Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Moeite met het afmaken

24 oktober 2015 - 17:47
Beste SOL-ers, Hebben jullie ook wel is moeite met het afmaken van je verhaal en/of boek? Ik merk dat ik vaak enthousiast begin met schrijven, maar uiteindelijk maak ik mijn verhaal niet af. Dit komt meestal omdat er even geen tijd is om te schrijven. En na een tijdje borrelen weer nieuwe ideeën op en is mijn motivatie een stuk minder om een bestaand verhaal af te maken. Hierdoor heb ik aardig wat half afgemaakte verhalen op mijn computer staan. Ik zou graag de voldoening willen ervaren van een afgemaakt verhaal of zelfs een boek, maar zoals ik al zei, ik vind het erg moeilijk, bijna saai, om aan een bestaand verhaal verder te werken. (en als een verhaal afmaken me al niet lukt, dan komt dat boek er nooit. Want daar ben je zoiezo lang mee bezig) Ik denk bij een bestaan verhaal altijd, dit ken ik al. Herkennen jullie dit? Verder lees ik vaal dat mensen enthousiast hun manuscript opsturen of al meerdere boeken hebben geschreven. Niet alleen heb ik last van de tijd, zoals hierboven al genoemd, waardoor ik na een tijdje alweer zin heb om iets anders te schrijven en de aandacht voor het bestaande verhaal verslapt, maar ik kan me zoiezo niet voorstellen dat ik een samenhangend verhaal kan schrijven van rond de 50 000 woorden. Ik vraag me af hoe mensen dit volgetikt krijgen, hoe ze het volhouden om hun verhaal logisch consistent te houden, en hoe het lukt om de ontwikkeling van personages goed te laten verlopen. Ik heb wel is gehad dat mijn personages zich toch wat anders gingen gedragen dan eigenlijk mijn bedoeling was, maar toen stond het al op papier. En toen dacht ik, deze kant wou ik eigenlijk niet op. Kortom, hoe is het om een boek te schrijven? Wat doen jullie waardoor het lukt? En hoe verloopt dit proces bij jullie? Is het een worsteling, heb je soms geen zin? Hebben jullie er geen last van dat je humeur eigenlijk niet past bij het stuk wat je nu eigenlijk voor je boek hoort te schrijven? Moet je soms weer echt in het verhaal komen? Ben je het na een tijdje niet zat? Groet, Lucas.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 oktober 2015 - 23:20
Met schrijven is het net als bij elke baan: er zijn leuke en minder leuke onderdelen. En soms is het gewoon, tja, werk. Leren hoe je een lang verhaal afschrijft, is een kwestie van uitproberen en oefenen. Je zou kunnen beginnen met het maken van kortere verhalen, zodat je in begint te voelen hoe het is, om iets af te maken. De voldoening natuurlijk, maar ook de technische kant: wet gebeurt er allemaal in die tweede helft van het verhaal. Daarna kun je gaan experimenteren met methodes om langere verhalen te schrijven. Werk je graag met een schema, of juist niet, wat kun je doen om het voor jezelf spannend te houden, etc. etc.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 oktober 2015 - 10:25
Lucius7, Jouw vragen - mijn antwoorden: Kortom, hoe is het om een boek te schrijven? het is een tijdsbesteding Wat doen jullie waardoor het lukt? kwestie van doorgaan - soms helpt het me het te zien als werk (zoals Ceridwen ook zegt) of zelftherapie :) En hoe verloopt dit proces bij jullie? met horten en stoten, schrijven is misschien wel een metafoor voor het leven. Is het een worsteling, heb je soms geen zin? soms - dan ga ik iets anders doen. Hebben jullie er geen last van dat je humeur eigenlijk niet past bij het stuk wat je nu eigenlijk voor je boek hoort te schrijven? dat komt voor - dan kies ik een ander te schrijven stuk. Een boek (roman) bestaat uit meerdere personages en in beginsel komen alle emoties voorbij, dus er is altijd wel een scene die past bij mijn humeur. Ik schrijf zelden in de volgorde die de lezer tot zich neemt. (A) Moet je soms weer echt in het verhaal komen? (B) Ben je het na een tijdje niet zat? (A) Nee, de hoofdlijn (geraamte) zit in mijn hoofd. Het schrijven is het vlees. (B) Weleens, maar dan komt er weer een ander tijdje. Ik vermoed dat je niet zoveel hebt aan mijn antwoorden, maar ik vond het prettig er over na te denken.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
26 oktober 2015 - 9:11
Zoals Ceridwen en Janpmeijers erover praten, zo had ik er nog niet over nagedacht. Maar het klopt, schrijven is af en toe net werk. Al krijg je er niet (of onvoldoende) voor betaald. Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat je elementen van verhalen die je niet hebt afgemaakt bij een ander verhaal voegt. Misschien geen hoofdzaken, maar een subplot of een minder belangrijk personage zodat het je op weg helpt.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 oktober 2015 - 10:03
https://www.ted.com/talks/elizabeth_gilbert_on_ge… Dit is een Ted-talk van Elizabeth Gilbert (schrijfster van Eat, Pray, Love) over de ongrijpbaarheid van creativiteit en inspiratie. Ze heeft een indrukwekkende denkwijze ontwikkeld om met de inherente druk van creatieve beroepen om te kunnen gaan. Je kunt eventueel ondertiteling aanzetten als het goed is, dus als je Engels niet goed is: geen enkel probleem. Ook zij ziet het gedeeltelijk als 'werk' en geeft aan dat als jij maar elke dag netjes op je werk komt, die creativiteit zich wel aan gaat dienen. Of niet, en dan is het ook goed. Het leert je om de frustratie los te laten. Erg interessant. Wat ook kan helpen: https://www.ted.com/talks/andrew_stanton_the_clue… Dit is er een van Andrew Stanton (schrijver voor Pixar, met o.a. Toy Story, Finding Nemo en Wall-E op zijn naam) over storytelling. Dit leert je om bij alles wat je doet het einddoel, de grote clou, in het oog te houden. ook dit kan je helpen om je motivatie vast te houden. Wat wil je daadwerkelijk vertellen? Wat is daar de kern van? En hoe ga je dit doen? Laat je thema niet los, dan bouw je de rest eromheen.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 oktober 2015 - 15:53
leuk, die filmpjes! ze vertellen weinig nieuws, maar moet zeggen dat ik mezelf er meer dan prima mee vermaakt heb, vooral die tweede.

Lid sinds

9 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
26 oktober 2015 - 23:15
:o Hallo Lucas Heel herkenbaar ik heb namelijk precies hetzelfde. Ben jaren geleden begonnen met een verhaal, zonder het tot een einde te brengen, en af te maken, gelijk alweer fantasy en inspiratie voor een volgend boek, en dan weer een volgend, waardoor ook het derde en het vierde boek niet afkomen. Nu begonnen met levensverhaal, ben toch echt benieuwd of het er een keer van gaat komen. Dat boek, of het een keertje tot een einde komt. Wie weet....

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 oktober 2015 - 0:57
Ik heb wel is gehad dat mijn personages zich toch wat anders gingen gedragen dan eigenlijk mijn bedoeling was, maar toen stond het al op papier. En toen dacht ik, deze kant wou ik eigenlijk niet op.
Een veelbelovend inzicht.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 oktober 2015 - 10:30
@ceridwen, Dank je voor je reactie. Misschien moet ik het inderdaad wat methodischer aanpakken en het op de minder spannende momenten gewoon als werk zien. Ik denk nu ook aan topsporters, die zullen vast ook niet altijd zin hebben om te trainen. @janpmeijers, In tegendeel, ik vind het juist fijn om te weten hoe andere mensen dit persoonlijk ervaren. Dan weet ik een beetje of het aan mij ligt of dat het inherent is aan het schrijversberoep. @HHJT, Dank je voor de tip! @rudez, Dankje voor de TED-talks, leuk! Het eerste filmpje vond ik zeer interessant, tot ze begon over afrikanen die in trance raken, en dat creativiteit misschien wel een soort hogere vorm van paranormale begaafdheid betreft. Daar haakte ik af. Ze zei inderdaad dat schrijven soms werk is, maar dat was volgens mij niet haar punt. Ze wou eerder ontleden wat creativiteit nou is. Het tweede filmpje ook zeer leuk, nog niet helemaal afgezien, maar is veelbelovend. Bedankt ervoor! @wimmiesfarm, We herkennen elkaar, ben dus niet de enige. Misschien als we wat methodischer te werk gaan en door de 'dode' momenten heen werken, komt dat boek er wel. @yrret, Ja dat helpt wel he!