Lid sinds

8 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

enkele vragen rond verkoop - belastingen

28 September 2015 - 13:58
Ik heb de site van lulu doorlopen en toch zijn er dingen niet duidelijk. Kan je bv. 100 boeken laten drukken voor jezelf en die dan verkopen, wie controleert dan wat je hebt verkocht? Hoe zit het met belastingen in België? Ik ben geen zelfstandige en verwacht uiteraard aanvankelijk maximum enkele tientallen euro's per maand te verdienen.

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 September 2015 - 17:56
Jij weet ook meteen de angst erin te jagen, Yrret :-). Hoe het precies zit zou je echt even na moeten vragen bij een boekhouder of de belastingdienst. Gewoon bij vrienden vragen wie een vriendelijke, eerlijke boekhouder kent voor een klein advies.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 September 2015 - 21:24
@Djenner: ik woon ook in België. Ik geef mijn inkomsten uit de verkoop van mijn boeken aan bij overige. Ik voeg daarbij een eerlijk overzicht van mijn inkomsten en uitgaven die met het schrijven te maken hebben. Ik doe dit nu al een jaar of drie en heb hier geen problemen mee. Ik ben ervoor naar de belastingsdienst geweest het eerste jaar en daar hebben ze mij dit zo doorgegeven omdat de inkomsten minder dan 1000 en iets euro zijn. Ik ben ook niet zelfstandig. Daarvoor verdien ik nog veel te weinig met schrijven.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 februari 2016 - 16:45
Hi Djenner, Hoe het in België werkt weet ik niet, maar in NL is het simpel: verkoop van je eigen teksten is vrijgesteld van BTW. Inkomstenbelasting: je hoeft inkomsten tot 1.000 euro per jaar niet op te geven, dus ook vrij van IB. En als je meer verdient (per saldo, omzet min kosten), dan geef je het op en betaal je belasting over het bedrag.