Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hulp bij schrijven

Hallo allemaal! Ik ben begonnen met serieus verhalen te schrijven. Maar ik heb gemerkt dat een goede opbouw en onderwerp heel belangrijk maar heel moeilijk te maken is. Dus ik wilde graag vragen of ik tips van jullie kon krijgen voor een goede opbouw van het verhaal en waar ik eventueel inspiratie uit kan halen. Groet, Naomi

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Naomi, Allereerst natuurlijk: goed bezig! Daarnaast is schrijven ook vooral lezen. Wat wil je schrijven en met welk genre en auteurs heb je affiniteit en denk je overeenkomsten te hebben? Kijk ook eens rond op het forum en op proeflezen. Daar zie je hoe er om feedback wordt gevraagd en gegeven. Ik vind je vraagstelling wel vrij ruim, ik zou zeggen: maak het concreet. Bedenk gerichte vragen over een stuk tekst en plaats het. Je geeft aan dat je al begonnen bent, misschien dat je al iets hebt wat je heel goed vind of juist waar je over twijfelt. Hoe dan ook, ben benieuwd! Makker

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben serieus gestopt met het schrijven van verhalen. Gewurgd in een kletsnatte jungle van schrijfadviezen ontdekte ik dat er talent voor nodig was om een Nederlandstalig boek te schrijven. Ik ben nu bezig met een 21de-eeuwse kopie van, Het Laatste Oordeel, van Jheronimus Bosch, en ik vraag nooit meer iemand om een advies. Om te begrijpen wat een goede opbouw is kan het helpen de piramiden te bestuderen. Als ik zou willen schrijven over China, dan is, Langs de oevers van de Yangtze, van Ruben Terlou, perfecte inspiratie.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
:-) Dat advies in nog minder 'far-out' dan het lijkt, Yrret. Er zijn verschillende manieren om een verhaal op te bouwen en de kunst is om er eentje te vinden die bij je past. Je begint in elk geval, net als bij de piramide, met de basis: je idee, en het idee achter het idee. Bijvoorbeeld: Ik wil schrijven over een meisje dat een fiets krijgt en daarmee problemen overwint. Het idee achter het idee is dan de promise: problemen kun je overwinnen, vooral als je je gesteund voelt. (Door de fiets, in dit geval). Daarna bouw je de basis van de piramide/ het verhaal op. De basis is breed: je laat zien waar het verhaal zich afspeelt, wanneer, wie er allemaal meedoen, waarom al die personages meedoen, wat het bijzondere aan de fiets is. Langzaam wordt duidelijk wat het conflict is in dit verhaal. Je kunt dit vooraf bedenken en dan opschrijven, of lekker schrijven en tijdens het schrijven verzinnen (dat is mijn favoriete methode). Nu gaan we steeds sneller naar de top. Het verhaal gaat steeds vlugger, er gebeurt steeds meer. Er is een conflict (het meisje moet een verloren item opsporen maar ze wordt tegen gewerkt), er is een oplossing (het meisje krijgt hulp, dankzij haar fiets). Je kunt een aantal problemen en oplossingen voorschotelen, maar meestal is er 1 hoofdprobleem waar de andere problemen afgeleiden van zijn. Helemaal bovenaan de top staat de oplossing: het item is gevonden, de fiets is beschadigd maar gered en het meisje is een held. En het allerbelangrijkste, Naomi: veel plezier met schrijven!

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik dacht een kort moment eenzaam te zijn [en dus prettig] in de far-Out. Behalve opbouw is er ook afbraak [de wending] maar dan met uiterste precisie. Jenga! De wankelende piramide. Geef elke Jengablokje een nummer. Geef elk nummer een opdracht. 1 Meisje - leeftijd - mogelijk transgender 2 Fiets - driewieler of tandem 3 Spaak in het leven van haar hamster 4 Parkeerproblemen in garage 5 Pestjochie 6 Draak En nog eens 48 varianten. Trek blind! Alleen maar op gevoel.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Yrret! *streng kijkt* Haal onmiddellijk je hamster van die spaken af. Foei. Maar je hebt wel gelijk over de afbraak. Dat hoort er ook bij.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Yrret, dat arme kind komt hier voor advies en krijgt meteen die drankenwijsheden van je om de oren. Het is moeilijk om advies te geven want iedereen doet het op zijn eigen manier. En lezen van boeken over schrijven is net zo onzinnig als dat het bruikbaar is. Dat geldt ook voor boeken lezen: als je teveel leest ga je misschien je favoriete verhaallijn kopieëren en dat is ook niet handig. Wat je zou kunnen doen is hier op Proeflezen rondkijken. Schrijf wat je van de andere stukjes vindt en plaats zelf een stukje. Dan kan iedereen zien waar je sterke en zwakkere punten zitten. Er zijn hier wekelijkse schrijfoprdachten, misschien is dat wat voor je. De enige tip is volgens mij: schrijfkilometers maken. Dus veel schrijven en steeds weer vallen en opstaan.