Lid sinds

9 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

saai schrijven.

30 december 2015 - 15:16
ik heb zelf altijd het gevoel dat ik soms te saai schrijf. maar kan ik dat nog later aanpassen, of moet ik dat doen tijdens het herschrijven?

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2015 - 15:28
Hoi Young adult, dat had ik een tijdje geleden ook. Ik had heel erg het idee dat ik alleen maar "doen" of "handelingen" schreef, en geen gevoel of gedachtes. Als oplossing ben ik gaan werken aan mijn schrijfstijl; waar je dan aan moet denken zoals oefeningen doen, veel lezen en heel veel schrijven :) Ook heb ik daarna mijn tekst herschreven, en merkte ik dat het inderdaad veel beter was dan voorheen. Ook qua reacties ontving ik meer positief over mijn schrijfstijl. Minder vlak, meer gevoel. Dus dat zijn eigenlijk mijn tips: veel oefenen en inderdaad tijdens het herschrijven de tekst opleuken. Maar, als ik vragen mag, wat bedoel je eigenlijk met "saai"? Dat kan zo veel betekenen! Bedoel je dat je tekst niet veel gevoel heeft, of bedoel je dat er gewoon niet veel in gebeurd of bedoel je iets anders? Groetjes, frietjefrut

Lid sinds

9 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2015 - 15:34
ik bedoel daarmee dat ik zelf vind dat ik te weinig dialogen schrijf, en als ik die schrijf, vind ik vaak dat het te eentonig is. maar ik zal je tips gebruiken, en hopelijk kan ik eens een stukje op proeflezen te zetten. Groetjes, Young adult

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2015 - 15:44
een boek waar ik het afgelopen jaar veel aan heb gehad is vingeroefeningen van Els Beerten. Sinds ik dat boek gelezen en gebruikt heb, schrijf ik naar mijn gevoel minder saai

Lid sinds

9 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2015 - 17:23
ik bedoel daarmee dat ik zelf vind dat ik te weinig dialogen schrijf, en als ik die schrijf, vind ik vaak dat het te eentonig is.
Dat deed ik ook altijd: heel veel beschrijvingen, weinig dialogen en die waren dan nog vaak geforceerd en heel kort. Ik ben gewoon beginnen oefenen op het schrijven van dialogen en door die luidop te lezen, merkte ik dan of het kon of niet. Voor mij heeft dat goed gewerkt, ik gebruik er nu veel meer en ze lopen veel beter, misschien kan dat jou ook helpen?

Lid sinds

9 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2015 - 17:41
Bedankt allemaal voor de tips, ik ga meer oefenen en ik heb een stukje van mijn verhaal op proeflezen gezet, het heet De AVD en in de 2e alinea zit de dialoog die ik bedoelde.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2015 - 18:37
Lees boeken die je níet saai vindt. Blijf lezen, blijf altijd lezen, en blijf altijd oefenen. Als er na lange tijd (en dan bedoel ik echt lange tijd, niet een paar weken) voor je gevoel nog niet genoeg spanning in je verhaal zit, pak dan eens zo'n boek dat wel heel spannend en ga het heel goed lezen. Stel jezelf vragen: waarom is het zo spannend? Bij welke zinnen krijg je dat spannende gevoel? Zijn de zinnen lang of kort? Wanneer wordt er precies achtergrondinformatie gegeven? Hoe worden de gevoelens van de hoofdpersonen beschreven? Als je weet hoe andere schrijvers het doen, kun je het uiteindelijk zelf ook, in jouw eigen stijl natuurlijk.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 december 2015 - 18:24
Misschien is het een idee om een stukje van je verhaal te plaatsen hier op het forum, althans onder het kopje proeflezen. Benoem je twijfel en vraag reactie van de lezers. Misschien denk jij dat het stuk heel saai is, maar denkt een ander hier niet zo over. Dialoog heeft alleen zin als het iets toevoegt aan een verhaal. Het moet geen doel op zich zijn omdat je denkt dat het erbij hoort.

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 december 2015 - 21:26
Boeken uit de schrijfbibliotheek kunnen je ook helpen, zoals 'het grote schrijf-doe-boek van Louis Stiller. Daar vind je oefeningen in verschillende genres. Zo kom je er ook achter wat je het liefste schrijft. Succes met ontdekken. Het is leuk werk om uit te zoeken wat het beste bij je past.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 januari 2016 - 2:46
Zou het mogelijk kunnen zijn dat saaie mensen - saai schrijven?
Men ging het woord toen ook toepassen op personen van wie weinig uitging, die weinig conversabel waren en weinig levendigheid ten toon spreidden.