Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoe te focussen op een boek?

Hallo, Ik wil al heel lang een boek schrijven. Echter zit ik met het probleem dat ik mij nooit kan focussen op slechts 1 verhaal/stijl/boek. Ik heb dit ook met lezen. Als ik in een boek begonnen ben, wil ik eigenlijk al een ander boek lezen, maar verplicht ik mezelf om eerst het boek uit te lezen. Met schrijven heb ik dit ook. Elke keer denk ik 'o dat is leuk om over te schrijven', en dan begin ik weer opnieuw aan een nieuw verhaal. Inmiddels is het wel gereduceerd naar 4 compleet verschillende stijlen en genres, maar ik blijf tijdens het schrijfproces van boek naar boek springen waardoor ik nooit echt goed in een verhaal kom. Herkent iemand dit? Of heeft iemand tips?

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je bent dus al geblokkeerd voordat je aan een boek begint. Leg de lat wat lager: begin met het schrijven van een kort verhaal of een zkv. Misschien een idee?

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Heems,
Ik wil al heel lang een boek schrijven. Echter zit ik met het probleem dat ik mij nooit kan focussen op slechts 1 verhaal/stijl/boek.
Ik herken het niet, heb wel een tip. Denk na over het schrijven van een boek, over alles wat er in dat boek moet komen, net zo lang tot het niet meer een boek is, maar dat ene boek dat alleen door jou geschreven kan worden.

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik herken het ook niet, maar misschien heb ik nog een aanvullende tip voor je. Ikzelf heb er baat bij dat ik alles van het idee eerst uitwerk. Een uitlijning wordt het ook wel genoemd denk ik. Soms komen er dan nog meer ideeën bij, die niet passend zijn bij het verhaal. Als ik die dan opschrijf en dan letterlijk apart leg, kan ik me volledig richten op het verhaal waar ik oorspronkelijk aan bezig was. Misschien werkt dit ook wel voor jou?

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt allemaal. Ik denk gewoon dat ik erg weinig geduld heb. Ik heb zelfs geen geduld om alles vast te leggen zoals scenes en karakterprofielen. Ik begin altijd maar lukraak te schrijven. Daarnaast schrijf ik ook altijd met het idee in mijn achterhoofd: hier ga ik nooit 150 pagina's mee redden en probeer dan stukken langer te maken dan nodig. Ik leg de lat misschien iets te hoog voor mijzelf :)

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ken je probleem deels. Krijg vaak nieuwe ideeen voor andere verhalen tijdens een schrijfproses. Toch focus ik mij op dat ene verhaal. Wat ik wel doe is het idee opschrijven in een schriftje zodat het uit mijn hoofd is. Dit werkt voor mij, het idee wordt zo even opzij gezet zodat ik met kan consentreren op het verhaal waar ik op dat moment mee bezig ben. Succes.

Lid sinds

6 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Hey :) Dat heb ik ook wel eens voor. Meestal schrijf ik de ideeen dan op op een apart document en ga ik daar misschien later mee verder. Ik zal de gedachten nooit weggooien, maar mij volledig focussen op een ander verhaal is niet juist. Probeer je bij dat ene verhaal te houden, denk later na over de andere spinsels. Gooi ze zeker niet weg, berg ze even op tot later en doe wat je nu doet :) Heav

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik herken dit probleem en heb er een keer een blog over gepost. In het kort: wees streng tegen jezelf! voor de volledige blog, klik op de link in mijn ondertekening en zoek op schrijffocus

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt. Strenger zijn is denk ik ook niet verkeerd. Ik heb mij voorgenomen om mij op slechts 2 schrijfsels te gaan richten. Beide hebben een compleet andere schrijfstijl. Vaak is het afhankelijk van hoe ik mij voel, aan welk verhaal ik verder ga/kan.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
O, ik herken dit zo! Ik schrijf ook altijd aan meerdere dingen tegelijk, en plannen maken doe ik alleen maar als iemand me dwingt. Dat komt omdat het hele verhaal al in mijn hoofd zit, alleen het opschrijven is zoveel werk. Het heeft jaren geduurd voor ik in staat was om iets af te maken. Vreselijk. Tegenwoordig werk ik voor nieuw dingen met een kookwekker. Kwartier schrijven, kwartier iets anders, en dan zo door tot ik minstens 800 tot 1000 woorden schrijf. Soms zit ik er dan ineens in en schiet het verhaal vooruit. Ik werk ook nog steeds niets vooraf op papier uit, maar noteer wel een grondgedachte (promesse zo je wilt) en ongeveer halverwege het boek verzin ik waar ik wil dat het eindigt. Dan noteer ik ook vaak belangrijke scènes en sleutelmomenten, zodat ik "van strandpaal naar strandpaal" kan schrijven en de kans dat het verhaal afkomt aanzienlijk vergroot. Of dit ook voor jou de juiste manier is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat je bewust op zoek moet gaan naar de manier die voor jou werkt, die past bij je karakter, bij de hoeveelheid tijd die je hebt, etc. etc. Dat kost tijd en moeite, maar al die tijd oefen en leer je, en dat is nooit weg.

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als ik aan een project werk en een idee voor een ander verhaal komt in me op (meestal voelt het alsof dat idee geweldig is en veel interessanter dan het huidige project, maar dat lijkt altijd alleen maar zo omdat het nieuw is) dan pak ik een los papiertje, noteer het idee zo volledig mogelijk, en leg het in een speciale klapper met andere ideeën. Zo is het uit mijn hoofd en weet ik dat ik het nog heb, als ik er later nog naar wil kijken. Dan ga ik verder werken aan het huidige project. Dat moet ik van mezelf eerst afmaken, voordat ik opnieuw naar dat idee mag kijken. Als ik dat uiteindelijk doe en het lijkt me nog steeds een even goed idee als eerst, dan ga ik het gebruiken voor het volgende project, eventueel gecombineerd met een ander idee uit de map.