Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

vertragen

7 September 2015 - 18:38
Hallo, ik heb een vraag. Ik heb intussen een behoorlijk stuk geschreven maar ik vind dat het te snel gaat. Alsof je in een achtbaan zit zonder pauze. Dus wil ik vertragen. Het is eigenlijk alleen maar show. Mijn vraag: Kan ik vertragen door stukjes show te vervangen door tell?

Via

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 September 2015 - 19:08
Misschien kun je een fragment waarvan je vindt dat het te snel gaat op proeflezen zetten. Dan kun je wat gerichtere tips krijgen.

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
7 September 2015 - 20:06
Show/tell heeft op zichzelf niets met versnellen/vertragen te maken. Er zijn technieken om te vertragen: transities, overpeinzingen, maar ook langere zinnen maken. De Engelse term is Pace/Pacing en als je hierop googlet vind je genoeg tips. Zoals Via zegt: als je iets op proeflezen plaatst, kunnen we gerichtere suggesties doen.

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 September 2015 - 20:47
Heeft die hp van jou niets anders te doen dan meisjes tegen de spiegel te slaan? ;) Hij zal toch wel een keer een zus op bezoek krijgen voor wie hij zijn moorden verbergt of naar zijn werk moeten? Of heeft hij misschien een dochter die met haar eigen puberprobleempjes zit? Dat soort dingetjes kunnen het minder een achtbaan laten zijn, terwijl je wel iets kan leren over zijn karakter en motieven.

Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
9 September 2015 - 12:38
Je kunt de scènes met veel conflict en spanning, die erg snel gaan, afwisselen met een paar scènes die rustiger zijn, waarin er minder op het spel staat, minder bloed vloeit, enzovoorts. Die scènes kun je gebruiken voor het meer uitwerken van het personage of de omgeving, bijvoorbeeld. Je hoeft niet meteen nieuwe scènes te verzinnen. Ik denk dat je vast in je huidige versie ook wel rustigere stukjes hebt zitten, pauzes tussen de piekmomenten. Die pauzes kun je verder uitwerken en langer maken. Als de hoofdpersoon bijvoorbeeld net na een moord zijn handen wast, zou je dat verder kunnen uitwerken. Tijdens het handen wassen kan hij aan zijn familie denken, bijvoorbeeld, of een gesprek voeren aan de telefoon. Zorg wel dat het geen koetjes-en-kalfjes wordt, het moet het verhaal wel verder helpen. Gesprekken als "Hee! Alles goed?" "Ja, alles is prima, en met jou?" "Ja, goed hoor, wel druk." zijn nutteloos in een verhaal, probeer die te vermijden.