Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Emoties versus non-verbale signalen

Ik ben op zoek naar een praktisch overzicht waarin per emotie een aantal non-verbale signalen zijn opgesomd (verlegenheid resulteert bijvoorbeeld in rood worden, wegkijken, enz...). Ik moet nu steeds zelf bedenken hoe iemand zou kunnen reageren bij een bepaalde emotie. Helaas sla ik daarbij af en toe de plank flink mis. Er is op Internet hier en daar wel iets te vinden (zoals de body language cheat sheet for writers), maar ik heb nog geen uitgebreide lijst gezien. Wie heeft er een goede link.

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Goed, ik ben zelf maar begonnen. Zo krijg ik tenslotte ook meer inzicht in de materie. Ik heb het volgende gedaan:
  • Stap 1: De 6 basis emoties inventariseren. Ik heb liefde als extra emotie toegevoegd, aangezien dit in verhalen nog wel eens voorkomt. Door combinaties van alle 7 basisemoties te nemen krijg je 29 groepen, de 7 hoofdgroepen en 22 subgroepen.
  • Stap 2: Aan iedere groep een emotie toekennen. De groep liefde-angst, liefde-boosheid en liefde-walging zegt me niet zoveel. Het krijgt meer betekenis door er het stempel jaloezie, haat en afkeer op te plakken. Ik maak trouwens geen verschil tussen emotie en gevoel. Per groep wordt ook nog eens onderscheid gemaakt tussen gematigde en sterke emoties (verrassend is, dat ik niet eens een goede emotie kan bedenken voor de combinatie angst-boosheid).
  • Stap 3: Per groep ken ik een aantal communicatie signalen toe: gezichtsuitdrukking, (hand) gebaren, lichaamshouding, stem (klank), fysiek voorkomen (geur, ...). Voor de basis emoties zijn er genoeg voorbeelden te vinden. De subtiele tussenvormen kosten wat meer tijd. Culturele verschillen laat ik buiten beschouwing, behalve misschien geslacht.
Ik hou me overigens nog steeds aanbevolen voor links.

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zelf zweer ik bij de eerder genoemde Emotion Thesaurus. Van dezelfde schrijvers zijn er ook de Positive en Negative trait Thesaurusses. Ook zeer interessant. Maria