Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Zin

Beste leden, Ik heb een vraagje over het volgende.. Dilara heeft een broertje DIE Armin heet Of Dilara heeft een broertje DAT Armin heet Alvast bedankt, mvg

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Zahra, Ik zou je natuurlijk kunnen vertellen welke van de twee correct is, maar voor in de toekomst is het natuurlijk veel fijner als je weet waarom je de ene keer die, en de andere keer dat gebruikt. Hier wordt je vraag duidelijk beantwoord: https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/het-meisje-… Em als je in het vervolg een korte vraag hebt over taal of spelling, hoef je geen nieuw topic te starten - bij de link hieronder kun je zulke vragen kwijt: http://www.schrijvenonline.org/forum/het-schrijfp… Groetjes :)

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Ik heb gelezen (waar weet ik niet meer) dat als Pietje genoemd wordt dat men daarna die kan gebruiken, omdat het over een jongen gaat die die Pietje heet. Voorbeeld: Onze buurjongen Pietje die heeft toch een stunt uitgehaald. Je kunt ook zeggen: Pietje die heeft toch een stunt uitgehaald. Pietje dat heeft toch een stunt uitgehaald (klinkt voor geen meter).

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Gelukkig hebben we het Genootschap nog.
Zelfs het Genootschap laat soms ruimte voor twijfel, getuige het volgende fragment: Toch geeft de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS) voorbeelden van acceptabele zinnen waarin met die wordt verwezen naar een het-woord: - Zijn meisje, die bij ons op kantoor werkt, is met vakantie. Het hoofd van de afdeling, die een eigen parkeerplaats heeft, kwam juist die dag niet met de auto. Die verwijst hier naar een persoon en leidt een uitbreidende bijzin in; er moet daarom een komma voor staan. In beide zinnen is 'dat' grammaticaal eveneens te verdedigen, maar 'die' kan ook; het klinkt in de tweede zin zelfs duidelijk beter. - Taal leeft, taal beweegt. Grammaticale regels zijn gewoonlijk slechts een kort leven beschoren. Vergelijk de hedendaagse regels bijvoorbeeld eens met de regels die 200 jaar geleden golden. Het lijkt erop dat onder invloed van andere taalculturen de huidige regels voor verwijswoorden binnen enkele decennia als hopeloos ouderwets ervaren zullen worden.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Gelukkig hebben we het Genootschap nog.
Zelfs het Genootschap laat soms ruimte voor twijfel
Mijn reactie betrof #3. Het is gemakkelijk om een topicstarter (die trouwens een bericht post en vervolgens niet meer reageert) een die/dat antwoord te geven. SO is geen woordenboek-vervangende helpdesk. Vandaar dat ik de link naar het Genootschap postte, die legt duidelijk uit dat er niet altijd eenduidig antwoord gegeven kan. Wat betreft het citaat dat je van de site haalde: ik verwacht dat een topicstarter graag de moeite neemt om op een geleverde link te klikken - al zoekende leert men, enz. - Wat betreft je stelling in je laatste alinea: altijd leuk je te lezen, het is wel een gevalletje preken voor eigen parochie ;)

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Ja, er is toch iets vreemds aan de hand met zo'n broertje.
Dilara heeft een broertje DIE Armin heet Of Dilara heeft een broertje DAT Armin heet
Strikt genomen zou het moeten zijn het broertje dat, maar als je de zin iets anders formuleert, zie je dat het broertje die ook zou moeten kunnen, omdat je op een bepaalde manier die zou kunnen laten anticiperen op Armin: die Armin. Grammaticaal niet te onderbouwen, gevoelsmatig en inhoudelijk wel. Vergelijk: 1. Dilara heeft een broertje. Het heet Armin. 2. Dilara heeft een broertje. Hij heet Armin. 1. zou grammaticaal correct moeten zijn: het broertje... het heet... 2. is naturel: het broertje... hij heet... Ook hier klopt 2. grammaticaal niet, maar gevoelsmatig en inhoudelijk wel (en omgekeerd geldt hetzelfde voor 1.)