Lid sinds

8 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Opdracht 81 Het kan echt niet meer wachten. Het moest nu gebeuren.

12 februari 2016 - 17:31
Die ochtend word ze vroeg wakker. Ze rekt zich nog even uit en verheugt zich op haar vrije dag terwijl ze uit bed stapt. Eindelijk wat tijd voor zichzelf. Maar voor het zo ver is, moet ze nog wat dingetjes doen. Op weg naar de badkamer overloopt ze haar interne to do lijst. Haar hart begint sneller te slaan. Licht verontrust bedenkt ze dat de dag weer zo om zal zijn. Als ik nu eerst even de dringende dingen afwerk, zal ik daarna echt ruimte hebben, spreekt ze zichzelf geruststellend toe. In snel tempo begint ze eraan en naarmate de dag vordert, word ze steeds chagrijniger. Ze is teveel met alledaagse zaken bezig en het maakt haar prikkelbaar en rusteloos. Zo gaat het ook elke keer. Die avond, een harteklop op de deur. Buiten, een vrouw in de mist. Haren van twijgen, jurk van wier. Druipend van groen meerwater. Ze zegt: Ik ben jou en ik heb ver gereisd. Ik moet je iets laten zien. Haar mantel valt open en gouden licht. Overal gouden licht. Ze weet: het is tijd om naar huis te gaan. De plek waar ze even niets moet maar gewoon mag zijn. Waar ze een gedachte kan afmaken zonder onderbroken te worden. Een plek waar haar grenzen niet ongemerkt overschreden worden. Een voedzame innerlijke wereld die haar eigen orde heeft. Een opvouwbaar bos in haar binnenste met kwetterende vogeltjes en de geur van sparren. Waar alles is zoals het hoort te zijn, dat haar kalm maakt en helpt opladen. Ze weet dat zij, als vrouw, een regulerende functie heeft in haar gezin. Als het goed gaat met haar, gaat het goed met haar man en met de kinderen. Maar om dat te kunnen doen, moet ze regelmatig naar huis keren. Ze zou nu gaan. Het kon echt niet meer wachten, het moest nu gebeuren.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 februari 2016 - 18:58
@Clementine, welkom. Ik merk dat je wisselt van perspectief, van zij naar ik gaat, dat is onrustig lezen. Je schrijft over een overbelaste moeder/vrouw die naar huis gaat. Is dit een gevalletje suïcide of lees ik verkeerd? Het is mij niet echt duidelijk. (wordt ze)

Lid sinds

8 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 februari 2016 - 19:45
Dankjewel om de moeite te nemen om te reageren. Het is de allereerste keer dat ik een tekst zoals deze schrijf en op een forum durf te plaatsen. Dus alle feedback is welkom. Is dit rustiger: Die ochtend word ik vroeg wakker. Ik rek me nog even uit en verheug me op mijn vrije dag terwijl ik uit bed stap. Eindelijk wat tijd voor mezelf, juich ik vanbinnen. Op weg naar de badkamer overloop ik mijn interne to do lijst. Mijn hart begint sneller te slaan. De dag gaat zo weer om zijn. Als ik nu eerst even de dringende dingen afwerk, zal ik daarna echt ruimte hebben om op adem te komen, spreek ik mezelf geruststellend toe. In snel tempo begin ik eraan maar naarmate de dag vordert, word ik steeds rustelozer. Ik word gek van die eindeloze to do’s. Chagrijnig trek ik de handdoeken uit de machine en mik de donkere was erin. Nu nog de kattenbak en dan vlug naar het copycenter… Zo gaat het ook elke keer. Moe en een beetje verdrietig rol ik uiteindelijk mijn bed in. “Die nacht, een harteklop op de deur. Buiten, een vrouw in de mist. Haren van twijgen, jurk van wier. Druipend van groen meerwater. Ze zegt: Ik ben jou en ik heb ver gereisd. Ik moet je iets laten zien. Haar mantel valt open en gouden licht. Overal gouden licht. Haar beeld wekt een schrijnend verlangen in me op. En ik weet: het is tijd om naar huis te gaan. De plek waar ik even niets moet maar gewoon mag zijn. Waar ik een gedachte kan afmaken zonder onderbroken te worden. Een plek waar mijn grenzen niet ongemerkt overschreden worden. Waar alles is zoals het hoort te zijn. Een plek die me kalm maakt. Ik weet dat ik als vrouw, een regulerende functie heb in mijn gezin. Als het goed gaat met mij, gaat het goed met mijn man en met mijn kinderen. Maar om dat te kunnen doen moet ik ruimte maken om regelmatig naar huis te keren. En dat vind ik zo moeilijk en toch verlang ik er zo naar. Mijn voedzame innerlijke wereld die haar eigen orde heeft. Ik weet dat me te doen staat. Ik ga niet verschrompelen als een zombie. Eerst naar huis, daarna mijn to do’s. Het kan echt niet meer wachten, het moet nu gebeuren.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 februari 2016 - 20:08
@Clementine, je bent een dappere dodo. En vergeet niet dat wij hier allemaal doorheen zijn gegaan. Zo'n eerste keer. Je zult vast verdere feedback krijgen. Het perspectief heb je gewijzigd alleen ik kom niet echt in je verhaal vanaf 'de harteklop'. Ik begrijp niet wat er gebeurt. Let op bijvoeglijke naamwoorden. Voedzame innerlijke wereld is té. Succes.

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 februari 2016 - 20:19
Dag Clementine, welkom hier, ik vind je inzending waardevol, het nuchtere bestaan van alle dag goed beschreven met daar tegenover het verlangen tot meer vrede en harmonie in je leven. Ik herinner mij dat ik in mijn jongere jaren daar ook naar snakte. Ga lekker door met schrijven en leven, leer om tijd voor jezelf te pakken, gooi schuldgevoelens uit het venster en geniet van de dingen die je wèl hebt! :o

Lid sinds

8 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 februari 2016 - 21:17
Dankjewel voor de tips en de aanmoediging. Ik heb het zoveel jaren uitgesteld maar het is nog enger dan ik dacht. Ik leer hier wel uit en daar gaat het mij om.

Siv

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 februari 2016 - 14:36
Hallo Clementine Welkom op de forum. De tweede versie vindt ik lekkerder lezen dan de eerste. Is die vrouw een soort selkie? Een wezen dat in zee een zeehond is en op land een mens? Of is het een droom, dat haar helpt herinneren dat ze tijd voor zichzelf moet nemen? Wel een mooi verhaal hoe de dagelijkse beslommeringen je helemaal in beslag kunnen nemen.

17 februari 2016 - 10:22
Hallo Clementine, Je maakt een mooie overstap van de buitenwereld, waar van alles op een bepaalde manier moet gebeuren, naar de binnenwereld, waar de vrouw haar eigen gang kan gaan en waar ze thuis is. Zo heb ik je tekst in ieder geval geïnterpreteerd. Het vasthouden aan één perspectief is al genoemd en ben je al mee aan de slag gegaan. Je hebt de tweede versie echter ook aangevuld met wat ze allemaal te doen heeft, waarmee je aan de lezer minder te raden overlaat. Dit kun je gerust weglaten, daar heeft de lezer wel een beeld bij. Schrijfcoach Corrie