Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#124 MOT- op de pot, -TO op de po.

6 december 2016 - 14:49
#124 MOT- op de pot, -TO op de po. Ik houd niet van motto's en ook niet van doelen. Mijn enige doel, als de psycholoog mij tot een doel dwingt, is het einde van mijn leven, de dood. Ik schrijf vanwege de opdracht en zoek motto's op op internet. Er kruipt direct een vervelende rilling over mij, alsof ik op de pot zit en aangevallen word door een tegeltjeswijsheid, die van de muren mij met schuingeschreven letters het leven voorschrijft. Bij mijn oude buurvrouw plas ik niet graag omdat zij geborduurde motto's heeft hangen. In allerlei verfijnde kruissteekjes hangt aan de rechterkant aan de muur deze uitspraak, “Het leven is een feest maar je moet zelf de slingers ophangen”. 'Waar het opslaat weet ik niet hoor,' zegt ze vrolijk maar ze vindt het gezellig. Ik heb op mijn wc een bierviltje hangen waar handgeschreven opstaat “Niets is wat het lijkt.” Ik weet hoe boos ik was toen ik dat opschreef. Maar is dit een motto? Nee, voor mij een constatering na een discussie over het jodendom met een volslagen onbekende vrouw. Een andere vrouw waar ik mij eerder aan had voorgesteld mengde zich in de discussie en vloog agressief in woorden uit de bocht tegen mij. Ze leek mij zo aardig. En ik schreef dat 'niets is wat het lijkt' later op dat bierviltje. Ik heb net even gekeken op mijn wc en het hangt er nog steeds. 'Is een feest mooier als het langer duurt?' Deze regels heb ik ook eens opgeschreven. Ik vond ze mooi om over na te denken als ik wandel of fiets of zit met mijn sjaal om in het zonnetje buiten terwijl het vriest. Mijn moeder zei altijd 'Het is niet anders'. Gelukkig hing het niet op haar toilet terwijl zij wel van borduren hield. Zij heeft overigens wel haar doel bereikt zonder dat ze dat ooit aan een psycholoog vertelde.

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 december 2016 - 19:41
Dag Maddbrug, leuke, onderhoudende vertelling. Ik hou ook niet zo van motto's; ze kloppen niet, maar die van die slingers ophangen vind ik wel leuk. Ik ben bezig geweest vandaag met de kerstslingers, ach ja, toch wel gezellig die lichtjes. :o

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
6 december 2016 - 23:41
Een mooie column met een mening. Doet me denken aan een les psychologie, waarbij de docent zei dat onderzocht was in hoeverre mensen veranderlijk zijn, en in hoeverre we ervan houden dat iemand altijd hetzelfde is. De conclusie is dat een mens zeer veranderlijk is, en dat we het liefste willen dat mensen zeer stabiel zijn, vooral de mensen om ons heen. In werkelijkheid heb ik in mij allerlei tegenstellingen, en ik denk dat dit ook zo is bij bijvoorbeeld Harry Mulisch. Deze column nodigt mij uit tot verder denken, zoals je ziet. Zelf worstel ik met de premisse van een verhaal, meestal heb ik er meerdere die met elkaar botsen. Niets is wat het lijkt, tenzij je zeer vast ergens aan vasthoudt. Dat vaste, kan een dogma worden. Te veel meebewegen is ook niet zo goed. Zo wrijft een en ander steeds met elkaar. Kritisch zijn met meedenken, aanpassen met standvastigheid.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 december 2016 - 11:45
@Madd, een zeer onderhoudend stuk waarin van alles voorbijkomt in een stijl die ik vaak bij je lees: puur, levensecht. Het valt me op dat je met de dood begint en eindigt, mooi rond en ook droef.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 december 2016 - 20:39
Blavatski, onder het motto licht in de duisternis. Dank U. Mili, dat is je goed opgevallen, ik schreef dit in droeve toestand. Dank je voor de reactie. Odile, dank je voor de mooie, want dat is het, feedback en filosofische beschouwing en raad.