Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Overnieuw beginnen of toch maar doorgaan?

2 mei 2016 - 16:35
Hoi allemaal, Ik weet dat het misschien gek klinkt, maar ik wil heel graag doorschrijven aan mijn verhaal, maar elke keer als ik dan ga zitten, lukt het niet meer. Ik denk dat het komt doordat ik, denk ik, niet meer goed op een rijtje heb wat er nou gebeurt in mijn verhaal, en ik misschien mijn stijl van een paar pagina's geleden weer kinderachtig vind of minder spannend in ieder geval. Ik heb sommige delen van het verhaal al wel bedacht, maar de "rode lijn" eigenlijk nog niet.... Nu is mijn vraag, moet ik overnieuw beginnen en kijken hoe het dan loopt? Of toch maar gewoon verder schrijven? Alle tips zijn welkom! Groetjes!

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 mei 2016 - 20:17
Beste frietjefrut, Ik ken het. Wat mij betreft ga je door. Hoe? Iedereen doet het anders, dus ik kan alleen vertellen hoe ik daarmee omga. Ik heb voor mijzelf een soort van regel. Ik hoef niet precies te weten wat er in mijn verhaal gebeurt of gaat gebeuren. Het enige wat ik MOET weten, is het begin en het einde. Daarna ga ik heel veel los schrijven. Gewoon wat er bij mij opkomt. Als de eerste versie af is, laat ik het lezen. Ook zelf ga ik lezen. Zo zie ik wat er niet nodig is om tot het einde te komen. Probeer voor jezelf een einde te bedenken. Dit hoeft niet het einde te zijn wat je uiteindelijk gebruikt. Het begin heb je al. Wat ook handig is om te bedenken, zijn sleutelscènes. Delen van het verhaal waarin de hoofdpersoon, of zijn belangrijkste tegenstander een beslissing neemt. Dit is mijn methode, ik hoop dat je er wat mee kunt. Groetjes, I.v.E

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 mei 2016 - 21:20
Ik zou zelf NU beginnen met uit uitlijnen van je verhaal, totdat dat af is. Als je de hele rode lijn klaar hebt: gewoon schrijven. Ook al is het slecht, gewoon doorgaan. Het hoeft niet in één keer goed te zijn, later kun je het weer veranderen/aanpassen Veel succes! Gr. Mike

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
2 mei 2016 - 22:03
Aantekeningen maken goede en slechte ideeen opschrijven de dingen die je al hebt op een tijdlijn plaatsen. Zoek naar een begin en een eind en dan komt de rode draad vanzelf. Net als bij het afleiden van een formule moet je soms dingen veranderen om het te proberen om je zelf te verassen met een goed verhaal.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 mei 2016 - 1:34
Waarom zou je niet iets anders schrijven? Je kunt kiezen voor een kort verhaal, een gedicht, een schrijfoefening. In ieder geval iets, waarmee je weer even proeft aan het plezier van lekker doorschrijven. Wie weet, doe je ook nog inspiratie op voor dat verhaal waar het even niet mee lukt.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 mei 2016 - 8:35
Ik ben het Mirandala eens. Als ik vast zit met een verhaal en telkens blokkeer als ik wil schrijven, dan leg ik het gewoon aan de kant en ga ik even verder met een tussendoortje ;) Iets helemaal anders. En meestal krijg ik dan inspiratie om verder te gaan met mijn gewoon verhaal. Als je het een tijdje laat rusten, krijg je terug een frisse kijk. Het verhaal hoeft niet in 1 keer geschreven te worden. Voor mij werkt een rode draad dan weer niet. Ik denk aan een begin en hoe ik het verhaal ongeveer wil laten lopen, maar de kans dat het helemaal anders eindigt, is bij mij reëel. Maar dat is denk ik afhankelijk van het genre waar in je schrijft. Bij Fantasy is het denk ik veel belangrijker om een hele verhaallijn, met bijbehorende werelden te hebben uitgeschreven. Bij chicklit (wat ik schrijf) is het minder belangrijk, omdat het karakter door 1 bepaalde situatie helemaal kan veranderen.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
3 mei 2016 - 10:57
Als het je hindert dat je niet weet waar je naartoe gaat, maak dan een outline. Maar je mag je zeker niet laten hinderen door wat je al geschreven hebt. Maak notities van wat je wil veranderen bij het herschrijven, maar zorg eerst dat je het einde haalt voor je het begin herschrijft. Ik maak zelf boven elk hoofdstuk het volgende lijstje TODO * algemeen * scene X * scene Y * scene Z En telkens ik iets bedenk dat ik aan dat hoofdstuk wil veranderen schrijf ik het daar op de goeie plek. Bij "algemeen" kan dat iets zijn als "spanning trager opbouwen" of "personage C hernoemen naar D", bij een bepaalde scene kan dat zijn "A moet nog dit en dat zeggen" of "de ruzie tussen A en B moet heftiger" of "deze dialoog is slecht, helemaal herschrijven". Deze TODO-lijsten kunnen heel lang worden, want als ik aan hoofdstuk 10 werk bedenk ik typisch nog iets dat moet veranderen aan hoofdstuk 2 en zet ik dat daar in de lijst.

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
3 mei 2016 - 11:23
Ik ben het mer Krommenaas eens, maak een soort van 'to do' of 'ideeën' lijstje, schrijf daar alles op wat je te binnen schiet. Ga vooral inspiratie opdoen, en het wegleggen af en toe kan ook geen kwaad. Als je er geen zin in hebt, heeft het schrijven ook geen zin.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 mei 2016 - 11:49
Er zijn verschillende manieren van schrijven. Er is de lineaire manier: lijstjes maken, plot vooraf uitwerken, outline maken, enzovoorts. En er is de 'schrijven waar het verhaal je leidt'-manier. Niet plannen, thema boven plot, research tijdens het schrijven ter inspiratie. Wie op de tweede manier schrijft, heeft niets aan lijstjes. Plannen kan zelfs averechts werken voor iemand die gevoelsmatig schrijft. Iemand die goed werkt met lijstjes, kan weer blokkeren met freewheelend schrijven. De ene manier is trouwens niet beter dan de andere manier. Kijk wat voor jou het beste werkt, en vooral: pitch 'jouw' manier niet als dé oplossing voor iemand die op de andere manier schrijft.

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 mei 2016 - 12:04
Ik ben het met Mirandala eens. Er is geen vaste manier. Wat ik weet is dat het vaak niet werkt als je de manier van een ander kopieert. Ga opzoek naar je eigen schrijf-methode.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 mei 2016 - 12:08
Laat mij op Mirandala haar eerste manier werken, en ik krijg geen letter op papier. Tweede werkt dus inderdaad beter voor mij. Vriendin van me blokkeert dan weer met de tweede manier. Dus inderdaad gewoon aftasten

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
3 mei 2016 - 14:47
Hoi allemaal! Wat een leuke reacties zeg! Zoals veel van jullie aanraden heb ik een tijdlijn gemaakt, en ik ga een lijstje maken met alle losse ideeën die me binnenschieten. (tjonge jonge trouwens, zo'n tijdlijn maken geeft een heerlijke rust in mijn hoofd!) Dankjewel dus! Het herschrijven laat ik maar even achterwege denk ik. Eerst zorgen dat dit verhaal tot zijn einde komt! Lieve groetjes!

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 mei 2016 - 15:56
Inderdaad gewoon doorschrijven. Dan merk je op den duur ook beter welke schrijfstijl je het liefst hebt. En dan kan je het begin aanpassen ;) Succes ermee!

Lid sinds

9 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
3 mei 2016 - 23:27
Ik ben geen ervaren schrijver, maar ik heb wel ondervonden dat je verhaal moet 'groeien'. Het zaadje heb je geplant. Geef het soms wat water, maar vooral de tijd om te ontkiemen. Als het klaar is met groeien kun je gaan snoeien ;) Dat dus en de bovenstaande tips.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 mei 2016 - 0:44
Ik ben geen ervaren schrijver, maar ik heb wel ondervonden dat je verhaal moet 'groeien'. Het zaadje heb je geplant. Geef het soms wat water, maar vooral de tijd om te ontkiemen. Als het klaar is met groeien kun je gaan snoeien ;) Dat dus en de bovenstaande tips.
Klopt. En snoeien (schrappen en perfectioneren) is het meeste werk. Mijn favoriete deel van 'verhaal maken' :nod: Nog een tip: wie op gevoel schrijft en al schrijvend bedenkt, heeft vaak moeite met een roman rond krijgen. Zulke schrijvers schrijven het liefst korte verhalen of gedichten. Als er toch een roman uit 'moet', is het een idee om hoofdstukken afgerond te schrijven. Dus: hoofdstuk schrijven, schrappen, perfectioneren, daarna pas doorgaan met een volgend hoofdstuk.

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 mei 2016 - 15:35
Nog een tip: wie op gevoel schrijft en al schrijvend bedenkt, heeft vaak moeite met een roman rond krijgen. Zulke schrijvers schrijven het liefst korte verhalen of gedichten. Als er toch een roman uit 'moet', is het een idee om hoofdstukken afgerond te schrijven. Dus: hoofdstuk schrijven, schrappen, perfectioneren, daarna pas doorgaan met een volgend hoofdstuk.
Nu schrijf ik zelf ook op gevoel. Mijn ervaring is – maar ik kom net kijken – dat wanneer ik schrijf zoals jij hier aanhaalt, dus per hoofdstuk, het grandioos de mist ingaat. Dan staat er in het zevende hoofdstuk een inconsistentie ten opzichte van hoofdstuk vier. maar omdat ik wat in hoofdstuk zeven staat beter vind, pas ik het vierde hoofdstuk aan. En als ik daar klaar mee ben, kom ik erachter dat het nu niet meer helemaal klopt met wat in het tweede hoofdstuk staat :mad:. Mijn reactie is dan dat plannen eigenlijk de betere optie is. Maar als ik dat doe, is het op de één of ander manier altijd geforceerd. Alsof de spontaniteit ontbreekt...

Tja

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
4 mei 2016 - 19:53
Ik schrijf nog altijd op gevoel. Ik begin en zie wel wat er gaandeweg bij me opkomt. Voor veel mensen werkt dit niet zo, maar voor mij dus wel. Schrappen en veranderen kun je altijd. Ik heb een paar dagen geleden nog een verhaal helemaal overhoop gehaald. Ineens miste ik iets. Als afleiding doe ik af en toe aan een wedstrijd mee. Doe waar jij je het beste bij voelt.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 mei 2016 - 7:44
Ik ben een echte planner. Ik begin met het grof plotten van de verhaallijn en werk dan in een paar stappen toen naar een steeds gedetailleerder geheel. Uiteindelijk ben ik dan klaar om te gaan schrijven. Voordeel hiervan vind ik dat ik 'plot holes' er snel eruit pik en dus al in een vroeg stadium kan aanpassen, zonder dat ik hele stukken moet gaan herschrijven. Voor mij is het plannen een net zo spontaan en creatief proces als 'gewoon maar beginnen en zien wat er gebeurd'. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Dus je moet zelf aftasten wat werkt voor jou. Succes! Maria

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 mei 2016 - 1:07
Mijn persoonlijke ervaring is ook dat plannen beter werkt, zeker in het genre waar ik nu mee bezig ben (fantasy). Nu betekent dit uiteraard niet dat zaken in steen gebeiteld staan als je ze 'gepland' hebt. In mijn geval heb ik per personage een ruwe verhaallijn uitgedacht en een soort 'raamvertelling' waarbinnen de personages hun belevenissen meemaken en daarmee uiteraard ook deels het grote verhaal scheppen en wendingen geven. Uiteraard ben ik bezig met het uitwerken van een totale wereld waarin alles zich afspeelt. Dit alles verhindert me niet om zaken aan te passen als ik ontevreden ben: kort geleden heb ik de eerste helft van het verhaal van een personage geschrapt en vervangen, ondanks dat ik al een deel(tje) had uitgeschreven. Plannen staat voor mij niet gelijk aan vastleggen. Wel aan het opvolgen en structureren van wat ik aan het doen ben. Het stelt me ook in staat om gerichter over dingen na te denken: ik heb een map vol aantekeningen met ideeën over de verhaallijnen, mijn wereld, personages, achtergrond, etc., allemaal nuttig om mezelf onder te dompelen in mijn verhaal zonder concreet scène's te moeten schrijven. En als je geen inspiratie hebt: gewoon wegleggen en iets anders doen. Dat werkt voor mij in ieder geval beter dan mezelf dwingen te schrijven ;-)

Tja

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
7 mei 2016 - 2:40
Nu kun je maar weer zien hoe verschillend mensen verhalen schrijven. Ik kan niet via vaste patronen werken, want ik heb vrijheid nodig. Misschien ben ik te losbandig. Qua schrijven, dan.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 mei 2016 - 12:12
Leg alle tips bij elkaar, pak eruit wat voor jou het beste lijkt en doe dat. OPnieuw beginnen kan altijd. Overnieuw is een samentrekking van opnieuw of overdoen.