Lid sinds

9 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Promotie via een blog, hoe doe je dat?

Hoi, Nu ik de eerste versie van mijn manuscript af heb, wil ik me alvast een beetje gaan oriënteren op de promotie. Ik wil het eerst via de reguliere uitgevers proberen, maar helaas denk ik dat het gezien het genre (fantasy) erg lastig gaat worden om daar tussen te komen. Aangezien ik wel volkomen achter mijn verhaal sta, wil ik het als plan B in eigen beheer uitgeven. Om het toekomstige boek alvast een beetje onder de aandacht te brengen, ben ik twee weken geleden met een blog begonnen, over mijn schrijfproces en ook met tips voor (beginnende) schrijver. Het is vooral gericht op meisjes en jonge vrouwen (15 tot 30) aangezien dat ook mijn doelgroep is voor het manuscript. Heel leuk, die blog, maar eigenlijk heb ik geen idee hoe je zoiets onder de aandacht brengt. Handig hè? Een blog beginnen om je boek te promoten en niet weten hoe je een blog promoot :D. Ik heb het wel gegoogled en lees allerlei verhalen over reageren op andere bloggers en gastbloggen voor de grotere sites, maar… weet iemand misschien welke websites interessant zijn om te bezoeken en op te reageren? Heel concreet, waar veel andere schrijvers komen? Schrijvenonline.org ken ik, uiteraard, maar daar mag je nergens je website achterlaten… Daarnaast ben ik benieuwd naar eigen ervaringen met het opzetten van een blog om zo je boek onder de aandacht te brengen, dus als je daar iets over kwijt zou willen, graag!

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het probleem met een blog opzetten is dat je lezers moet hebben die geïntereseerd zijn in jouw boek. Ikzelf benooit eens een blog begonnen om mijn reis als schrijver neer te pennen. Mijn doelgroep: andere (beginnende) schrijvers Nu mijn boek uitgegeven wordt kan ik alleen maar hopen dat mijn lezers mij ondertussen leuk genoeg vinden om het uit te proberen. Als ik enkel over mijn boek zou praten dan streeft het zijn doel voorbij. immers, als ze geïntereseerd zijn in mijn boek heb ik daar geen promotie meer voor nodig Wat ik probeer te zeggen: Waarom moet iemand jouw blog lezen? Wat kun je daar opzetten, naast de promotie van je boek?

Lid sinds

9 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
O, dan ben ik niet duidelijk genoeg. Het gaat niet echt óver dat boek, daar wil ik juist nog niet al teveel over kwijt. Het gaat over het schrijfproces, met schrijftips en zelfbedachte oefeningen. En daarnaast ook recensies en manieren om boeken te analyseren. Dat is een beetje het idee, maar steeds met een koppeling naar hoe ik persoonlijk met schrijven bezig ben, om het een unieke insteek te geven. Wel ben ik met die blog begonnen omdat ik had vernomen dat zoiets een mooi platform is om het boek uiteindelijk - als het eenmaal uit is en gepromoot moet worden - onder de aandacht te brengen. Hebban Fantasy klinkt goed, daar ben ik nu aan het rondkijken. Bedankt, Mirandala. Nog meer leuke platforms? Waar zou je bijvoorbeeld kunnen gastbloggen?

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hey? Een Leidse! Hoi! :ontopic: Bij mij was de verleiding groot om heel veel platformen te gebruiken, maar het is ook goed om je te beperken... nee, te focussen op een aantal dingen. Ja, je hebt twitter om posts te delen, je hebt FB om posts te delen, maar dat is achtergrond (of voorgrond?) En bij Hebban heb je natuurlijk een type mensen waar je naar op zoek bent, dus dat zou ik idd doen. Maar veel verder? Je kunt nog wat tumblren... maar ik houdt het persoonlijk bij mijn website, da's echt al genoeg.

Lid sinds

9 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Likaiar! Haha, kom je ook uit Leiden? Leuke stad, hè? Ik ben nu inderdaad op Hebban aan het rondneuzen en volgens mij kan je daar best wel veel mee. Ik heb daar nu een artikel geplaatst die ook op mijn blog staat met daaronder: 'Wil je meer lezen, bezoek dan mijn blog!' Dat is toch wel een maniertje, lijkt me. Nou ja, ik ga even experimenteren. Bedankt voor je reactie!

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het gaat over het schrijfproces, met schrijftips en zelfbedachte oefeningen. En daarnaast ook recensies en manieren om boeken te analyseren. Dat is een beetje het idee, maar steeds met een koppeling naar hoe ik persoonlijk met schrijven bezig ben, om het een unieke insteek te geven.
Heb je een gerelateerde opleiding gedaan? Doceer je bij of freelance je voor een schrijversvakschool? Als jouw tips een meerwaarde hebben voor beginnende schrijvers, moeten zij eerst weten dat wat jij schrijft, een meerwaarde kan hebben voor henzelf. Bijvoorbeeld omdat ze mooie dingen van je hebben gelezen, je kennen als jurylid bij schrijfwedstrijden of omdat je een schrijfwedstrijd waar zij zelf aan deelnamen hebt gewonnen. Dan zullen ze jouw blog gaan volgen. Datzelfde geldt voor publicerende schrijvers met een grote achterban. Een bekende schrijver die zijn of haar tips deelt, wordt gevolgd. Omdat die volgers hebben genoten van dat boek (dat zijn de lezers) of zelf ook zo willen schrijven (in theorie dus collega's die een bekendere collega volgen).

Lid sinds

9 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Oké, dus als ik het goed begrijp moet ik eerst zorgen dat ik mezelf ergens bewijs? Dat is wel lastig, want ik heb nog niks gepubliceerd, daar wil ik die blog juist voor gebruiken. Het enige wat ik heb gewonnen is een tweede prijs bij de Rotterdamse voorronde van Write Now! Maar hoe je die andere deelnemers bereikt?? Denk je niet dat er aspirant-schrijvers bestaan die nieuwsgierig zijn naar het schrijfproces van gelijkgestemden? Ik zou dat zelf namelijk wel leuk vinden om te lezen, maar kan zoiets niet vinden via google. Al zou dat ook aan mijn onderontwikkelde internetskills kunnen liggen, hoor.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Denk je niet dat er aspirant-schrijvers bestaan die nieuwsgierig zijn naar het schrijfproces van gelijkgestemden?
Tuurlijk zijn die er :) Wat ik bedoel is niet dat jouw tips géén meerwaarde zouden hebben, maar dat toekomstige volgers moeten weten dat jóúw tips die meerwaarde hebben. Hoe doe je dat? Een bekende schrijver hoeft dat niet te doen, omdat zijn werk die meerwaarde al valideert. Een docent heeft de achterban al vanuit het doceren, diens tips zijn dus vooral teasers, die volgers naar de workshops moeten trekken. Als jij dus schijftips wil geven omdat je graag tips wil geven, met anderen over schrijven wil praten, dan is dat helemaal niet gek. Er zijn meer mensen die dat doen en er zijn hier veel leden die dat hier dagelijks doen. Ik ook, daarom reageer ik nu op jouw topic :p Als je schrijftips wil geven als boekpromotie voor een boek dat er nog niet is, dan weet ik niet of dat zal werken. (maar verbaas me alsjeblieft, dat vind ik alleen maar leuk). Als je zelf een boek uitbrengt, neem jij eigenlijk de taken van een uitgeverij over: promotie is vaak ook een kwestie van budget. Edit: ik heb net even naar je blog (WordPress toch?) gekeken, en wilde op 'volgen' klikken. Maar dat gaat niet, heb je die functie met een reden uitgezet?

Lid sinds

9 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Tja, het is meer een combinatie van die dingen: andere schrijvers ontmoeten, ervaringen uitwisselen en tegelijkertijd online wat bekender proberen te worden, o.a. omdat ik dan makkelijk aan boekpromotie kan doen, als het zover is. Over dat budget: daar heb je gelijk in, ja, daar heb ik alleen niet bijster veel van... Ik zie nu inderdaad ook dat veel leden hier een eigen website hebben met leuke artikelen. Heb ik weer wat te lezen :D Bedankt voor je uitleg.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Tja, het is meer een combinatie van die dingen: andere schrijvers ontmoeten, ervaringen uitwisselen en tegelijkertijd online wat bekender proberen te worden, o.a. omdat ik dan makkelijk aan boekpromotie kan doen, als het zover is. Over dat budget: daar heb je gelijk in, ja, daar heb ik alleen niet bijster veel van...
Ik organiseer maandelijks een open podium voor dichters, schrijvers en songwriters. Je mag altijd komen hoor, als publiek of om zelf een fragment voor te lezen. En wat betreft je budget: deelname en entree zijn gratis. In Leiden zijn er trouwens ook plaatsen waar je schrijvers/dichters kunt ontmoeten. En online: Schrijven Online is de grootste website met de meeste leden denk ik, en er is natuurlijk altijd nog Facebook.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
andere schrijvers leren kennen is best een goed idee, in Leiden is dat heel goed mogelijk Als je tegen soms wat vreemde mensen kunt, die misschien niet altijd even braaf schrijven, ben je welkom op woensdagavonden op het kog (het rechtengebouw) ik, en andere schrijvers, zitten daar vanaf een uur of zeven

Lid sinds

9 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Klinkt wel leuk! Wat doen jullie dan zoal, Likaiar? Daadwerkelijk schrijven of praten of...?

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Van alles, ook (een beetje) schrijven Zelf ben ik nu wat druk met stage dus dan zit ik eigenlijk verslagen te typen, en sommige anderen doen ook hun huiswerk. Op andere dagen schrijf ik wel. We praten verder over van alles, over boeken, uitgeven, tips, problemen die we in schrijfwerk tegenkomen, politiek, het weer, etc... Als je meer wilt weten kun je me wel even PB'en dan kan dit draadje weer :ontopic:

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Promoten doe je door te delen. Heb je een blog geschreven? Deel dit op facebook en twitter. Meld je aan op verschillende facebookpagina's voor schrijvers en boekliefhebbers en deel (als dit mag op die pagina vaak wel) je blog daar. Met een beetje geluk gaan andere je blog ook delen.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het is vooral een kwestie van een lange adem. Marketing/ bloggen e.d. is een marathon, dus verwacht niet heel snel resultaat. Als je al een following weet op te bouwen met je blog, dan kan dat alleen maar gunstig zijn op het moment dat je daadwerkelijk een boek uitbrengt. Let er wel op dat niemand het leuk vind veel spam te krijgen. Praat dus over alles, behalve de vraag of iemand je boek wil kopen. Mensen willen eerst weten wie er achter het boek zit en daar meer over weten. Als ze jou blog eenmaal leuk vinden, dan gaan ze vanzelf wel kijken of je boeken het ook waard zijn gekocht te worden. De hoofdzaak van social media moet dus liggen op het 'social' gedeelte. Succes! Maria

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
In #14 en #15 mis ik een (denk ik wel cruciale) tip. Zolang je enkel je eigen stukjes deelt, of dat nu promo's zijn of artikelen, is er geen interactie met je publiek. Als iemand mijn blog volgt, volg ik altijd terug :thumbsup: want dat is regel 1 voor het opbouwen van een netwerk: visitekaartjes wissel je uit, je strooit ze niet willekeurig rond zonder je voor de ontvanger te interesseren. Of die ander nu een collega is, een potentiële werkgever of in de toekomst een klant en/of lezer.

Lid sinds

9 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt voor de reacties allemaal! Ik lees ze nu pas, vandaar mijn late reactie. Ik ga denk ik eerst nog meer content plaatsen voordat ik het ga delen, en tot die tijd ook veel andere blogs volgen en proberen daar wat nuttigs toe te voegen.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als je tegen soms wat vreemde mensen kunt, die misschien niet altijd even braaf schrijven [...]
Daar kan ik niet tegen.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als je tegen soms wat vreemde mensen kunt, die misschien niet altijd even braaf schrijven [...]
Daar kan ik niet tegen.
Dan pas je waarschijnlijk niet bij onze groep.

Lid sinds

18 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik schrijf zelf via mijn site ook een blog over mijn schrijfervaringen als schrijver in wording, maar ik durf juist nog niet zo de PR hiervoor op te zoeken. Schrijven voelt nu nog teveel als een hobby project. Ik ben nog onzichtbaar als het aankomt op mijn website en blog. Ik zocht ook regelmatig naar beginnende schrijvers op het net, maar moet bekennen dat via Google weinig beginnelingen te vinden zijn. Juist door bepaalde platforms, apps (voor mij Instagram), of ontmoetingen via schrijfcafés / schrijfcursussen / schrijfvakanties vind ik andere (beginnende) schrijvers. Ik geloof dat bepaalde platforms en sites echt kunnen helpen met de doelgroep vinden en bereiken. Platforms zoals hebban.nl, young-adults.nl, chicklit.nl, goodreads.com en ook dit forum. Maar het kost heel veel tijd, want je moet er wel actief op zijn en blijven. Die tijd steek ik nu liever nog in het schrijven zelf. Voorlopig houd ik dit soort platforms op een laag pitje of nog niet, alhoewel ik Hebben.nl leuk vind en erg praktisch. Sindsdien koop ik nooit meer per ongeluk dubbele boeken in een boekenuitverkoop door mijn digitale boekenkast. Ik heb via workshops geleerd dat o.a. Twitter, Facebook, LinkedIn en Google plus belangrijk zijn om te netwerken, PR te doen, dat uitgevers kijken naar volgers op sociale media, en dat ik er gebruik van moet maken, maar deze apps zijn absoluut niet mijn ding. Hier ben ik dan ook niet actief op bezig. Misschien later wel, als alles serieuzer zal worden. Ik heb wel sinds een half jaar Instagram ontdekt en merk dat ik dit juist superleuk vind om te doen, ook om mijn doelgroep te vinden en te volgen. Zoek jouw ding om jouw doelgroep te bereiken en houdt er rekening mee dat alles tijd kost. Want volgers vinden/behouden kost tijd en energie. Maar je hebt nu nog alle tijd om te ontdekken op welke manier jij je op internet zichtbaar wil gaan maken.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik geloof dat bepaalde platforms en sites echt kunnen helpen met de doelgroep vinden en bereiken. Platforms zoals hebban.nl, young-adults.nl, chicklit.nl, goodreads.com en ook dit forum.
Bepaalde platforms zijn inderdaad handig voor het vinden van jde doelgroep. Houdt er echter wel rekening mee dat lezers een hekel hebben 'reclame'. Oftewel dat je om de 'post' schrijft dat je een boek te koop hebt. Dat is echt de snelste manier om lezers weg te jagen. Vooral op Goodreads zijn ze daar zeer gevoelig voor. Zorg vooral dat je in contact komt met lezers door je eerst als 'lezer' te presenteren. Koetjes en kalfjes e.d. Dan heel misschien na maanden 'kletsen' zou je eens je boek kunnen noemen bijv. als er gevraagd wordt wat voor hobby's je hebt of wat voor werk. Maria

Lid sinds

9 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt voor de reacties allemaal! Het is al een hele tijd geleden dat ik hier heb gekeken, maar toch even een update: ik heb al in geen maanden meer iets op de blog geplaatst. Blijkbaar behoor ik tot de groep die niet die lange adem heeft (of niet eens een zuchtje in dit geval, want ik heb het slechts een maand volgehouden). Op het moment dat ik weer zin kreeg om met mijn manuscript verder te gaan, verloor ik alle interesse in de blog. En die heb ik nog steeds niet terug. Niet dat ik dat heel erg vind, mijn manuscript vind ik véél belangrijker, dus ik ben blij dat ik daar weer gemotiveerd voor ben.

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben gewoon een blog begonnen via wordpress.com Toen heb ik ook een facebook pagina aangemaakt, en al mijn vrienden uitgenodigd om de pagina te liken. Op deze facebook pagina staat een directe link naar mijn blog. Ook op mijn instagram account staat een link naar mijn blog. Als ik een blogpost post, wordt dat automatisch gedeeld op mijn facebookpagina, zodat een hoop mensen het zien. Als ik dat bericht van mijn pagina dan persoonlijk deel, wordt het al snel door 100 a 150 mensen gezien. Als mensen het delen gaat het snel.

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi. Het is geweldig dat je al bekend bent met sites als deze, maar ik wil je voorstellen om eens te kijken op https://writingmetier.com/. Het is geen probleem om je gegevens over boeken en blogs achter te laten. Het kan ook helpen je kijk op bloggen in het algemeen op te frissen. Heeft iemand dit portaal al gebruikt? Wat zijn je indrukken ervan?

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ben jij misschien ook via google bij dit zes jaar oude topic gekomen waar al vijf jaar niet meer wordt gereageerd? Het is ook een behoorlijk simpele "tip". Nogal logisch dat je op google gevonden moet worden toch? Niets nieuws onder de zon.

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Slim, eerst een bericht te plaatsen met een algemene en redelijk suffe tip over google, zodat de admins hem laten staan, en daarna je bericht te bewerken en naar je eigen site te laten verwijzen.
Niet erg netjes, maar wel slim.