Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 96 - Schrijverschap

26 mei 2016 - 9:44
Toen was er die kilte. Bij het plaatsen van de laatste zin van zijn manuscript voelde hij ze ook. Tot op het bot. En bij het eindpunt trilde zijn hand. Hij liet zijn pen vallen, slaakte een zucht en leunde achterover. Wachtte af. Hij slaagde er niet in zich te ontspannen. De genoegdoening bleef uit. Hij wriemelde met zijn achterwerk tegen de rugleuning van zijn stoel zodat hij meer rechtop kwam te zitten. Zijn zorgvuldig neergepende eindresultaat lag tussen zijn voorarmen op het gladde hout. Hij boog zijn fragiele bovenlichaam naar voren. Ogen werden nog donkerder bij het herlezen van de laatste alinea. Er was iets. Zijn magere hand klauwde zenuwachtig door zijn grijze haren terwijl hij staarde naar de tekst voor hem. Zijn ogen werden vochtig, maar hij bleef onverstoord kijken. Zinnen. Woorden. Letters. Zwarte inkt die uit de pen was gevloeid. Op sommige plaatsen wat uitgelopen en vervormd tot een vlek. Een miniatuur spinnenweb, waarvan de draden aan het uiteinde plots stopten. De letters begonnen te dansen en grijnsden hem uitdagend toe. Ze sprongen uitgelaten van het papier en trokken in één moeite de vorige lijnen met zich mee. “Nee. Nee…” Een schorre schreeuw terwijl hij krampachtig naar de letters greep. “Nee. Dat doen jullie niet.” Als zwarte regendruppels kletterden ze op zijn bureau. Hij herpakte zich en draaide zich woest om. Zelfs op zijn stoel hadden ze zich vastgezet. Ze joelden erbij, tot hij zijn handen tegen zijn oren drukte. Hij kon het niet meer aan. Zijn hart ging tekeer, de radeloosheid joeg door hem tot er iets knapte. Zijn ogen verstarden, even leeg als het blad voor hem. “Zot? Nee hoor. Gek, ja. De zoveelste auteur die gek werd van zijn eigen werk,” schudden mensen later meelijwekkend het hoofd. “Maar op die manier ging hij wel de geschiedenis in.”

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 mei 2016 - 12:48
De grootste nachtmerrie van de schrijver. Origineel verhaal, Marlie, met mooie beschrijvingen van de werkplek en de schrijver zelf.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 mei 2016 - 19:29
@Marlie, je tekst fascineerde me, ik voelde herkenning, radeloosheid, en je bouwt prachtig de spanning op. [Als zwarte regendruppels kletterden ze op zijn bureau.] Aangrijpend beeld. Top. [... terwijl hij staarde naar de tekst voor hem] Is' voor hem' niet evident c.q. te schrappen?

Tja

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
27 mei 2016 - 23:15
Heel goed weergegeven, Marlie. Wie doet er ook aan de wekelijks opdrachten mee? Alleen gekken.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 mei 2016 - 21:34
Marlie, Degelijk ouderwets griezelverhaal, beetje in de stijl van EA Poe (vind ik) 'Op sommige plaatsen wat uitgelopen en vervormd tot een plek.' Ipv plek misschien 'vlek' ?

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 mei 2016 - 14:32
Dank aan alleen voor de leuke reacties! Mili, 'voor hem' is idd evident, maar lijkt me hier wel te passen. Ik denk dat ik het laat staan. Janp, bij nader inzicht mss wel, men spreekt ook van een inktvlek, geen inktplek.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2016 - 12:53
Stijlvol beklemmende beschrijving van een angstaanjagend beeld dat hier tot leven kwam. Mooi!

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2016 - 18:34
Marlie, Schrijvers zijn sowieso een beetje gek, ze verzinnen de hele wereld bij elkaar ;) . Jezelf verliezen in je eigen tekst is wel een rasechte nachtmerrie. Mooi bedacht, die kletterende zwarte letters als regendruppels. Fraai stukje.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
31 mei 2016 - 8:18
Lijkt me vreselijk als mijn letters ervandoor gaan! Mooi verhaal. Ik ben blij dat zotheid jou hiertoe inspireert. Ik dacht eerst dat je Erasmus ging beschrijven nadat hij Lof der Zotheid geschreven had.

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 juni 2016 - 17:23
Nog eens bedankt voor de andere reacties! Het hoeft niet noodzakelijk Erasmus te zijn, elke kersverse of meer ervaren auteur maakt het wel mee... })