliere uitgeverij. Je behoudt het auteursrecht, alleen hebben zij het uitgeefrecht voor 2 jaar.
In zijn algemeenheid kun je dit niet zo zeggen. Alles hangt af van wat er in het - door beide partijen ondertekende - contract staat.
Mijn vraag is nu wat de consequenties voor mij als auteur zijn wanneer ik de POD uitgever mijn ISBN laat aanvragen. Ben ik daardoor niet langer meer de eigenaar van het boek? Met andere woorden: welke zeggenschap over het boek verlies ik wanneer ik het ISBN niet zelf aanvraag?
Een ISBN is een nummer dat aan een boektitel gekoppeld wordt, zodat het boek vindbaar is. Voor de rest hangt alles af van de afspraken die je maakt met de betreffende uitgeverij, of die nu POD doet of regulier is.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Elke pod heeft vraagt echt geen twee jaar op het uitgeefrecht. Neus maar eens.

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nee, ik heb mijn bericht wat ongelukkig geformuleerd, lees ik nu. In mijn geval is het 2 jaar. Dat had ik er duidelijk moeten bij zetten. (En zal ook blij zijn dat die 2 jaar om zijn ;) )

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Els corrigeert zichzelf al hierboven. Er is inderdaad verschil, met welke uitgeverij je in zee gaat. Ze hanteren veelal verschillende voorwaarden. Maar zelf een ISBN aanvragen hoeft niet altijd een probleem te zijn. Misschien zijn de kosten door te berekenen in de verkoopprijs. Pakweg 60 euro duurder uit, verdeeld over het aantal boeken dat je minimaal denkt te verkopen. En, het beste vraag je denk ik een bevestiging bij de betreffende uitgeverij, over jouw eigendomsrechten, als je het hen laat verzorgen.

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als je na de contracttermijn weer vrij bent om met je boek te doen wat je wilt, houdt dat dan ook in dit ook geldt als je een boek door een uitgeverij hebt laten drukken en verspreiden? Ter verduidelijking: Ik ben een boek aan het schrijven en twijfel heel erg of ik wel de tijd heb om zelf reclame te maken (e.d.) om mijn boek bekend te maken. In die zin zou ik het gehele productieproces en alle bijkomstigheden het liefst uit handen geven, maar tegelijkertijd levert dat natuurlijk heel weinig op. Kortom: Kun je een boekuitgave eerst zelf regelen (POD o.i.d.), en vervolgens na beëindiging van het POD-contract, het boek alsnog uit laten geven door een uitgeverij (en alle publiciteit e.d. door hen laten doen)? OF andersom, uiteraard.... Wordt dit ooit gedaan?